Skócia ki akar szakadni az Egyesült Királyságból

Skócia függetlenséget kíván, London határozottan ellenzi ezt

Alex Salmond
Alex Salmond. Fotó: EPA

A skót miniszterelnök, a nacionalista Alex Salmond szerint csakis a nemzeti parlamentnek lenne joga dönteni abban a kérdésben, hogy hogyan és mikor rendezzenek népszavazást a függetlenségről. Londonban a politikusok azt állítják, hogy ez ellentmond az Egyesült Királyság jognormáinak. Salmond javasolja, hogy a 16 évesek is kapjanak szavazójogot. London ahhoz tartja magát, hogy  csupán a 18. életévüket  betöltött személyek járulhatnak a szavazóurnákhoz.

Szilveszter előtt Alex Salmond még azzal fenyegetőzött, hogy majd valamikor, kb. 5 év múlva tartják meg a referendumot. Azonban a folyamat rohamosan beindult, és már közzétették az időpontot is. A népszavazásra 2014 őszén kerül sor. A referendum időpontjának megnevezésével Alex Salmond bejelentette: a kérdésben hajlandó tárgyalásokat folytatni a brit miniszterelnökkel. David Cameronelfogadta az ajánlatot, de rámutatott, hogy népszavazás kiírásáról az Egyesült Királyság bármely területén csupán a Westminsterben születhet döntés. Cameron a referendum  2013-ben való megrendezése mellett  nyilatkozott, Salmond azonban ragaszkodik a 2014. esztendőhöz.

A brit miniszterelnök a következőképpen válaszolt, hangsúlyozva, hogy nem kíván feltételeket diktálni a skótoknak: „Szívből hiszem, hogy az egységes Britanniának van jövője. Hiszem, hogy erősebbek vagyunk, ha egységesek vagyunk, nem pedig szétdaraboltan élünk. Természetesen, tisztelnünk kell a skótok döntését, akik a legutóbbi választásokon a nacionalistákra szavaztak, de tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyire legális a függetlenségi népszavazás a törvény szempontjából. Rendezzünk vitát, de őrizzük meg országunk egységét.”

Ha Skócia valóban referendumot rendez és az Egyesült Királyságból való kiválása mellett dönt, ez komoly kérdéseket von magával, egyebek között  Nagy-Britannia adóssága felosztásáról, az új  állam uniós helyzetéről, mi több, a nyugat-skóciai parton állomásozó brit atom-tengeralattjárók jövőjéről is. A válás komoly megrázkódtatásokat idézhet elő a pénzpiacon és a bankszektorban. De ami a legfontosabb, felvetődik az olaj kérdése is. Skócia keleti partvidéke mentén brit olajplatformok állnak a tengeren.  E tekintetben a skót nacionalisták egyértelműen maguknak akarják megtartani az északi-tengeri olajt. A brit parlamentben rendezett meghallgatáson Ed Miliband ellenzéki vezető kijelentette: Skóciának  a függetlenség melletti döntése komoly csapást mér a brit gazdaságra: „Sorsdöntő lesz az a határozat, amelyet most fogadunk el. Ha nem helyes döntést hozunk, azt gyermekeink és unokáink fogják megsínyleni.”

Westminsterben a politikusok bizonyára abban bíznak, hogy a végleges szakításra mégsem kerül sor. Amint a miniszterelnök mondta, a skót nacionalistáknak egyszerűen tetszik dumálni a függetlenségről, azonban kerülik az érdemi beszédet. Ezzel egyetértenek a skót pártok is, amelyek populistáknak nevezik a nacionalistákat. Az ellenzék követeli, hogy a kormány ne teketóriázzon, hanem azonnal rendezze meg a népszavazást. És bár Skócia számos lakosa függetlenedni kívánna Londontól, de nem a legjobb időpontot választották erre. A munkanélküliség szintje a térségben most  magas, és a skótok délre utaznak pénzt keresni. Ha a referendumra most kerülne sor, a többség a függetlenség ellen szavazna, ami a nacionalista kormánypárt számára igazi vereséget jelentene. A brit sajtó azt írja, hogy ha az angol és a skót politikusok nem képesek megegyezni, a népszavazás kérdésében  Nagy-Britannia Legfelsőbb Bírósága hoz majd döntést.

Oroszország Hangja

Nemzeti InternetFigyelő

5 című bejegyzés “Skócia ki akar szakadni az Egyesült Királyságból” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Csak a Romània szétesését senki sem követeli, senki sem tesz ezért. Mig az összes felsorolt àllam szétesésében érdekelt szervezetek és tartomànyok léteznek. Több francia tartomàny is csatlakozna Svàjchoz, mintahogy az észak Olasz tartomànyok is. Ezen szakadàr tartomànyok egymàst is megkeresték. Padània nemcsak olasz, hanem francia tartomànyokat is tartalmazna.
    Bajororszàg is “Szabad Allam”-nak titulàlja magàt! Az autopàlyàn mindenhol igy van felüntetve!
    Ukrajna széteshet 2 részre: ortodox (nagyrészt orosz anyanyelvüek lakjàk) és katolikus részre. Szép lenne, ha Kàrpàtalja visszakerülne eredeti anyaorszàgàhoz Magyarorszàghoz. Ki követeli ezt?
    Oroszorszàgban pedig sok tartomàny probàl kivàlni. Ismerve az oroszok brutalitàsàt nem tudom sikerülni fog-e. Habàr a NATO körbefészkelte màr Oroszorszàgot és ezekböl a fészkekböl furcsa madarak fogjàk elsötétiteni a tàjat!
    Nagy valoszinüség szerint Svàjcot is lenyeli majd az uj szuper àllam az EEAllamok!

    Kedvelés

  2. “Freistaat Bayern”! Üdvözlöm a skót elhatározást, példaképül szolgájon minden olyan ország részére mely a neokolonializmus igája alatt nyög!
    Justice for Hungary!!!!!

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.