Kutatják a Securitate vagyonát

Forrás: http://www.globalpost.com

Huszonöt évvel a romániai rendszerváltás után fény derülhet a kommunista titkosszolgálat, a Securitate által forgatott, majd nyomtalanul eltűnt pénzek útvonalára.

Nicolae Ceauşescu hírszerző szolgálata mesés vagyonra tett szert a külkereskedelmi forgalom „megvámolásából” és a nemzeti kisebbségek kiárusításából. Hozzáférhetővé vált a Securitate irattárát vizsgáló intézmény szakértői számára Nicolae Ceauşescu 1982. október 15-ei keltezésű rendelete is, amely létrehozta a hírszerzés számára jövedelemforrást biztosító fedőcéget: az ICE Dunărea teljes ellenőrzést gyakorolt az import-export tevékenységet folytató román állami vállalatok fölött: árukivitel esetén a társaságok a forgalom 1,4, míg behozatal során 1,2 százalékát voltak kötelesek jutalékként a cég számláira átutalni.

Pénzügyi szempontból ugyancsak az ICE Dunărea felelt a diktatúra idején áruba bocsátott nemzeti kisebbségek eladásából befolyt vételár kezeléséért is, amelyről pontos leltárt tartalmaz a most kutathatóvá vált iratcsomó.

A bukaresti kommunista rezsim becslések szerint több mint egymilliárd német márkát hajtott be a Német Szövetségi Köztársaságtól (NSZK) annak fejében, hogy engedélyezze az erdélyi szászok és bánsági svábok emigrálását.

Háromszék / Cotidianul

Erdély ma

2 című bejegyzés “Kutatják a Securitate vagyonát” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ezt nálunk is megnézhetnék a különböző “impex” nevű cégek voltak nálunk a vámszedők és pénznyelő automaták!
    kató rudi

    Kedvelés

  2. Mint az már köztudott, a “Magyar” végrehajtói kőr túlnyomóan volt szekusokból álló hálózat!
    Ezek azok a szívtelen elállatiasodott emberszerű lények, akik akár rokkantat, akár magatehetetlen csecsemőt is az utcára tettek , és tesznek ma is!

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.