Megélhetést kiszipolyozás helyett – Levél Orbán Viktorhoz

Budapest, 2012. május 24. csütörtök 

A bérből és fizetésből, valamint a nyugdíjból és a szociális ellátásból élők terheinek csökkentésére szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt a Magyar Szociális Fórum szervezője. Simó Endre arra kérte a miniszterelnököt, hogy a lakossági csekkek és pénzügyi tranzakciók helyett a spekulatív és a derivatív tőkemozgásokat adóztassák meg, ennek megfelelően Magyarországon is vezessék be a Tobin adót, az EU szerdai ajánlása szerint.

Simó csütörtökön elküldött levelében felhívta a kormányfő figyelmét arra, hogy a lakossági terhek további növelése tovább gyarapíthatja azoknak a számát, akikben megingott a bizalom a kormánnyal és általában a politikával szemben. Az MSZF-hez lakossági élethelyzetek és tragédiák sokaságáról eljuttatott beszámolók tanúsága szerint egyre többeknek nincs veszteni valója. Hazánkban háromról négy millióra nőtt azoknak a száma, akik napi ötszáz Forintból kénytelenek megélni. Ezekre az emberekre további terheket rakni politikai felelőtlenséggel ér fel, a fennálló rend minden áron való erőltetése egyet jelent az antidemokratikus érdekek felvállalásával. Ha ezt a politikát folytatják, elembertelenedés lesz a vége, annak minden következményével a demokratikus együttélésre és az élethez való jogra nézve. „Ha az Önök célja nem az, hogy letérjenek a demokratikus útról, és feladják az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában foglalt elveket, azonnali pályakorrekciót kell végrehajtaniuk a lakosság megélhetésének biztosítása érdekében, és a növekedésre kell helyezniük a hangsúlyt a véget nem érő megszorítások helyett” – írta az MSZF szervezője Orbánnak.

A Magyar Szociális Fórum számára elfogadhatatlan az a politika, amely lehetővé teszi, hogy a nemzeti fejlődéshez szükséges forrásokat továbbra is zavartalanul kivonhassák az országból, ezen felül pedig még finanszírozzák is a bankokat az idehaza megtermelt értékből, mint történt a közelmúltban is.

„Ön azt mondta az országnak, hogy a magyar modell egész Európa és a világ számára követendő példa. Számomra nem világos, miért volna követendő az elszegényedés, a tömegessé váló öngyilkosság, az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál, az otthonvesztés, a lakosság eladósodása, a fiatalok és a jól képzett szakemberek külföldre vándorlása! Vajon nem inkább a választás előtti ígéretek teljesítése, a megélhetési válság munkahelyteremtéssel és jövedelemhez juttatással történő leküzdése volna követendő példa? Nevezetesen az, amiért Önöket a választók hatalomra juttatták?” – áll Simó levelében.

Az MSZF szervezője felhívja Orbán Viktor figyelmét az Európai Unióban tapasztalható szemléletváltozásra, nevezetesen a pénzügyi szféra megzabolázására irányuló új törekvésekre, melyeknek hátterében az elosztási viszonyok társadalmi módosításának követelménye húzódik meg, a finánctőke hátrányára. Kezd nyilvánvalóvá válni, hogy Magyarország és az EU csak a „szociális” szempont erősítésével tud kilábalni a válságból. A régihez való ragaszkodás a válság elmélyítéséhez, az Unió szétbomlásához vezet. Bátran szembe kell nézni a valósággal, és irányt kell venni a „szociális Európa” felé. Ehhez idehaza is le kell számolni a neoliberális politikai vonalvezetéssel.

Simó arra kérte a miniszterelnököt, hogy a magyar társadalom megélhetési érdekét tartsa szem előtt a banki érdekek helyett, és ennek megfelelő gazdaságpolitikai fordulatot hajtson végre. Vonja le a szükséges következtetéseket a fennálló modellel szembeni világméretű és hazai társadalmi ellenállásból, és az EU június 28-29. között esedékes hivatalos csúcsértekezletén szegődjön azoknak az oldalára, akik új úton akarnak járni, mert felismerték, hogy az emberek boldogulását nem áldozhatják fel egy maroknyi pénzügyi csoport érdekeinek oltárán.

Nemzeti Hírháló

18 című bejegyzés “Megélhetést kiszipolyozás helyett – Levél Orbán Viktorhoz” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Sajnos igaz, hogy egyre többen szegényednek el. Ha csak tejet, kenyeret vesz az ember, arra nem elég az 500 forint. Pláne, ha egészségesen akar étkezni és nem fehér, hanem annál egészségesebb, rostdús, barna kenyeret. Ez akkor még csak a tej és kenyér!!! Egy 4 tagú családnak minimum 1 liter tej kell. Számolni kellene.
    Az alapvető élelmiszerek nagyon drágák! Gyümölcsöt, zöldárút pl. főzelékhez – kivéve a krumplifőzelék, ami kijön 500 forintból feltét nélkül csak üresen – vásárolva már 1000 forint felett van a minimális napi kiadás. A tisztálkodáshoz, mosáshoz szükséges legolcsóbb szerek beszerzése is drága, és ha valaki tisztán akarja tartani a lakását, a családját, akkor bizony havonta erre nem elég az 1000 forint. Esetlegesen cipőjavításra (új cipőről , ruháról – még turkálóból is – már egyre többen csak álmodoznak), ruhajavításra már nem is telik, mert a rezsit még nem is számoltam. Egy betegség – ami előfordulhat a helytelen, egysíkú táplálkozásból (ami az alacsony jövedelem és a drágaság miatt egyre inkább jellemző) – teljesen padlóra küldheti a családokat.
    A nyugdíjasokat még nem is említettem!!! Aki ledolgozta a 40 45 évet, joggal gondolta, hogy nyugodtan töltheti a hátralévő éveket. Sajnos, ez is hiú ábránd maradt!!! Szóval jóval rosszabbul élünk, mint amit a választások előtt a jelenlegi kormánypárt ígért. Elhiszem, hogy sok rossz ,,örökséget ” vettek át, de a képviselők, miniszterek, államtitkárok stb. javadalmazása horribilis! Az ő jövedelmük beleszámít az egy főre jutó átlagkeresetbe, így abszolút hamisak az adatok! Minden tiszteletem Schmitt Pálé, de nem tudott volna gesztust gyakorolni és saját költségén megoldani a kiköltözését a rezidenciájáról? Egy alapos vizsgálat azt is feltárhatná, hogy honnan vannak a milliók és a minden luxust kielégítő házak, nyaralók miből épültek? Tiszta pénzből vajon?
    Sokat vagyok emberek között és hallom a panaszokat, melyeket fent le is írtam. Nem tudom, törődik-e valaki az itt leírtakkal….

    Kedvelés

  2. A levél korrekt, az igazságot írja és a lakosság további sarcolása helyett a karvalytőke, a mindenhová beépült spekulatív tőke megadóztatását javasolja…
    Azonban sajnos “politikusainkat” ez a legcsekélyebb mértékben sem érdekli, nem hatja meg. Őket bizonyára idegen hatalmak megbízásából és programjuk végrehajtása céljából ültették a nyakunkra, egyébként normális ésszel nem képzelhető el , hogy egyik nemzetellenes “kormányt” a másik követi.
    Nem képzelhető el más indíttatásból az sem, hogy pillanatnyilag Magyarországon már a lakosság 40 %-a szegény – és ez ne tűnne fel egy egészen minimálisan magyar identitású kormánynak! A felvásárlók nemzeti kormánya.
    Politikájuk szándékos, tudatos és a gazdaság teljes tönkretételén, a lakosság nyomorba taszításán alapszik – engedelmes, nincstelen szolganéppé téve a magyar nemzetet.

    Kedvelés

  3. Hm.Mégcsak meg sincsenek említve a szadesz,maszop,mdf nagy privatorizátorai.Nemhogy felelőségre vonva.Pedig a kétharmadot ezért is szavazott meg a polgár.Budapest szétlopásának felelősei,haszonélvezői rőhögnek rajtunk.Dániel-félék meg büntethetetlenségük tudatában ott gyalázzák az öket eltartókat, ahol csak tudják.A fajtájuk meg ezerrel védi ezeket nyugaton . Minek akkor a levél?Amíg hagyó/szándékos kis betű/kisétálhat az előzetesből, és büntetlen marad ,miről beszélünk?!A tótok meg oláhok,rácok szokásos gaztettei csak hab a tortán, erre a végső stádiumába ért gyarmatosításban.LEVÉL?! Nane! AKM,AMD,RPG az igen. A gyarmatosítók ellen!

    Kedvelés

  4. “Nem Orbán Viktor az első a nap alatt aki hadat üzent az államadósságnak. A hadiállapot kihirdetése gazdasági, vagy társadalmi jelenségekkel szemben egy amerikai eredetű PR húzás. War on Crime, War on Drugs, War on Terror. Gyanítom, hogy a Fidesz PR-gurui is tőlük tanulták a leckét. (…)”

    A hazai 2/3-ad jobban tette volna, ha nem a magyar lakosságra nézve megsemmisítő sokkoló hatású “amerikai eredetű PR leckét” alkalmaznak, hanem a már 2010-ben létező és bevált izlandi vagy ecuadori gyakorlatot:

    “Rafael Correa, Ecuador miniszterelnöke nem hirdetett háborút az államadósság ellen, nem használt nagy szavakat. Élet az adósság előtt, az ország bevételeit inkább szociális programokra költöm, mint kamatfizetésre – hangoztatta.

    2006 -os hivatalba lépését követően rövidesen bizottságot állított fel az előző kormányoknak folyósított hitelek felülvizsgálatára. A bizottság természetesen megállapította, hogy a hitelek egy része illegitim, morális kérdéseket vet fel, és Rafael Correa bejelentette, hogy nem fizetik ki őket.

    2008-ban a recessziós pánik közepette, bejelentette, hogy nem fizetik ki a 2012-es lejáratú kötvényeik kamatait, a következményeket pedig vállalják. (…)

    Reális veszéllyé vált, hogy hivatalosan államcsődöt jelentsen a dél-amerikai Ecuador, miután 30 napos “türelmi” időt kért a november 15-én esedékes kamatfizetésre egy 2012-ben lejáró, dollárban kibocsátott államkötvénye esetében…

    A cikkből is látható, hogy mekkora a zavar, az elemzők egy része értetlenül állt az események előtt, Ecuador államadóssága a GDP 25%-a körül volt, jóval elmaradva az európai országok átlagánál. Ecuador tudott volna fizetni, de nem akart.

    A hitelminősítők leminősítettek, a befektetők elrettentek, de a dolognak nem lett folytatása, legalábbis nem a címlapokon. Ecuador nem ment csődbe, és Correa kijelentései ellenére, mindig pontosan törlesztettek.

    Az események következményeként azonban az ecuadori állampapírok körülbelül a wc papírral váltak egyenértékűvé, a kötvények tulajdonosai mindent megtettek, hogy megszabaduljanak tőlük. Correa ügynökei szép csendben felvásárolták őket. A 2012, és a 2030 -ban lejáró államkötvényeket a kibocsátási ár harmadáért sikerült megszerezniük. A kötvények 91%-a állami tulajdonba került vissza. (…)

    Az ecuadori miniszterelnök nem szavakban indított háborút az államadósság ellen, a hitelek vámszedőit a saját eszközeikkel győzte le, miközben tudatában volt, hogy ennek a harcnak személy szerint ő is az áldozatává válhat.”
    http://sorkoz.blog.hu/2011/06/20/rafael_correa_haboruja_az_allamadossaggal

    Kedvelés

    1. RE: bevált izlandi vagy ecuadori gyakorlatot
      Ezt csak olyan országban lehet megtenni ahol a kormány tagjai az ország lakosaiból és állam alkotó népcsoportjából származnak.
      Tehát ez MAGYARORSZÁGON nem járható út!
      MAGYARORSZÁGON politikus, ügyész, bíró, rendőri vezető csak nemzet idegen lehet, legyen az nyakkendős vagy putris bűnöző vagy ezeknek a keveréke.
      CSAK MAGYAR NEM LEHET!
      De nem csak itt hanem a teljes Európai Unió így áll a vezetőivel, a franciák, a németek, az angolok ……… ugyan ebben a cipőben járnak.
      Kezd hasonlítani a helyzet a II. világháború előtti helyzetre.
      A végkifejlet lassan de biztosan eljő, de lesz különbség a végkifejletben, még egyszer nem lesz holokamu csak holokauszt.
      Lehet szórakozni az emberekkel, csak azután nem kell ajvékolni.

      Kedvelés

      1. Kedves 0.000000e+0k! Kibontottad az igazság minden szeletét.

        „A genetikailag azonos emberek genetikailag azonosan gondolkoznak, éreznek és ítélnek.Ezért nagyon fontos, hogy egy népcsoport vagy nemzet képviselői ugyanabból a fajból kerüljenek ki, mert különben annak a népcsoportnak vagy fajnak nem lesz hiteles vezetése, és ennek hiányában halálraitéli saját magát!”

        Kedvelés

  5. Mára újra a három millió koldus országa lettünk (ha nem a négymillióé!!!). Ez aztán a fejlődés. Két év után még mindig vissza mutogatni arra, hogy mit hagytak hátra az komcsik, kissé nevetséges, mert azóta napról napra érezhetően romlik a tömegek életkörülménye. Ez az út, amin ma a kormány halad, a halálba vezet! Én nem akarok önként vágóhídra menni!
    Felháborító, hogy 2012-ben oda jutottunk, hogy Magyarországon a magyarokkal bárki, bármit tehet. Megfoszthatnak mindenünktől, földönfutóvá, nincstelenné tehetnek bennünket, és a törvények ezeket a gazembereket védik, elveszik az emberi élet méltóságához való jogunkat, embertelen körülmények közé kényszeríthetnek bennünket, gyalázatosan alulfizethetik a munkánk értékét, miközben az ország gazdasági és politikai vezetői, miniszterei, képviselői fényűzően élnek, és még pofátlanul tőlünk követelik a még több teher elviselését. Ez egyenesen fog elvezetni a lázadáshoz, polgárháborúhoz, mert lassan, de biztosan kezd betelni a pohár! Van egy határ, amit már nem lehet átlépni, ami már elviselhetetlen, és az egyszerű emberek azt látják, hogy a javulásra még hosszú távon sincsen remény! Akkor miért dolgozzanak, miért tartsák be e törvényeket, ha őrájuk senki nincs tekintettel? Hogy lehet úgy megkövetelni állampolgári fegyelmet, ha az egyszerű emberek életét fenyegeti a hatalom? A miniszrterelnök úrék addig feszítik a húrt, amíg az egyszer elpattan! Kérdezem én, miniszterelnök úr miért nem tart önmérsékletet, miért vesz fel több helyről is juttatásokat (a többi kormány- és parlamenti tagról már nem is beszélve!)? Hogy mernek egyáltalán kimenni az emberek közé? Ennyire nem veszik komolyan, hogy mára élhetetlenné tették az országot? Én sokáig bíztam Orbán Viktorban és társaiban, de mára keserűen csalódtam, és azt látom, hogy őt épp úgy nem érdelki saját népe (egyáltalán a magyart vallja saját népének???), annak boldogúlása, mint a külföldi rabló gazembereket, meg a bolsevik-liberális maffiát. Ha a miniszterelnök úr keresztyénnek tartja magát és állítólag megtért, tudnia kell, hogy a lelkén száradó vér számon lesz rajta kérve. De úgy látszik, ő nem fél ettől, mert vagy fel sem fogja, hogy mit tesz (ez szerintem hihetetlen és valószínűtlen), vagy egyáltalán nem veszi komolyan azt, amiről beszél, s épp úgy legyint a keresztyén tanításokra, mint tette ezt még valóban fiatal FIDESZ-es korában, amikor gúnyolódott a hívőkkel! Veszélyes vizeken evez, s nem hiszi, hogy egyszer neki is benyújtják a számlát!

    ISTEN ÓVJA MAGYARORSZÁGOT! Mert ha nem teszi, itt rettenetes dolgok fognak történni!

    Kedvelés

    1. A KSH adatai szerint a magyar lakosság 40%-a – azaz 4 millióan – élnek szegénységben, ebből 15% a mélyszegény.
      A hárommillió koldus országához azonban még annyi hozzáfűzni valóm van, hogy akkor 15 millió volt az ország lakossága – ebből számítandó a 3 millió szegény/koldus!
      Feltétlenül az igazsághoz tartozik még az a tény, hogy az EU átlag 1/10-e – 1/3-a magyar munkabér.
      Akinek van munkahelye az sem biztos, hogy a nyomorszint felett él…
      Eközben “politikusaink” a lakosság túlköltekezéséről beszélnek…
      A horribilis hitelekből semmi magyar, termelő, új értéket előállító, értéket hozó komplexum, üzem, gyár nem épült, autópályákra, kerékpárutakra (tehát külföldi tulajdonosoknak hasznot hozó) beruházásokra fordították. (Pár külföldi üzem elképesztő mértékű magyar, vissza nem térítendő támogatással ugyan épült – ahol ázsiai bérért alkalmaznak magyar munkaerőt – némelyike ezeknek már tovább is állt).
      Semmi olyan nem történt vagy történik, ami arra utalna, hogy akár a legcsekélyebb mértékű fellendülés várna az országra. Ugyanis gazdaságunkat totálisan leszerelték, abszolút függőségi viszonyba kerültünk, hiszen egy doboz gyufát sem tudunk önállóan előállítani.
      A jelenlegi úton haladva, vajon mitől várhatnánk javulást??? Tehát ez az út maga a csőd!
      Kormány kell a magyar nemzet élére ezek helyett a hazaáruló, nemzetveszejtő, szálláscsináló lakáj-képződmények helyett!

      Kedvelés

      1. Németországban 8 millióan kapnak szociális segélyt (ALG II – Schröder óta), ebből 5 milliónak van állása, 3 milliónak az sincs. És közben el kell viselniük a munkaügyi titkosrendőrség zaklatásait is, Berlinben e sóhivatal határozatainak 1/3-át megsemmisíti a szociális bíróság. Mintaállam. Pl. Orbáné. Őn nem német állampolgár.

        Kedvelés

  6. Meg kell oldani a magyarság fegyverhez jutását és indulhat a szabadságharc.

    ADY ENDRE IMÁDSÁG HÁBORÚ UTÁN

    Uram, háboruból jövök én,
    Mindenek vége, vége:
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke.

    Nézd: tüzes daganat a szivem
    S nincs, mi nyugtot adjon.
    Csókolj egy csókot a szivemre,
    Hogy egy kicsit lohadjon.

    Lecsukódtak bús, nagy szemeim
    Számára a világnak,
    Nincs már nekik látnivalójuk,
    Csak Téged, Téged látnak.

    Két rohanó lábam egykoron
    Térdig gázolt a vérben
    S most nézd Uram, nincs nekem lábam,
    Csak térdem van, csak térdem.

    Nem harcolok és nem csókolok,
    Elszáradt már az ajkam
    S száraz karó a két karom már,
    Uram, nézz végig rajtam.

    Uram, láss meg Te is engemet,
    Mindennek vége, vége.
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke.

    Kedvelés

  7. Ne sírjatok, ne sírjatok!! Aki mindig sír attól kérj, aki dicsekszik annak adjál! -mondja a közmondás is! Nem a kormány a hibás a nehéz megélhetésért, hanem az üzletek vezetői, tulajdonosai!! Hát nem veszi észre senki, hogy 70%-os árleszállítással is megéri nekik eladni a portékát? Akkor hány százalékos árréssel dolgoznak?? Itt van a baj!! A kormánynak meg kellene szabjon egy maximális összeget és a fene eszik sem volna szabad többért áruljanak! Valamikor a kenyér 60-80.- Ft volt, most 260 – 400.-Ft. Így igaz, a gáz és áram számlákon még az EON könyvelők sem tudnak eligazítani! Úgy számolnak ahogy akarnak. Most már követi a példájukat a T-Home is!! Itt van az ördög elásva, nem csak a miniszterek fizetésénél, habár elég nagy fizetéseket osztanak ki maguknak!

    Kedvelés

  8. “Nem tudunk változtatni a bírálati szempontokon és módszereken – jelentette ki Orbán Viktor abban a levélben, melyet a Professzorok Batthyány Körének azon felvetésére válaszolt, mely szerint nem megfelelő a kormány által irányított Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földbérleti pályázati feltételrendszere.

    A Professzorok Batthyány Köre még múlt hét csütörtökön adott ki közleményt, melyben bírálja a kormány által irányított NFA állami földek bérbeadási konstrukcióját, írja a Szabad Föld. A kormánypártokkal szimpatizáló tudósszervezet szerint az nem a kis- és középméretű családi és magángazdaságok földhöz jutását segíti, hanem a tőkeerős vállalkozókét. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy változtasson a bérleti kiírások pályázati feltételein.

    Erre válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „a kemény és egyértelmű kritérium kizárása azonban magával hozta – ahogy Önök fogalmaznak – a puhább, vagyis a szakmai kritériumok térnyerését. Tekintettel a kereszténydemokrata-polgári kormány által támogatni kívánt kis- és középbirtokos réteg tőkeszegény helyzetére […] nem tudunk változtatni a bírálati szempontokon és módszereken […] engedjék meg, hogy vitatkozzunk azzal az állítással, miszerint az állattartás megkövetelése a tőkeerős birtokosoknak adna előnyt. Ugyanis mindenki számára elérhetővé tettük azokat a pénzügyi hitelkonstrukciókat, amelyek a mezőgazdasággal foglalkozók számára lehetővé teszik az állatállomány beállítását”.

    A miniszterelnök azt írja, hogy „a közvélemény érdeklődésére tekintettel megvizsgáltatta a Nemzeti Földalap bérbeadási pályázatait. Megállapítható, hogy a földterületek helyben lakó gazdáknak, elsősorban kis- és középbirtokosoknak jutottak. Megállapítható továbbá, hogy helyes volt az a kormányzati döntés, amely a pályázati versenyből kizárta a bérletidíj-versenyt, mert az a tőkefölénnyel rendelkezőknek nyitott volna teret.”

    Mint ismeretes, az állam idén hosszú távú földbérleti pályázatokkal földosztásba kezdett , ahol a kinyilvánított cél elvileg a kis, családi rendszerben üzemeltetett gazdaságok támogatása. Az elképzelés vitatott, egyes szakértők szerint életképtelenül kis gazdaságok jönnek így létre. De lehet, hogy a szándék meg sem valósul: egyre többen sérelmezik, hogy a pályázatokon végül úgyis a nagyok,Fideszhez közeliként emlegetett cégek nyernek. Ami biztos: aki most nyer, nagyot nyerhet, hiszen a hazai termőföld értéke két év múlva várhatóan a mostani sokszorosa lesz. Sőt, a most kínált állami bérleti díjak a piaci árak harmadára tehetők.”

    | Válasz erre:

    “Én vagyok a főokos, én, csak én, csak én, csak én!” énekelhetné OV a Madarász c. nagyoperettben…
    Lassan kezdek hinni a reincarnatióban: még meg sem halt, de már újraszületett a “genius carpatorum” (Nicolaus Ceausescus).

    Kedvelés

  9. Ezec is teznek reank!!! Irhatunc, amit akarunk nekic. 1000 éve heaban…

    Kedvelés

  10. Orbán legelsősorban az izraeli-amerikai “kívánságoknak” tesz mara-
    déktalanul eleget, mivel őt csak a hatalomban maradás érdekli. Ezek
    kielégítése után nem marad hátra számára más, mint a folyamatos pa-
    rasztvakítás.

    de Loviaguin Alexander – Híradmin, ha már Önök udvarias kérésemre sem írják alá)

    Kedvelés

  11. Egyre inkább a gyurcsányi útra tér OV, akit valaha a legtágyalóképesebb (másik KISZ-es) szocinak tartotta gy.-t: a derealizáció psychotikus útjára: amit mondanak, annak csak mondaton belüli összefüggése van, a valósághoz semmi köze. Rosszabb ez a hazugságnál.

    Zoltan Georgius Mayer

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.