Nem tud elég gyorsan alkalmazkodni az Orbánizmus

Látszólag kudarcot vallott az Orbán-kormány alkalmazkodási művelete, miután kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költöztetése NATO-szabályozásba ütközik. A kormány egyébként nagy sietségében a minisztériumi alkalmazottakról is megfeledkezett, – utólag kellett rádöbbenjen, hogy a adminisztráció költöztetése nem csak papírmunka, hanem több ezer embert a családja és otthona oda köt, ahol jelenleg a munkavégzés helye van. A minisztériumi alkalmazottak pedig nem fognak csak azért költözni, mert a kormány hozott egy rendeletet, hogy mostantól az ország másik felében lesz az iroda.

A Honvédelmi Minisztérium költöztetésével más probléma akadt. A kormány nem elég körültekintően választott új helyszínt a HM-nek, mert Székesfehérváron székel a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (ÖHP). A NATO egyik alapelve, hogy két ilyen fontosságú irányító központ nem lehet egy helyen, mert háború esetén egyetlen támadással meg lehet őket semmisíteni. Ha ennek ellenére is szeretnék ideköltöztetni a Honvédelmi Minisztériumot, akkor előbb az ÖHP-t kellene kitelepíteni.

A kormány éppen ugyanezen megfontolásból akarja vidékre telepíteni a minisztériumokat: ha az állami adminisztráció irányító gépezete térben egy helyen van, egyetlen gyors művelettel el lehet távolítani az éléről a vezetőket, és ettől függetlenül az adminisztráció működik tovább. A NATO által a hatalomból eltávolított kijevi kormány példája mutatja, hogy elég elfoglalni a minisztériumi épületeket és eltávolítani a vezetőket, külföldi hitellel az államgépezet tovább működtethető és semmilyen zavar nem lép fel, elég a maroknyi vezető helyére mást ültetni a minisztériumok élén. Az ukrán minisztériumokban ma is ugyanazok az alkalmazottak dolgoznak, és nekik teljesen mindegy, hogy márciustól nem adóbevételből, hanem IMF-hitelből kapják a fizetést. A vezetők meg amúgy is parlamenti ciklusonként le vannak cserélve, ez egy megszokott dolog a minisztériumokban.

Érdekes, hogy a kormány külföldről vezérelt “forradalmak” elleni immunizálása épp egy NATO által jelentett akadályban botlik meg. Ugyanis az Orbán-kormány éppen azt a pozíciót akarja felvenni, amivel a mostanra bukott Azarov-kormány is próbálkozott: egyensúlyi politikát akarnak a két nagyhatalom közt. Márpedig, ha a hatalmi elit megpróbálja átmenteni magát a keleti hatalmi tömbbe, abban a pillanatban, ahogy ez a NATO érdekeibe ütközik, az atlantisták ugyanúgy pillanatok alatt tudnának eltávolítani egy Orbán-kormányt, mint ahogy Kijevben is megtették. Az ukrán hatalmi elit még a Fidesz holdudvaránál is görcsösebben kapaszkodott a hatalomba, mégis mindössze kétezer amerikai zsoldos, és 6 hónap kellett az államhatalom megdöntéséhez, a hadsereg pedig végignézte. (Kifejlett belső ellenzékre nem is volt szükség) Az Orbán-kormány abban reménykedik talán, hogy nem fogják eltaposni, ha mindkét nagyhatalom kottájából akar játszani egyszerre?

Hídfő.net

3 című bejegyzés “Nem tud elég gyorsan alkalmazkodni az Orbánizmus” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ez jobb ötlet, mint a Gyurcsány-féle minisztériumok Nyugati pályaudvar mellé költöztetése, pár milliárd forintból, ami elveszett.
  Ha figyelembe vesszük Bonnból Berlinbe költöztetést,nos semmi sem lehetetlen.
  Anna

  Kedvelés

 2. Primitív, a ” …megengedett uborka görbület szabályozása…”szintű fontoskodó szájtépő, pótcselekvések, ostoba okoskodások azeju és a nato klf korlátozásai, ajánlásai amellett, hogy a szuverén nemzetek érdekei ellen szólnak, többnyire nem mások mint létezésük és a jövőbeni megkerülhetetlenségük önigazolása, kikényszeritése. Jelen esetben mit számit az, hogy egy megsemmisítendő cél hol található? A haditechnka jelenlegi fejlettsége lehetővé teszi műhold irányította rakétával egy többezer kilométer távolságban mozgócélpont kilövését.Ha igaz amit a témával kapcsolatban olvasni, hallani lehet.

  Kedvelés

 3. Két lovon ülni egyszerre? Ez még ennek a “nagyon okos” cionnak sem fog menni! Vagy Putyin rúgja seggbe, vagy Obama, Vagy a zsidók. Melyik a jobb neki? 😛 Közben van egy kivérzett országa, amit tönkre tett! Ha ez az ember nem a börtönben végzi, akkor megeszem a sapkámat… egyébként is oda való!

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.