Magyarországot kirabolták (ezt tudjuk) – itt vannak a tények…

John Christensen
John Christensen

Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba.

Most akkor ezt forintosítjuk, hogy a nagyságrend még jobban látszódjon: 48, 000, 000, 000, 000, azaz 48 ezer milliárd forintot!!! (200 forintos dollár árfolyamon)

(John Christensen, a Tax Justice Network igazgatója. Közgazdász, korábban offshore bankár volt.)

Sajnos hazánk ezzel az eredménnyel a világon a 12. helyen áll a kirabolt országok között.

Sokkal korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt is megelőzzük, ezt egy nemzetközi jelentés állítja.

John Christensen a Hetek című újságnak ma elmondta, hogy példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik…

A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek.

Offshore számlákon az államadósság duplája! Ez az államadósság két és félszerese!!!

Többéves kutatás után a héten jelent meg az első átfogó világjelentés az adóparadicsomokba menekített magánvagyonokról. Az igazságos adózásért küzdő, vezető közgazdászokból és bankszakemberekből álló Tax Justice Network civil szervezet azt állítja, hogy 2010 végén legalább 21 ezer milliárd dollár értékű magánvagyon rejtőzött offshore számlákon. Ez az összeg – ami csak a pénzeszközöket vette számba, és nem tartalmazza az offshore ingatlanokat, jachtokat és céges tulajdont – megegyezik az Egyesült Államok és Japán együttes éves nemzeti össztermékével (GDP).

„Az adóparadicsomok száma a gazdasági válság óta folyamatosan növekszik, csakúgy mint az ide menekített vagyonok mértéke” – mondta a Heteknek a Tax Justice Network igazgatója, John Christensen. Jelenleg 73 ilyen állam és önálló adójogi státussal rendelkező tartomány van, amelyek a nulla összegű vagy minimális adókulcsok mellett titoktartást – beazonosíthatatlan tulajdonú, anonim számlákat, alapítványokat és cégeket – kínálnak a külföldiek számára.

„Az adóparadicsomokba nem azért viszik a vagyonokat, hogy ott kedvezőbb feltételek mellett forgassák a tőkét. A legtöbb ilyen helyre a milliárdosok be sem teszik a lábukat, nem költenek és nem termelnek itt, egyszerűen csak odaviszik a pénzüket, hogy teljesen kivonják az országuk adózása alól” – állítja Christensen.

Az offshore ára (The Price of Offshore) című kutatás során a világ legnagyobb adatbázisainak, a nemzetközi szervezetek jelentéseinek és az egyes országok költségvetési összesítéseinek felhasználásával a kutatók azt állapították meg, hogy a világgazdaság „fekete lyukaiban” több pénz tűnt el adómentesen az elmúlt években, mint amennyit a kormányok megpróbáltak – az adófizetők pénzéből – a válságkezelésre biztosítani.

„Ezek a pénzek nem vesznek részt az értékteremtésben, nem teremtenek munkahelyeket, legfeljebb a spekulatív tőkepiacokon jelennek meg” – állítja Christensen, aki elmondta: a legnagyobb offshore vagyonokat nem ismeretlen „no name” bankok, hanem a világ top pénzintézetei kezelik.

A pénzügyi válság éveiben a világ 50 legnagyobb bankja évente 16 százalékkal növelte az ügyfeleik által offshore számlákon elhelyezett összegeket.

Ez a privátbanki prémium szolgáltatás a legjövedelmezőbb banki üzletág, ennek ellenére a bankok egy része állami mentőövet igényelt.

„A szuper bankokon belül is kiemelkedik három pénzintézet – a svájci UBS, a szintén svájci Credit Suisse és az amerikai Goldman Sachs –, amelyek a világelit kedvenc bankjai. Ezek mind prémium szolgáltatást nyújtanak és kiterjedt hálózattal rendelkeznek a népszerű adóparadicsomokban.”

A Tax Justice Network adatai szerint Magyarország méretéhez és tőkeerejéhez képest példátlanul nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedekben az offshore jelenség miatt. 242 milliárd dollár magántőke – a teljes magyar államadósság két és félszerese – került offshore számlára. Az összeg abszolút mértékben is hatalmas: ezzel a világranglista 12. helyét foglaljuk el. Európából senki nem előz meg bennünket, és a többi kontinensről is csak gazdasági világhatalmak és néhány olajország. A sokat szidott európai válságállamok – például Görögország – nincsenek az első húszban sem. Tekintve, hogy a kommunizmus alatt nem léteztek jelentős magánvagyonok, ezért megkockáztatható az állítás, hogy a 242 milliárd dollárnyi offshore pénz nagy része a privatizáció során került magánkézbe.

Az ország ezzel kétszeresen is pórul járt: a gyakran érték alatt dobra vert állami javak nem is maradtak az országban, hanem adómentesen külföldön fialtak tovább. Magyarországnak maradt a folyamatos eladósodás, hitelfelvételek és megszorítások ördögi köre – kormányzatoktól függetlenül.

Ráadásul a magyar offshore milliárdosok közül még Berezovszkijok és Abramovicsok sem kerültek ki.

Pedig a külföldi milliárdosokat sorozatban termelő Oroszországból is csak alig több mint háromszor annyi pénzt sikerült külföldre juttatni, mint Magyarországról.

Ráadásul Magyarországnak nem volt olyan vezetője sem, mint Vlagyimir Putyin, aki – vitatható módszerekkel, de – hazahozatta az offshore paradicsomokba síbolt vagyonok jelentős részét. Ebből a szempontból új megvilágításba kerülhet a magyar adósságválság: valóban nem lett volna szükség IMF-re és uniós mentőövre – de Bokros-, Gyurcsány- és Orbán-csomagra sem –, ha a politikai elit az elmúlt 20-25 évben hatékonyan fellép az országkárosító jelenséggel szemben.

A jelentés nemcsak az egyes országok veszteségét vizsgálta, hanem a nyerteseket is. „A szupergazdagok egyre jobban elhúznak.

Ma a világ összes magánvagyonának mintegy 30 százaléka egy nagyobb futballstadionnyi ember – 91 ezer fő – kezében van.

Ők azok, akiknek egyenként 30 millió (ez a szövegkörnyezet alapján valószínűleg elírás, és 30 milliárd lehet a helyes összeg – NIF szerk. megj.) dollárt meghaladó vagyonuk van. Utánuk következnek az 1–30 milliárd dollár közötti vagyonnal rendelkezők (9,3 millióan), akik a világ magánvagyonának további 51 százalékát birtokolják. Ez a maroknyi elit – amely a világ lakosságának 0,14 százalékát teszi ki – négyszer annyi pénzzel (44 800 milliárd dollárral) rendelkezik, mint a többi 6,7 milliárd ember – a világ lakosságának 99,86 százaléka –, akik nem dollármilliomosok.

Ennek a hatalmas vagyonnak a fele (a szupergazdagok esetében a 70 százaléka) offshore számlákon van.

A számok azt mutatják, hogy az Occupy-mozgalom híres jelszava – „mi vagyunk a 99 százalék, ők az 1 százalék” – inkább alulbecsülte a valóságot.

A hangzatos ígéretek ellenére ezen a téren nagyon gyenge a nemzetközi felügyelet. Hiába ígért például a G20-csoport hathatós összefogást, a gyakorlatban nem sok történt. Ezért az egyes országok – például a német adóhatóság – megpróbálnak a feketepiacon hozzájutni bizalmas adatokhoz a külföldre menekített vagyonokról.

„Ez a globalizáció gyenge pontja – mondja Christensen. – Felszabadítottuk a globális tőkemozgásokat, de nem szerveztük meg az együttműködést az országok között, hogy a pénz ne tűnhessen el az adóparadicsomokba. Ezért azt javasoljuk, hogy a világ valamennyi országának részvételével jöjjön létre egy globális adózási egyezmény. Ez automatikus információcserét biztosítana az adóhatóságok között. Csak azok a bankok működhetnének, amelyek alávetik magukat az offshore információk átadásának, beleértve az offshore cégek, részvénytársaságok és alapítványok valódi tulajdonosainak adatait is.”

A szakember elismeri, hogy ez nem fog egyik évről a másikra megtörténni, de – mint mondja – az adómentes vagyonokból származó jövedelem megadóztatása olyan jövedelmet szabadíthat fel, ami megoldást jelentene például az európai adósságválság megoldására vagy számos ínségben élő ország valódi megmentésére.

Forrás: Hetek

A kérdés, hogy ki és kik voltak a felelősek hazánkban ebben a rablássorozatban?

Miért nem vonnak senkit felelősségre? Ha valaki egy szalámit lop a boltból, azt egy életre megbélyegzik, aki milliárd dollárokat lop el az pedig az elithez tartozik. Ez valójában költői kérdés, hiszen tudjuk, „holló a hollónak nem vájja ki a szemét!” (A szemét!)

A JOBBIK és az LMP (mint újonnan parlamentbe került pártok) képviselőit kivéve (bár ha sokáig dörgölődnek a disznókhoz, maguk is büdösek lesznek) az elmúlt 23 év pártjainak összes vezető politikusa, képviselője, magas beosztású embere.

Nemzeti InternetFigyelő

18 című bejegyzés “Magyarországot kirabolták (ezt tudjuk) – itt vannak a tények…” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ez az ára annak, hogy azok a söpredékek akik idáig uralkodtak az országban hatalomra kerülhettek! Csak azok bitorolhatták a hatalmat akiktől teljes bizonyossággal tudták az előéletük alapján, hogy a magyar nép ellenségei és végre hajtják a gazdáik diktátumait, teljesen mindegy, hogy jobb vagy baloldalinak hazudják magukat!

  kató rudi

  Kedvelés

 2. Szerintem nincs elírás, 30 mrd $-nál több vagyonnal rendelkező magánszemélyből nincs olyan rengeteg, 90 ezer meg pláne nem. Reális lehet az a 30 millió $-os szám, kb. 6 mrd Ft.

  (A cikk végén viszont van egy elírás: “ami _megoldást_ jelentene például az európai adósságválság _megoldására_”)

  Ódor Richárd

  Lehet, hogy Önnek van igaza, de akkor pedig az utána jövő részben nem 1-30 milliárd kell, hogy szerepeljen hanem 1-30 millió, mert azokból pedig biztosan nincs 9,3 millió. Mellesleg az egész világon (beleértve az USA-t, Oroszországot, Kínát, az arab országokat,…) nem sok közel 7 milliárd emberből 90 ezer. Az csupán 0,0013 % vagyis alig több, mint 1/10 000-ed rész.(H)

  Kedvelés

 3. Nem biztos, hogy bizonyos vallású népcsoport, túlságosan örülne neki, ha eltűnnének az állam adósságok—Európában, vagy a világon!!
  Vagy a pénzügyi háttérhatalom, nem dobhatna piacra fedezet nélküli papírpénzt!!

  Erre a globális problémára, csak az lehet(ne) a megoldás, ha X év múlva megszűnne a papírpénz!!

  Ilona Polgár

  Kedvelés

  1. “Erre a globális problémára, csak az lehet(ne) a megoldás, ha X év múlva megszűnne a papírpénz!!”
   Kedves Ilona!
   Meggyőződésem,hogy úgy lesz.
   H.B.

   Kedvelés

  2. “Nem biztos, hogy bizonyos vallású népcsoport, túlságosan örülne neki, ha eltűnnének az állam adósságok—Európában, vagy a világon!!”
   Kedves Ilona!
   A világ nem azért van,hogy annak a “bizonyos vallású népcsoport”-nak örömet szerezzen.
   H.B.
   “Az antiszemitizmus valami negatív, mint minden ami anti. A nemzeti szocializmusban a hungarizmus nem antiszemita, tehát zsidóellenes, hanem aszemita, zsidónélküliséget hirdető.”

   Kedvelés

 4. Ez igy nagyon biztatoan hangzik, de ez csk egy alom! Ugyan lesz -e annyi erejuk Christensen ur es csoportjanak, hogy ezt veghez vigyek. A hatterhatalom ugyis lepenzel mndenkit! Bar kepesek lennenek tenni vlmit.!

  klara kleine

  Kedvelés

 5. “Magyarországot kirabolták (ezt tudjuk) – itt vannak a tények…”
  Van egy olyan sanda gyanúm,hogy a tettesek zsidók.
  H.B.

  Adolf Hitler (Német forradalmár):
  “A zsidó mindig megmarad annak a parazitának, élösködönek, aki mint a szaporodó bacillus terjed azok között a nemzetek között, ahol megtürik és befogadják öket. A hatás, amit jelenlétük az Árja nemzetekben okoz egyenlö azzal, mintha egy vámpírt fogadnánk be családtagnak: amint otthonosan érzi magát a vendéglátók között, módszeresen hozzálát a befogadók vérének teljes kiszívásához…!”

  Kedvelés

  1. Ő már csak tudta hiszen fajtabeli!

   kató rudi

   Már az is baj, ha egy zsidó őszintén felfedi a zsidók (valójában származástól függetlenül bűnözők) által elkövetett aljasságokat? Uram, úgy tűnik, Önnek már a sz@r is ízetlen (már elnézést a vulgáris kiszólásért). (H)

   Kedvelés

 6. A kormánypártok azért nem
  foglalkoznak evvel az ügyel mert nekik is ott van a pénzecskéjük .

  Rádi Ferenc

  Nem csak a két kormánypártnak van ott a pénze, hanem a teljes politikai vezetésnek,… (H)

  Kedvelés

 7. A rendszerváltáskor 60 tonnányi aranyat adtunk át Amerikának dollárért(!). Onnantól kezdődően nem vagyunk a saját gazdaságunk és pénzkibocsájtásunk urai. Aki nem hiszi, keressen rá. Akkor el is dőlt a sorsunk, onnantól nincs tovább. Minden más hazugság. Bár másképp lenne.

  Daddy

  Kedvelés

 8. Kedves Julianna Németh!Kérem figyelmesen elolvasni a cikket,és utána kommentelni!Ugyanis itt az elmúlt 23 évről van szó.Tehát a rendszerváltás utáni kormányokról!Mi köze ehhez Kádár Jánosnak?

  Széman Jánosné

  Kedvelés

 9. Kedves Mindenki!!! Álomvilágból álomvilágba!!
  Ábrándoznak a szegények,hogy hátha egyszer jön egy gazdag lovag aki befolyásával ,vagyonával és erejével megfordítja a sorsukat!
  Azok a gazdasági érdekcsoportok “nevezzük így őket” akik ezt az egész rendszert irányítják majd azt fogják mondani halihó szegények!!!! Itt a nehezen összelopott,harácsolt pénzünk ennek X%-át nektek adjuk ,hogy ti is jól éljetek!! Nekik pont az az érdekük,hogy minden maradjon a régiben!!! Épp ezért olyan döntéshozókat ültetnek be a világ vezető hatalmaiba ,hogy minden maradjon a régiben……..persze kell egy kis látszat kardoskodás…néhány csont a “kutyáknak”!!! Ne gondolja senki azt hogy bármi is megfog változni ahogy abban a bizonyos könyvben le van írva” felső 4% akik okosak rafináltak és nem a lelkiismeret mintaszobrai azután 90% ingovány ahol lehet a zavarosban halászni ,akik arra mozdulnak amerre a külső erők terelgetik őket alias: Bírkák majd 6% csőcselék akivel az égvilágon semmit nem lehet kezdeni!!

  Végszóként nem változik semmi mert mi kevesek vagyunk hozzá akik meg megtehetnék azoknak pedig nem áll ás nem is fog érdekében állni a változás!!!

  Vörös Tibor

  Kedvelés

 10. aszt vegyek figyelembe hogy akik eszt okoztak zsidok zsidok es zsidok voltak. orszagokot tesznek tonkre,a zsido politikusok,zsido bankarok, mer a verukbe van.javithatattlanok sajnos.szabaduljunk meg toluk minel hamarab,mer a verunkot szivjak, parazitak a bojgonkon.

  csaba

  Kedvelés

 11. A 60 tonna arany,igaz?Valami forrás anyag van e hírről?

  Kérem, hozzászólását írja alá, mert egyébként kénytelen vagyok törölni! Megértést várva: Híradmin!

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.