Lázongás a Fideszben, Orbánt is kritizálják

Fotó: Stiller Ákos/hvg.hu

Elégedetlenség az ügynökkérdés miatt: akiknek nincs takargatnivalójuk, nem értik a pártvezetés teketóriázását. Ezt a kérdést most tényleg a jól ismert fideszes hévvel kellene kezelni.

Sajtóértesülések szerint rövid, de éles vitára került sor a Fidesz hétfői, az ügynökügyet tárgyaló frakcióülésén. A kormánypárti képviselők elégedetlenségüknek adtak hangot, L. Simon László pedig egy, a Kuruc.infón megjelent, fideszes politikusok érintettségére célozgató cikk alapján arról beszélt, hogy az ügy (nem) kezelése ilyesminek ad csak táptalajt, ezért ebben az esetben Orbán Viktornak is tisztáznia kell majd magát.

Ezek a szokatlan reakciók is egyértelműen azt mutatják, hogy az ügynökügy túlnőtt önmagán…

Nem akarják elvinni a balhét

Amikor a Fidesz-többség vita nélkül lesöpörte Schiffer András javaslatát, nyilván bele sem gondoltak, mennyire kellemetlen helyzetbe fogják ezzel magukat hozni. Valószínű, hogy csupán jó szokásukhoz híven automatikusan elutasítottak valamit, ami az ellenzéki oldalról érkezett, különösebben meg sem fontolva annak tartalmát.

Számos fideszes és KDNP-s képviselő azonban arculcsapásnak érezte, hogy egy olyan javaslatra kell nemet nyomniuk, amit lelkiismeretük szerint támogatnának. És azt is, hogy a nyilvánosság előtt úgy kell elvinniük a balhét, hogy közben a párt és a frakció vezetése még csak nekik sem adott rendes magyarázatot. A képviselők elégedetlenségét látva a párt vezetése ígéretet tett rá, hogy egyrészt meg fogják vitatni az ügynökkérdést, másrészt valamilyen megoldással is elő fognak állni – ám a valódi vitát végül ugyanúgy megakadályozták, ahogyan az Orbán Viktor által felvetett javaslatnak sem sikerült szinte senkit sem megnyugtatnia.

Ezek a fejlemények azt mutatják, hogy a Fidesz belső körei próbálnak óvatosan lavírozni, ami viszont komoly indulatokat gerjeszt olyan fideszes és KDNP-s politikusokban, akik úgy gondolják, nekik nincs semmi takargatnivalójuk. A képviselők teljes joggal érezhetik úgy, hogy amikor a kormány képes volt 24 vagy 48 óra alatt, teljesen előkészítetlenül tízmilliárdok, emberek százezrei vagy éppen nagyvállalatok sorsa felett dönteni, akkor egy ilyen ügyben teljesen abszurd ez a teketóriázás.

——————————-

Az állambiztonsági múlt feltárásának ügyét egy pénteki nyilatkozatában értelmiségi álvitának és gumicsontnak nevező házelnök kijelentésére L. Simon úgy reagált, hogy szerinte “igenis helye van az értelmiségi vitáknak”. A kérdés szerinte ráadásul messze nem az értelmiség belügye, hanem nagyon sok választót érdekel, és a Fidesz morális kötelessége is, hogy húsz évvel a rendszerváltás után végre rendezze az ügyet.

(…) Az [origo]-nak nyilatkozó kormánypárti képviselők sajnálatára a vita ismét elmaradt, a miniszterelnök eleve azzal a javaslattal érkezett a hétfői frakcióülésre, hogy a kérdés rendezésére a nyár elejére létrehozandó Nemzeti Emlékezet Bizottság tesz majd javaslatot. A testületről ugyanakkor az [origo] információi szerint a Fidesz elnökségének is csak minimális elképzelései vannak egyelőre. A párt vezetőinek múlt heti ülésén Orbán Viktor miniszterelnök – a tanácskozás részleteit ismerő forrás szerint – alapvetően kommunikációs fogásként, nagyrészt annak érdekében dobta be az ötletet, hogy a Fidesz visszaszerezhesse a kezdeményezést az ügyben az LMP-től, illetve, hogy megoldás vagy koncepció híján időt nyerjen. (…)

Orbánt sem kímélték a bepipult fideszesek (origo)

————————————-

Már eddig is túl sokat nyeltek

De persze itt nemcsak az ügynökkérdésről van szó. A parlamenti képviselőcsoportnak ugyanis már eddig is igen sokat kellett lenyelnie. Amikor ugyanis nagy horderejű törvényeket a kormány rekordgyorsasággal, egyéni képviselői indítványok formájában fogadtatott el, azzal nem csupán a társadalmi és szakmai egyeztetést, valamint az ellenzéket zárta ki a törvényhozásból, hanem bizony a kormánypárti képviselőket is.

Ne legyenek illúzióink: egy átlag fideszes képviselőnek sem volt sokkal több beleszólása olyan jogszabályok megalkotásába, mint mondjuk a válságadókról vagy a bírósági rendszer átalakításáról szóló törvények, mint az ellenzékieknek. Sőt, a parlamenti patkó túloldalán ülő képviselőtársaikhoz képest gyakran még ők sem tudták meg sokkal előbb, hogy egyáltalán miről kell szavazniuk. Az ellenzékiekkel szemben azonban nekik szinte minden egyes esetben nyilvánosan meg kellett védeniük a kormány azon intézkedéseit, melyekhez sokszor nem volt semmi közük és azokkal személyesen még csak egyet sem értettek.

A kormánypárti frakciókban jópár embernek ez fájt igazán, és most ezek az elégedetlenségek kulminálódnak az ügynökkérdés kapcsán.

Most kellene a fideszes hév

Hozzájuk hasonlóan a Véleményvezér sem érti, hogy az a kormány, amelyik százezreket vagy milliókat érintő adótörvényekről, szabályozásokról vagy támogatásokról mindenfajta egyeztetés és szakmai előkészítés nélkül döntött, most egy olyan ügyben, mely a magyar jobboldal identitása szempontjából alapvető jelentőségű, miért válik hirtelen ennyire óvatossá. Hogy miért nem úgy oldják meg a problémát, ahogy eddig: kardcsapásszerűen, brutális gyorsasággal és egyszerűséggel.

Kommentek:

Lánczi Tamás 2012.03.21. 09:00:35

Azon gondolkozom, hogy valóban rossz az ügynöktéma a Fidesznek? Nem épp azért lett szélesre nyitva a politikai vita, mert egy húsz éve rágcsált, leginkább csak az elitet érdeklő témát szívesebben tart napirenden a kormánypárt, mint gazdasági kérdéseket?

Ha a 2014-es választások szempontjából nézzük a dolgot, ahogy ezt a racionálisan cselekvő pártok is teszik, akkor a kérdés mellékvágánynak tűnik, nehéz ugyanis elképzelni, hogy százezrek politikai orintációját befolyásolná ez az ügy.

Szerintem a poszt erősen túldimenzionálja az ügynökkérdésnek a kormánypártra és a szavazókra gyakorolt hatását, feszítő erejét.

Ettől még a probléma létezik, fontos morális kérdés, van politikai vetülete, de nem biztos van pártpolitikai relevanciája. Legalábbis annyi, amennyit az LMP és a poszt tulajdonít neki.

NagyLevin 2012.03.21. 19:34:23

Kedves Tamás!

Az antikommunizmus – ezt sok jobboldali véleményformáló is hangsúlyozza – a jobboldali politikai fantázia számára nagyon fontos, az odatartozás érzését, a párt iránti kötődést jórészt az teszi lehetővé, hogy a “kommunistákkal” szemben álló nagy néppárthoz tartozhatnak a szimpatizánsok. A teljesen képtelen szabadságharc-elmélet mögötti tömeges felsorakozást, az érzelmi azonosulást is nagyban segítette az a retorikai ötlet, mely szerint az aktuális Moszkva mostanság Brüsszel. (Egyébként, ha nem retorikai fogásként, hanem állításként vesszük ezt szemügyre, akkor, persze, nevetséges hülyeség, de ez még soha semmiben nem akadályozta Orbán Viktort). Szóval ez szimbolikus kérdés is és az effélékhez idáig volt a Fidesznek érzéke, pontosan tudták, hogy az ilyesmi a politikában nagyon fontos és igazuk volt. Most alighanem éppen a legalpáribb “antikommunista” érzelmekre akar hatni a “Schiffer nagypapája”-kampány, idáig ennyire tellett ügynökügyi antikommunizmusban. Mármint – hogy világos legyek – annyira, hogy a kommereknek a felforgató kommerség a vérükben van és nem válik vízzé. Röviden: a kérdés fontos a Fidesznek, mert az identitását érinti. Mivel sikerült elérniük, hogy híveik tekintélyes része számára fideszesnek lenni identitáselem, a dolog elég veszélyes is lehet. Én nem becsülném alá.

NagyLevin 2012.03.22. 10:00:49

Még valami, a méltányosság jegyében: risztpekt L. Simon Lászlónak!

Forrás: Véleményvezér.blog.hu

Nemzeti InternetFigyelő

10 című bejegyzés “Lázongás a Fideszben, Orbánt is kritizálják” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szerintem most nem az ügynök kérdés lenne a legfontosabb ujabb értelmetlen munka és bizottsági ülések! Ez elterelő hadműveletek közé sorolandók, hogy ezen csámcsogjon a nép és tetszetősen hangzik. Megint egy ujabb csapda! Foglalkozzon a kormány a gazdaság élénkítésével, munkahelyek teremtésével, amit igért! Foglalkozzon az elmúl kormányzási időszakban a felelős vezetők elszámoltatsával, felelősségre vonásával! Ez elmaradt! Szerintem sokkal hasznosabb lenne az off-shore cégekbe kivitt pénzek visszahozatalára az országba. Foglalkozzanak a megélhetési problémákkal, mert vannak és nem tudom melyik adatát tették közzé a KSH-nak, hogy 200 e Ft felett van az átlagjövedelem és a tavalyihoz képest még nőtt is?!Na ne ennyire hülyék nem lehetünk?! Vagy nem számoltak alaposan! A papír mindent elbír és nem pírul el!

    Kedvelés

      1. Én nem hinném hogy jo dolog ha személyeskedünk, és alap nélkül célozgatunk.Az is egy vélemény,és ne zsigerböl kontrázzunk hanem érvekkel.Az ügynökkérdés tisztázása nem halogathato. A fidesz most azt csinálta mint az orvos-ha a gyogyszert nem ö találta fel akkor az már nem is lehet jo.Mivel az Lmp hozta fel élböl lesöpörték. Ám maradt egy felháborodás,és egy hatalmas ür amit ha nem töltenek be visszafelé sül el. Hiszen Vittner Mária is tartozkodott a szavazásnál,pedig neki igazán az igent kellett volna nyomnia. Nemhinném hogy a választók csak nyálazni akarnak a kédésen,nagyon soknak a környezetében fellelhetö az érintettség áttételesen,mert nagyon sok embert megzsaroltak,fenyegettek,kényszeritettek,vagy az életét tették tönkre évtizrdekre ha ellenált.Már a kommunista vezetök nyudijának csökkentésére tett kisérlet is kudarc volt,és nagyon sokan értelenül álltunk a dolog felett.Az ügynöklista nyilvánosságra hozatala ugyláátszik szennyesebb ügy mint gondolnánk.Pedig mi azokra vagyunk kiváncsiak akik a szálakat mozgatták és minden aljasságra képesek voltak az eszme védelmében. Annak idején Boros Péter belügyminiszter volt,ö tudta hogy olyan adu van a kezében amit ö ki is használt,ugyanis az anyag a belügynél még nagyjábol érintetlen volt.Megszorithatta a tökeit annak aki sáros volt az ügyben.Atán eltelt egy kis idö és elkezdték(valakik) csöpögtetni a neveket .És lám lám Pokornyi papa is elökerült,mint érintett.Szóval nem kellene a multat ennyire liberális modon kezelni,mert ez egy seb a társadalom testén.Nálunk egy Medgyesi miniszterelnök lehetett,Egy Horn Gyuszi ugyszintén,és még sorolhatnánk az élharcosokat.Azt azonban ne feledjük a volt komcsik azért nyitnak akkora szájat mert ugylátszik ök tudják nem érheti öket baj.Ugy tünik egy bizonyos szint felett örökös amnesztia vonatkozik a bünösökre. És ugy tünik hogy Büsszelböl is elég vörös szél fujdogál. Ugy tünik ha nem lép a kormány és csak fél válaszokat ad ebben a kérdésben a kétharmad a következö választásnál csak emlék marad.Béci

        Kedvelés

  2. Akinek vaj van a fején, nem igyekszik a napra! Ezen nincs mit csodálkozni! A pártitkár papa mégse hihető a rendszer üldözöttjének, el nem adható!

    Kedvelés

  3. Vicc ez a mű felháborodás! Ha tényleg ennyire zavarná őket, hogy egy gyékényen árulnak gyilkos, tolvaj, lakhely áruló söpredékkel akkor már régen kiléptek volna a fideszből! Már akkor ki kellett volna lépniük amikor a rendőr gyilkos, olajmaffiózó sintér-pintér lett a belügyminiszter, a szabadkőműves, besúgó, lakhely martonyi a külügyminiszter, a többi féregről ne is beszéljünk! Ez megint csak színjáték a népnek és sajnos kontroll nélkül nyelik mint kacsa a nokedlit! Tettestárs kivétel nélkül az összes!

    Kedvelés

  4. Az ügynök kérdés nem csak az “értelmiség” ügye. Az ügynök kérdés az értelmesek ügye. Az ügynököknek vannak rokonaik, gyerekeik. Az ügynök jutalmából ők is részesültek/részesülnek és ennek okán foggal-körömmel védik a múlt máig ható erőit. Miért ne tudhatnánk meg ki-kicsoda? Tartozunk ennyivel a múltnak és a jövőnek.
    Az átkosban Moszkvából mondtak meg mindent, mi-hogyan legyen. Ma Brüsszelből legalább olyan szinten. A régi moszkvai vezetés csupa kommunista/bolsevik nagykutya volt. Ma a brüsszeli szintén. Erősen központosított, vagyis egyáltalán nem “demokratikus” hatalmi törekvések jellemezték/jellemzik mindkettőt. A legszembetűnőbb különbség az, hogy Moszkva Moszkvában van, Brüsszel pedig Brüsszelben. A többi csak az apró mintázatok eltérése.

    Kedvelés

    1. Van egy kérdésem, még pedig ha Shiffer András nagypapája nem Szakasits illetve Shiffer Pálnak hivják hanem mondjuk Szálasi Ferenc
      Akor Ő most ülhetne a parlamentben? Na ugye, hát persze, hogy nem!
      Szakasits elárulta a magyar szociáldemokrata pártot átadta Rákosinak
      ez bün! Shiffer Pál már a negyvenes években a Rákosiéknak dolgozott
      ézert tartoztattákle 1944-ben. Peyer, Kéthly és Szélig szociáldemokrata vezetők Marosán mellett Schiffer Pált (Szakasits Árpád vejét) tartották a legveszélyesebb beépített kommunista ügynöknek. Kádár János belügyminisztersége idején például négyezer szocdemet és szakszervezetist tartóztattak le, köztük Ries István igazságügy-minisztert, akit az Andrássy út 60.-ban az egyik jól ismert balliberális politikus apja agyon is vert, és Kéthly Annát, aki hat évet ült. Nos, egy ilyen gyilkos rendszert Schiffer Pálnak diplomataként képviselni nem volt kötelező.
      Más szoval én ilyen pedigrével nem játszanám az eszem a parlamentbe
      mert nincs miért büszkének lenem a családomra való tekintettel.

      Kedvelés

  5. Orbán az,aki gátolja mert előkerülhet róla a kompromittáló irat,ami túlélte a selejtezéseket.Selejtezett a félkegyelmű Antal,arra volt esze,meg Horn,azután rászabadult a fidesz bagázs is az irartokra már másodszor.olyasmi előkerülhet,amit Hornék vagy a hóbagoly kimentettek,hogy jó lesz az még egyszer,ne daráljuk le.

    Kedvelés

  6. 1) Lázár Jánosról tudjuk, hogy kiféle-miféle. Schiffer Andrással kapcsolatos kódolt megjegyzése végtelen bunkóságot árul el a frakcióvezetőről. Hogy kinek mi volt az apja és mi nem az ma már nem lehetne kérdés, ha az utód nem lépett/lép bele az apja vagy az qanyja nyomdokvizébe.
    2) Meggyőződésem, hogy szép lassan szét-elkenik az ügyet és az eredménynek kábé annyi esélyt adok mint a nagy “Elszámoltatás”-nak.
    Tapasztalható ugyanis ha valami olyasmi kerül elő amivel a kormány nem tud/vagy nem akar valamit kezdeni akkor mindjárt alakítanak egy bizottságot, amiben -natürlich -nem ingyen “dolgoznak”.

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.