Csak adózunk és adózunk – de tudja Ön, hogy legalább 80%-ot? (2. rész)

adó

Ki adózik itt valójában? (3. rész)

Sorozatunk előző részeiben áttekintettük nagy vonalakban milyen módon adóznak az állampolgárok hazánkban (és természetesen más országokban is. Az első részt itt, a 2. részt itt olvashatja!). Mai írásunkban vessünk egy pillantást azonban a cégekre, a vállalkozásokra, hiszen a valódi adó itt keletkezik. Itt termelődik ugyanis meg az a pénz, amit a dolgozók fizetésképpen megkapnak, és amiből adóznak.

Mint azt az előzőekben leírtuk egy állami, azaz közalkalmazott valódi SZJA-t ugyebár nem fizet, mivel az államtól kapja a pénzét. Könnyen belátható, hogy amennyiben nem lennének vállalkozások, és onnan beszedhető adók, akkor az államnak előbb-utóbb nem lenne miből fizetni a közalkalmazottakat. Azon emberek, akik az úgy nevezett versenyszférában dolgoznak, szintén cégek, vállalkozások alkalmazottai.

Az ő munkabérük után befizetett járulékok és adók már valódi adók. Úgy is mondhatnánk, hogy azon emberek, akik vállalkozók vagy vállalkozásokban dolgoznak, hogy ők a KÖZ. És addig, amíg ők termelnek, dolgoznak, a saját nevükben más embereket alkalmaznak különböző feladatokra, hogy ők nyugodtan dolgozzanak. Például tűzoltókat alkalmaznak, azért, hogy amíg munkában vannak ne égjen le a házuk. Rendőröket alkalmaznak azért, hogy védjék meg őket, és családjukat. Orvosokat és ápolókat alkalmaznak azért, hogy ha betegek meggyógyulhassanak. Oktatókat és tanárokat alkalmaznak azért, hogy gyermekeiket tanítsák.

A közalkalmazottakra nagy szükség van, fontos és nélkülözhetetlen, megbecsült tagjai a társadalomnak, de valódi jövedelemadót nem fizetnek.

Hivatalnokokat fizetnek azért, hogy azok fönntartsák az ország közigazgatását, satöbbi, satöbbi. Egy mondat erejéig jegyezzük meg, hogy politikusokat fizetnek meg azért, hogy azon munkálkodjanak, hogy az ország jól működjön. Elmondható tehát, hogy a vállalkozóktól, és az ott dolgozó emberektől származik a valódi adó. Ezen kérem, hogy egy közalkalmazott vagy állami alkalmazott se sértődjön meg, hiszen rendkívül fontos és nélkülözhetetlen az ő munkájuk a mindennapi életben, amiért az egész társadalom hálás nekik. Viszont ugyanolyan méltányos elismerni részükről, hogy a valódi személyi jövedelemadót nem ők fizetik, hanem a versenyszféra és az ott dolgozók.

A csapda persze ott van, hogy az igazi az lenne, hogy ha a sok ember a KÖZ, a nép alkalmazna kevés embert a közfeladatok ellátására. Ez lenne az egészséges. Alacsonyabb adókat és nagyobb jólétet jelentene. De jelenleg nem így van. Magyarországon jelenleg több a közalkalmazott, mint a versenyszférában dolgozó. Még tovább nehezíti a helyzetet, hogy a versenyszférában azok, akik valóban termelnek, és nem szolgáltatnak, kereskednek, mindössze félmillióan vannak. Ennek az 500 ezer ember munkájának eredményéből kell eltartani 10 milliót, akik közül 5,5 millió nem dolgozik, mert még tanul, vagy már nyugdíjas. Igaza van tehát Orbán Viktornak abban, hogy kell 1 millió munkahely. Csak szerencsétlen flótás az nem érti meg, hogy nem elég gondolni rá, meg kampánybeszédben megírni, meg ábrándozni róla. Azt minden hülye meg tudja csinálni. Valóban megcsinálni 1 millió termelő munkahelyet, az nem semmi. Mennyi az eredmény eddig 2 év alatt? Semmi, pontosabban nulla munkahelyet teremtettek. Ha Ön így végezné a munkáját, már rég kicsapták volna. Hiába mondogatná a főnökének, hogy nyugi 2020-ra utolérjük a konkurenciát, 15 év múlva meg már a Marson leszünk. A főnök legfeljebb a diliházat tárcsázná a munkakönyve mellé.

Orbán és Matolcsy már látja az 1 millió új munkahelyet. 2011-re meglesz, ha nem, akkor 2012-re. 2013-ra biztosan, de a választásokra mindenképp. Ha nem is a 2014-esre, de a következőre igen. Amennyiben nem, akkor a 20-as évek végére, hiszen pont akkor érjük utol a nyugatot. Nevetséges!

A sorozat első két részében megtárgyaltuk, hogy milyen adót fizetnek maguk az emberek, mint egyének. Most nézzük meg, hogy a cégek milyen adót fizetnek. Itt tudniillik óriási félreértések vannak. Az egyszeri és sajnos sokszor tudatlan magyar embert meghülyítik politikusok és a demagóg embertársaik. Nézzünk például egy multinacionális céget. Sokszor szidjuk a multikat, hogy milyen szemetek, és van pofájuk kivinni a profitot az országból. Játszunk el a gondolattal, hogy holnap minden multit kikergetünk. Addig nincs is baj, amíg bezár a TESCO, a METRO, a Lidl, az ALDI, mert helyüket átvesztik magyar tulajdonú vállalkozások. Az más kérdés, hogy a választék hamar szegényesebb lenne, aránylag kevés tengeri herkentyűt fogyaszthatnánk, banán nem lenne, csak karácsonykor, és lassan újra elfelejtenénk, hogy mi az, hogy mangó. De ezzel egyébként olyan nagy baj nem is lenne. Én magam is szorgalmazom, hogy az élelmiszerkereskedelem magyar kézben legyen, és ha nem is 100%-ban, de 80-90%-ban Magyarországon előállított termékeket áruljon. A gond nem itt van! Ezen kereskedelmi egységek ugyanis bármennyire is mondják, munkahelyet nem teremtenek. Például egy Lidl nyitásával létrejövő 20-30 munkahely teremtésével párhuzamosan ugyanennyi, ha nem több munkahely megszűnik a kisboltok bezárása miatt.

Multik haza! Röhögnöm kell!

A gond ott van, ha a multik közül holnap kimegy a Suzuki, az Audi, a Mercedes, az Opel, az IBM, a Samsung, az Electrolux, stb.stb. Mert IKEA, és KIKA nélkül meg lehet lenni, de eme termelő multinacionális cégek nélkül nem. Ez azonnali és gyors összeomlást hozna, és mindenki, aki ezt követeli, az hazaáruló. Ebben az esetben nem érdekes, hogy tudatlanságból vagy butaságból követeli, attól az még hazaárulás.
Nézzük a vádakat! A multi csak addig van itt, amíg adókedvezményt kap. Kérdés, hogy aki ezt állítja tudja-e, hogy a multi, illetve bármilyen más vállalkozás milyen adót fizet? Mire kapja az adókedvezményt? Nos, kérem a következőre. Kaphat iparűzési adó kedvezményt, amit a helyi önkormányzatok szednek be. Hát még jó hogy kap rá kedvezményt, hiszen ha nem lenne, akkor iparűzési adó sem lenne. Így minden település kezét-lábát töri, hogy odacsábítsa magához a munkáltatót és adózót.

Ez egy nagy cégnek elenyésző mennyiségű adó, emiatt egyik sem fog elmenni. Fontos tudni, hogy egy betelepülő vállalkozás minden munkatársa után megfizeti az összes járulékot és adót, melyeket az előző két részben megírtunk. Nem életszerű, hogy az Audi vagy az Opel igazgatója behívja irodájába az alkalmazottat, és azt mondja neki: – Józsi bácsi, egyezzünk meg 4 órában jelentjük be minimálbérre, a többit majd mindig zsebbe. És így mindketten jól járunk. Rendben? – Aki ilyen butaságokat állít, az valljuk be, hülye. Tehát a multi az adójának a nagy részét a dolgozói adóin és járulékain keresztül fizeti meg az államnak.
A következő vád társasági adó kedvezményt kapnak 5-10 évig. Na, bumm! Ha nem lennének itt, szintén nulla forintot fizetnének társasági adót, és mivel idejöttek 5-10 évig csak fele adót fizetnek, ami egyébként szintén nem jelentős tétel egy komoly vállalkozás életében, ráadásul amennyiben ez túl magas lenne, igen egyszerű számviteli trükkel bárki csökkentheti a nyereségét a világ minden táján. Miért gondoljuk, hogy itt nem tehetik meg?

A pécsi Elcoteqet sokan szidták, amíg itt volt. Aztán most, hogy nincs már mindenki síratja. 7000 embernek nincs munkája most emiatt Pécsett.

A harmadik vád óriási támogatásokat kapnak, hogy idejöjjenek. Hát igen, Juliska néni, és a mi pénztárcánkhoz képest hatalmas összegeket, milliárdokat. De olyan nagyságrendben termelnek, hogy e támogatásokat általában pár hónap után egyéb adókban visszafizetik.
Szóval a lényeg, nincsen semmi baj a termelő multikkal, ők adják a magyar export 90%-át, és ők sok munkahelyet teremtenek. A multik haza, tehát zsákutca. Azoknak a multiknak a hiányát, amiket pedig ki lehetne kergetni, mert nélkülük is van élet, pont azok siratnák meg, akik tele pofával üvöltik, hogy multik haza. Ezek az emberek ülnek a plázák ételudvarában, ők azok, akik havonta ugrana be az IKEA-ba és KIKA-ba, ők azok, akik degeszre tömött bevásárló kocsival tolakodnak a METRO és a TESCO pénztárainál. Igen csempén állna a szájuk, ha ezeket a multikat kikergetnénk, az is igaz, hogy akkor meg mennének Bécsbe, mint a régi rendszerben. Pislognának, ha hirtelen kihúznák az internetet a falból, vagy nem tudnának félévente új okostelefonnal menőzni. Bután néznének, hogy külföldre kell menni új autót venni.

Nézzük a magyar vállalkozásokat! Kár tagadni, hogy itt bizony meg lehet beszélni Józsi bácsival a minimálbért és a zsebbe fizetést, de ezt nem ítélheti el senki olyan ember, aki önmaga nem vállalkozó, hanem ennek a bizonyos köznek az alkalmazottja. Egyszerűen erre nincs meg az erkölcsi alapja. Mindenkit, aki szidja a magyar vállalkozókat arra bíztatok, hogy legyen magyar vállalkozó, és bizonyítsa be, hogy ő úgy tud sikeresen prosperálni, hogy közben minden adót és még annál is többet befizet. Amennyiben ezt nem vállalja, kéretik nagyon csöndben lenni. Tudniillik mi van akkor, ha az összes vállalkozás holnap megszűnik, akkor ki tartja el az államot? Érdemes ezeken elgondolkodni, és az egész rendszert összefüggéseiben látni. Érdemes elgondolkodni azon, hogy egy 4-5 fős minimálbéres kisvállalkozás tud eltartani egy jó adózó közalkalmazottat. Egy képviselő pénzének kitermeléséhez meg már 15-20 fős vállalkozást kell üzemeltetni. Szóval illetlenség, hogy ha az kiabál, aki a vállalkozások pénzéből kapja az állami fizetését.
A pénzügyi háttérhatalom, természetesen a politikusokon keresztül megosztja a társadalmat és vállalkozó ellenhangulatot kelt.

Ha azonban a társadalom egy másik csoportjával van „baj”, akkor őket pécézik ki és utáltatják meg a többiekkel.
A módszer egyszerű, a vállalkozó adócsaló, az egyetemista részeges, bulizós, trehány ingyenélő 8-10 évig, az idős orvos felveszi a nyugdíját is és a fizetését is, a nyomorult segélyen elő, nem akar dolgozni. Kíváncsi lennék ki és milyen munkára alkalmazná például a cigányokat? De őszintén? Itt Pécsett, amikor volt bánya, dolgoztak ők rendesen, de már 20 éve nincs. Most tényleg milyen munka van számukra, mikor még az iskolázottabb fehérnek sincs melója. Példát lehetne mutatni és például Bayer Zsolt csinálhatna egy vállalkozást és felvehetne 20 cigányt dolgozni. Higgye, el bőven lenne jelentkező! A rokkantnyugdíjasok is csalók. Lassan tehát felsoroltuk a teljes magyar társadalmat. Simán szembeállítanak minket. A régi nóta, oszd meg és uralkodj.

A nemzetközi pénzemberek (nem a zsidók!), meg a háttérben röhögnek a markukba.
Amennyiben valaki le tudja tenni a politikai szemüvegét, akkor beláthatja, hogy igen érdekes dolgok történnek a háttérben. Javaslom tehát, hogy továbbra is tartson velünk és minél több ismerősének küldje el hírlevelünket.

Elek Attila, Független SZABAD EURÓPA

Nemzeti InternetFigyelő

11 című bejegyzés “Csak adózunk és adózunk – de tudja Ön, hogy legalább 80%-ot? (2. rész)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Meg volt – talán még meg is van pár hónapig – a lehetőség 1 millió munkahelyre.
    Csak földet kellet volna adni / meg egy kis hitelt az induláshoz / annak aki akar rajta dolgozni.
    Legalább magát és a családját el tudná tartani. Nem kellene segélyért kuncsorognia.
    Csak akkor 10 – 15 ember elesett volna pár milliárd földalapú támogatástól.
    roka

    Kedvelés

    1. Most olvastam. 295 milliárdról van szó és ennek több mint a felét kevesebb mint 10 ember veszi fel.

      roka

      Kedvelés

  2. A világot uraló pénzemberek zsidók. Ezt látatlanba ki merem jelenteni. Az oszd meg és uralkodj elve is teljesen jól látható, igaz.
    Abban már kétségeim vannak, hogy ha az audi, az opel vagy a suzuki kiviszi a termékét az országból, az hozzájárul a magyar exporthoz. Aha. A telephelyek között egyszerű szállító levéllel elutaztatják a “terméküket” és az itthon, olcsó munkaerővel előállított cuccot nyugaton, ottani árszínvonalon adják el. Ebből van a fő hasznuk. A politika pedig messzemenőkig alájuk játszik, hogy olcsó is maradhasson a munkaerő. Mégpedig oldaltól függetlenül. Azután azt sem árt elfelejteni, hogy volt itt minden. Nekem van egy ceruzám a műhelyben, az van ráírva : “ÁCS IRÓN”. Nem használom, majd csak ha újra lesz ilyen a boltokban. Szóval volt itt minden, ruhagyár, autógyár (a régi csepelek még ma is futnak, a minap láttam egyet a spektrum tévén, asszem, indiában, csak az eladósítás jegyében le kellett építeni) cipőgyár, ceruzagyár, mérleggyár, csokigyár. Minden. Azt sem árt megemlíteni, hogy jóval több embert foglalkoztattak, mint ma a multik. Azt pedig illik tudni, hogy a 23 év alatt egymást váltó politikai “elitek” juttatták oda az országot ahol van. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy nem látták, hogyha eladják/bezárják a ruhagyárat akkor a; a termelésből adódó állami bevétel megszűnik b ; az ott dolgozók munkanélküliek lesznek c; növekszik az ország kiszolgáltatottsága. Valahogy nem tudom elhinni, hogy ostobaságból tettek olyat, hogy az 50 milliárddal “feltőkésített” állami céget 500 millióért adták el. Gyakorlatilag a; ingyen adták oda a céget b; a vételáron felül lévő összeget ha elosztották, hatalmasat kerestek rajta.
    Ehhez az egészhez pedig semmi más nem kell, csak bizalom. A jónép megbízik xy politikusban, hogy az a legjobb tudása szerint intézi az ügyeit. Ez igaz is, csak nem a megbízó, hanem a saját ügyeit. A bevétel kieséseket pedig hitel felvételekkel pótolták. Meg lehet nézni, a fidesz/kdnp is megszavazta a 2008-as imf hitelfelvételt 1 tartózkodással. ( http://parlament.hu/internet/plsql/ogy_szav.szav_lap_egy?p_szavdatum=2008.12.15.20:28:36&p_szavkepv=I&p_szavkpvcsop=I&p_ckl=38 ) Igaz, az idézett példa a “bank mentő csomag” szavazása, de a lényegen nemhogy nem változtat, hanem súlyosbítja azt. (Ismerve a bankok működési módját.)
    Végül meg kell mondanom, hogy a világot a termelő munka tartja el. Nem a bérszámfejtés, nem a program írás, nem a vezetői értekezlet. Ez nemsokára ki fog derülni. Ki fog derülni, hogy a földművesre nagyobb szükség van mint az ügyvédre vagy a rendszer programozóra. És nem arra lenne szükség, hogy 5000 hektáron 10 emberrel termeljenek, hanem arra, hogy 2 hektáron 1 család saját magát el tudja látni.

    Kedvelés

    1. Egyetértek Elek Attilával!
      Az Autógyárak nem hoznak igazi exportbevételeket. A messianisztikus miniszterelnök szerint igen, Matolcsy???? Ha ő lesz a Magyar Nemzeti Bank (sem nem magyar, még kevésbé nemzeti) elnöke akkor megnézhetjükl magunkat.
      Csak azt nem értem Micimackó elveit vallva, hogy a kb. 3,5 millió fidesznyik még mindig elhiszik mindazt amit ezek itten összevissza kommunikálnak. Bende Log hülye népe.
      Loviaguin Alexander

      Kedvelés

  3. A tegnapi hozzászólásom szőrén szálán eltűnt, de nem baj, pótolom.
    Van nekem egy ceruzám a műhelyben, amire az van írva “ÁCS IRÓN”. Nem is használom, csak majd ha újra lehet ilyet kapni. Esetleg. A lényeg, hogy meg lennénk mi ezek nélkül a multik nélkül. Volt itt minden, ruhagyár, cipőgyár, autógyár (a minap láttam a spektrumon, asszem indiában, egy régi csepelt, világmárka volt, ezért kellett leépíteni már akkor is az eladósítás jegyében), ceruza gyár, húsgyár, cukorgyár és sorolhatnám. Azok a cégek nem csak adót fizettek volna az államnak (és mi van ha nem fizettek volna?), hanem közvetlen hasznot is termeltek. A célt, a végsőkig eladósított országot azonban el kellett érni, ezért mindent megszüntettek, hogy közvetlen bevétel ne legyen csak az adókból. A multik pedig igenis nagyon sok támogatást kapnak. Ha csak a mercédeszt és az audit nézem, abból a 26 000 000 000,-Ft-bó hány munkahelyet lehetett volna “létrehozni” ha mindenkinek adnak mondjuk 10 000 000,-t? Segítek, 2600,-at. Ha nem a haveroknak adnak 3000 hektár ingyen földet egyben, hanem kicsiknek 1-2 hektárt, akkor annyi családnak adnak úgy megélhetést, hogy a bankok nem húznak hasznot belőle. A másik pedig a multik adózása. Tessék mondani, miből fizeti a multi az adót? Csak nem az olcsó magyar munkaerő munkájából? Nocsak nocsak. Merthogy nem hoznak be külhonból pénzt az adókra meg a vezetői fizetésekre az biztos. Ebben is, mint mindenben, az ördög a részletekben van elrejtve. A magyar munkás munkájának az értékéből fizeti be azt az adót, és ha így nézzük, akkor a magyar munkás nem 80%-ot, hanem 90% fölötti terhét viseli a “fölötte lévőknek. Az értéket teremtők termelik ki az összes többi megélhetését, csak ezt zsidó módra úgy sikerül eltüntetni, hogy a munkás lát az általa megtermelt értékből a legkevesebbet. Szóval ha eltekintünk attól, hogy nem véletlenül hozták ilyen helyzetbe az országot, és csak azt nézzük, hogy most ez van, akkor még igazak is lehetnének a cikkben foglalt állítások. Csak, hát ilyen alapon nincs kitörés ebből a csapdából, amibe hazugságok útján beletuszkoltak bennünket. Akkor maradjunk így az idők végezetéig?
    eSzeL

    Bocsánat, de mi nem láttuk,…, de megtaláltam a SPAM-ok között. Az aljas cionista gazemberek itt is garázdálkodnak,… Eredeti helyén engedélyeztem,… (H)

    Kedvelés

    1. Sejtettem, hogy ilyesmi lehet a dologban, mert az elküldés után már nem láttam többet, még azzal a “hozzászólás rendszer moderációra várakozik” szöveggel sem.
      Üdv
      eSzeL

      Kedvelés

  4. Kedves Szel.
    Tökéletesen látod a dolgokat.
    Vitatkoztam az Indexen a régi időkről. A nagyapám falujában van 180 család. A fele segélyen tengődik. A határt két cég műveli, és természetesen a földalapú támogatásokat is felveszi.
    Régen elképzelhetetlen volt, hogy valaki segélyt kapjon. Kitől?
    Nagyapámnak is volt 3 hektárja. Abból élt -igaz nagyon szegényen- a család.
    Ma ugyanúgy élnek az emberek, csak segélyből.
    Az indexen megkaptam, hogy a régi elavult struktúrát akarom visszaállítani. Hát igen, abból egy kicsivel kevesebbet lehetett lopni.

    roka

    Kedvelés

    1. Köszönöm kedves roka!
      A legnagyobb gond az, hogy nem követik Jézus tanításait. Nem “Gyümölcséről ismerik meg a fát” hanem megtetszik neki a fa, aztán eszik amit terem és még észre sem veszik, hogy megmérgezi őket. Mert ugye az a bizonyos tanítás azt mondja, hogy cselekedeteiről ítéld meg az embert. Ők fordítva teszik. Az érzelmi elköteleződést pedig nem lehet észérvekkel meg másítani.
      Ez a demokrácia pedig…. a legalantasabb társadalmi forma amit eddig kiizzadt magából az ember.
      eSzeL

      Kedvelés

      1. Juj. Ne keverd ide a vallást.
        Minden tiszteletem a vallásos embereknek, de nekem ugyanolyan fenntartásaim vannak vele, mint az izmusokkal.
        Privátban nagyon szívesen ellevelezek veled erről.
        Híradmin megadja az elérhetőségem.
        Üdv: roka.

        Kedvelés

Hozzászólások lezárva.