Találkoztam ilyen s olyan cigányokkal is – Élet a mátészalkai romatelepen

Morvai Krisztina011

Morvai Krisztina 2014 októberében a mátészalkai cigánysoron járt. Látogatásának s az arról készült filmnek fő tanulsága: az emberi méltóság szerves része, hogy vannak választási lehetőségeink a saját életünkkel s szeretteink életével kapcsolatban, s van erkölcsi, emberi felelősségünk is sorsunk alakításában.

A cigányság helyzetének megváltoztatásához szükséges lenne annak egyenes és világos kimondása, hogy mindez a roma emberekre is igaz, az ő sorsuk sem független saját döntéseiktől, saját felelősségvállalásuktól, ők sem teljességgel kiszolgáltatottak másoknak és a szerencsétlen körülményeknek. Az ezzel ellentétes üzenet nem “cigánybarát”, nem is “jogvédő”, hanem infantilizálja, illetve erkölcsileg másodosztályúnak tekinti a cigányokat, akik “alkalmatlanok arra, hogy saját életüket a kezükbe vegyék”. Vannak, akik Kelet-Magyarországon, a cigánysoron is képesek és hajlandóak – erőfeszítések árán – méltóságban élni, s vannak, akik nem. Fontos lenne, hogy a cigányság példaképei és vezetői az előbbiek közül kerüljenek ki, s ők hassanak oda, hogy az utóbbiak erkölcsi, testi és lelki nyomorúságban tartására se uzsorások, se politikusok, se mások ne építhessenek jól jövedelmező üzletágakat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

2 című bejegyzés “Találkoztam ilyen s olyan cigányokkal is – Élet a mátészalkai romatelepen” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Azok a cigányok (ahogy a zsidók is) akik Emberként szeretnének élni utálják a fajtájukat! Ilyen ritka mint a fehér holló! Azokat akik tényleg be is akarnak illeszkedni nincs semmi bajuk a Magyarokkal! Csak nem ilyen riportokra kell közéjük menni hanem ott élni minimum 1 évet, hogy képet kapjanak a valóságról a fajvédők!

    Kedvelés

  2. Hát, igen! A cigány embereket csak úgy lehet megismerni, ha valaki közibük megy. A politika számára eddig nem kellettek másra, mint céljaik elérésére felhasználni őket. Ha valaki valóban megoldani kívánja a helyzetet, akkor meg kell ismerni a valós életüket, gondolkodásmódjukat, problémáikat és nem papolni csak az integrációról. A jelenlegi politika (a “polkorrekt” áramlat) csak tovább mélyíti a társadalmivá szélesedett problémát, jelentősen ront a cigányság helyzetén és társadalmi megítélésén. Jellemző, hogy nem lehet kimondani az igazságot!

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.