Nem engedték be a város által fenntartott óvodába a Jobbik debreceni képviselőjét (videóval)

Ágoston Tibor, a Debreceni Közgyűlés Jobbik-frakciójának vezetője tavaly őszi megválasztása óta rendszeresen keres fel önkormányzati intézményeket, hogy helyben tájékozódhasson működésük körülményeiről. Munkája során többször megfordult a Sípos utcai óvoda tanintézményeként működő bánki óvodában, már csak azért is, mert több panaszos levelet kapott a szülőktől. Ezekből idézünk alább:

Miután ezt az óvodát választottuk, pár hónap múlva döbbentünk rá, hogy az óvoda nagy többsége (mind a pedagógusok, mind a gyermekek vonatkozásában) a Hit Gyülekezet tagja. Ezzel nem is lett volna probléma, ha nem befolyásolnák az óvoda működését, a pedagógiai életet valamint a gyerekek világnézetéről kialakult képet. A következő meglátások szubjektívek ugyan, de mindenképpen van alapjuk:

– Kaptunk egy óvó nénit, mindenki nagyon meg volt vele elégedve, mégis elküldték azzal az indokkal, hogy nincs státus. Helyette van most egy másik óvónő, aki állományban van. Az már biztos véletlen, hogy az első óvónő nem HGY-s, a második igen.

– Apró probléma, de bosszantó: a gyerekek nem tanulhattak meg egy bizonyos magyar népdalt, mert benne van az “elhagyott a párom” sor.

– A Mikulás érkezése az utolsó pillanatig kétséges volt, mivel a HGY szerint nincsenek csodalények. Valószínűsítem, hogy emiatt nem hallgathatják a gyerekek a Magyar népmesék cd-t sem.

– Farsang alkalmával a HGY-s szülők befolyásolták a gyerekek jelmezválasztását: nem lehetett beöltözni az általuk tiltott csodalény valamelyikének.

– Szó volt arról, hogy a gyerekek menjenek bábszínházba. Először nemet mondtak rá az óvónők, valamint a szülők nagy többsége, de miután többen ragaszkodtunk hozzá, a csoport világi fele jár bábszínházba, míg a többiek az utcán sétálnak az előadás alatt. Ez sem a gyerekeknek, sem az óvónőknek nem jó véleményem szerint. A HGY elutasítja azokat az előadásokat, amelyekben olyan mesefigurák szerepelnek, amelyeket az ő vallásuk tilt. Mellékesen jegyzem meg, hogy a Vojtina Bábszínház előadásairól van szó, ami egy elismert társulat.

Egy másik panaszos levél további problémákat is említ:

Számomra a legnagyobb problémát az okozza, hogy az óvodánkban gyakran előfordul, hogy nincs megoldva a gyermekek pedagógiai felügyelete. Reggel dajka, karbantartó veszi be a gyerekeket, illetve délután is gyakran van ilyen ellátottság. Véleményem szerint a kötelező közoktatásnak nem szabad gyermekfelügyeletet jelentenie, még a mi egycsoportos óvodánkban sem.

Másik komoly problémát az állandóság hiánya okozza intézményünkben. Ugyanis az említett két évben “megszámlálhatatlan” óvónő, dajka, közmunkás fordult meg nálunk. Bár az óvoda pedagógiai programjában kiemelt helyen szerepel, hogy milyen fontos az ilyen korú gyerekeknek az állandóság, a személyes kötődés. Vegyes csoport lévén – ahol szinte folyamatos beszoktatása történik a hároméves gyerekeknek – még fontosabb lenne, hogy ismerősre bízzuk a gyermekeinket. Természetesen a pedagógiai munka sem olyan színvonalú, hiszen felnőttnek, gyereknek kell bizonyos idő, hogy megfelelően tudjon együtt dolgozni. Pontos adatot nem tudok mondani az oviban megfordult felnőttek számáról, ugyanis egy ideje már nem is számoljuk őket.


A panaszos levelek elolvasása után Ágoston Tibor látogatást tett a bánki óvodában a szülői munkaközösség képviselőjével. Személyesen is meggyőződött az észrevételek helytállóságáról, mert ottjártakor sem volt jelen óvónő az intézményben, csupán a gondnok és egy dajka. Az esetről jegyzőkönyvet vetetett fel, majd Debrecen város jegyzőjéhez, illetve Debrecen Megyei Jogú Város Humán Főosztályához fordult, kérve a törvényességi ellenőrzés, valamint az intézmény vezetőjével szembeni etikai vizsgálat lefolytatását. Levelében részletesen leírta az óvodában tapasztaltakat, és ismertette a szülők panaszait is.

A történet ma délután újabb fejezettel bővült. Ágoston Tibor a város napja alkalmából ajándékot vitt az óvoda gyermekeinek, ám az óvónő közölte, hogy nem engedheti be az intézmény területére. Indoklásként egy vezetői körlevélre hivatkozott, amely szerint megbízólevél nélkül senki nem léphet be az óvodába. Ágoston Tibor felmutatta a képviselői igazolványát, amely elvileg feljogosítja őt az önkormányzati intézményekbe való bejutásra, de az óvoda alkalmazottja hajthatatlan volt, és az ominózus körlevelet sem szándékozott megmutatni. Az esetről telefonos hangfelvétel készült:

A körlevél megtekintése később a Debrecen Televízió riporterének sem sikerült, pedig a stáb még a Sípos utcai óvodát is felkereste az ügy érdekében, mint erről esti riportjukban is beszámoltak:

Szebb Jövő – Nemzeti InternetFigyelő

8 című bejegyzés “Nem engedték be a város által fenntartott óvodába a Jobbik debreceni képviselőjét (videóval)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Elképesztő és felháborító, ami Debrecenben a HIT Gyülekezete kapcsán történik. Beszéltem Ágoston képviselő úrral, és hihetetlen történeteket mondott el. Például azt, hogy az óvoda vezetőjét olyan aljas módon tagadták le, hogy jelen volt. Saját szemével látta, amikor kiment az autójához, és köszönés nélkül beült, majd elhajtott. A történtek alatt az óvodában volt!

    Denbecen város önkormányzatának vezetése nyakig benne van a HIT Gyülekezet dolgaiban. Amit az aljegyző nyilatkozott az ügyben, ezt igazolja. Azt a tényt ugyanis elhallgatta, hogy az önkormányzati utasítások, rendelkezések magasabb rendűek, mint az intézményeik házi rendje. Vagyis egyetlen intézmény sem hozhat az önkormányzati rendeletekkel, határozatokkal, előírásokkal ellentétes rendelkezést a házirendjében.

    Hazudott az aljegyző a képviselő jogosultságát illetően is, ugyanis az igazolványon feketén-fehéren ott van, hogy a képviselő jogosult az intézménybe belépni. Ha nem így van, akkor Debrecen vezetése hazudott az önkormányzat képviselőinek!

    Meg kellene kérdezni az üggyel kapcsolatban Kósa Lajos polgármestert is! Mivel a város támogatja a HIT Gyülekezetet, valószínű, hogy a város vezetése bensőséges kapcsolatban van velük. Kérdés, hogy ez szabályos-e?

    Ismerve a képviselő urat, tudom, hogy az ügynek nincs vége! Remélem, győz az igazság!

    kicsi Péter

    Kedvelés

  2. Akkor ez is bizonyítja,hogy Debrecen polgármestere Kósher Lajos. Tévednék?

    Nem téved, Kedves Olvasónk!
    A leírtak egyértelműen erre utalnak!

    Híradmin

    Kedvelés

  3. A kisebbseg rekeszti ki a nemzeti tobbseget.*birkak*!
    (akinek nem ingje–DE akik a fityma partra szavaztak-es a maszopra-meg a kdnp-re meg a *Lol meet puke*partira –azok nagyon gyorsan oltezzenek fol!

    Kedvelés

  4. Ez egy rendkívűl érdekes cikk… Ami viszont jóval több olvasót érdekelne: hogy az elmúlt napokban Zazrivecz-Vona Gábor neonáci pártvezető pert vesztett először Bartus László újságíró ellen (a bíróság kimondta, hogy a “náci Jobbik” nem becsületsértés, hanem véleménynyilvánítás!) – majd az ATV Szerkesztőség ellen is.
    Igaz is: miért veszik sértőnek ha nácinak nevezik őket – mikor ugyanúgy rasszisták és antiszemiták, mint Hitler Adolf követői. (Persze Zazrivecz-Vona koma még ezen a téren is messze-messze elmarad az szméynképétől!)

    Kedvelés

    1. Kedves “Igazi”!

      Csak úgy mellékesen kérdezem, mitől Ön az Igazi? De arra is válaszolhatna, hogy mi olyan mulatságos ebben az írásban?

      Czakó István

      Kedvelés

Hozzászólások lezárva.