Főnöki fotel igen, ecet nem – Tapasztalatok a beiskolázási utalványokkal kapcsolatban

Főnöki bőr forgószékre igen, iskolakezdő gyermek íróasztalára és székére nem költhető el a beiskolázási utalvány. Számos kellemetlen pillanatot élhetnek át a pénztáraknál azok, akik az iskolakezdésre készülődve SZÉP Kártyával, Erzsébet-utalvánnyal szeretnének fizetni. Az ecet esetében azért nem fogadták el az utalványt, mert az a szeszipar terméke.

A kormány csak a béren kívüli juttatások fajtáit, illetve egyes juttatások például a SZÉP Kártya és az Erzsébet-utalvány kibocsátásának és felhasználásának átfogó szabályait határozza meg, de az elfogadóhelyi hálózat kialakítására, valamint az egyes boltok üzleti magatartására nincs közvetlen ráhatásuk- írta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter Balczó Zoltán, a Jobbik alenökének és országgyűlési képviselőjének kérdésére…

Aki azt szerette volna megtudni, hogy mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy átlagos jövedelmi helyzetű családok értelmesen, célszerűen és gazdaságosan használhassák fel az utalványok formájában kapott juttatásaikat. A válaszban állítják: Az Erzsébet-utalványt elfogadó üzletláncok árfekvése alkalmazkodik a magyar átlagjövedelemhez, ezért szerintük nem jogos az a kritika, hogy a szerény jövedelműek nem tudják hatékonyan felhasználni a juttatást. Matolcsy György úgy gondolja, a különböző kártyákkal kapcsolatos kifogások egy része mindössze abból fakad, hogy a munkavállalók nem tájékoztatták megfelelően dolgozóikat.

A miniszter végül azt is megjegyzi, megérti az beiskolázási utalvánnyal kapcsolatos kritikákat, azonban állítja, nem tud semmit se tenni, javasolja, mindenki forduljon ez ügyben a munkavállalójához.

Balczó Zoltánhoz egy négy gyermekes családanya fordult levélben azzal a panasszal, hogy férje ugyan kapott 84 ezer forint beiskolázási, 30 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt és 9 ezer forintot a SZÉP kártyájára, azonban mégsem tuják hatékonyan felhasználni. A család a beiskolázási utalványhoz kapott egy tájékoztatót az elfogadó helyekről, miszerint az iskolakezdéshez szükséges eszközöket a Roland Divatházban, a Schollban, a Playersroom – sportszaküzletben, a Heavy Toolsban és a Praktikerben tudják felhasználni. „Ezeknek az üzleteknek az árszínvonalát figyelembe véve, számunkra nem lehetséges a rendelkezésre álló összeg célszerű kihasználása” – írja az asszony levelében. Végül úgy döntöttek a barkácsáruházban vásárolnak iskolakezdő gyermeküknek egy íróasztalt és széket. Kiderült, hogy a kiválasztott termék megvásárlásához nem, csak a listán szereplő árucikkek – például irodavezetői bőr forgószék – megvételénél fogadják el az utalványt.

„Az egyszerű hétköznapi polgár – főleg, ha nagycsaládos — meghatározott, átlagos, közismert helyeken, ésszerűen és takarékosan kell, hogy megoldja vásárlásait. Ahhoz, hogy eredményesen be lehessen váltani az utalványokat, jó néhány felesleges és megalázó helyzetet kell megélnie a gyerekekkel felbatyuzott szülőknek. Ez lenne a segítség? A másfél hónapja megkapott Edenred tiketteket még a mai napig nem tudtuk értelmesen, hasznosan levásárolni, pedig már augusztus van. Az lenne a megoldás, hogy vegyünk gyermekeink számára drága, luxus szintű és haszontalan árut csak azért, hogy ne menjen kárba az utalvány?”.

Az étkezési utalvánnyal sem járt sokkal jobban a család. A Tesco áruházban – írta az elkeseredett családanya – a termékek felét visszapakolták a polcokra, mert azok megvásárlásához szintén nem használhatták fel az utalványt. Az ecetet például azért kellett visszatenniük, mert az szeszipari termék és az Erzsébet utalvánnyal nem lehet kifizetni az árát.

Matolcsy György válaszában kitért arra is, hogy azt az esetet, amikor az áruház élelmiszernek minősül ő árucikk esetében nem fogadta el az Erzsébet-utalványt fizetési eszközként, jelezte az utalvány szabályozásáért felelős – és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tevékenységét felügyelő – Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

Forrás: barikad.hu

Nemzeti InternetFigyelő