A Fidesz IMF fordulata és következményei

Ha most mást is állít, azt már a Fidesz is régen tudja, hogy az IMF-függés gyarmati státuszt jelent. A kudarchoz vezető út – minden jó szándék ellenére – a párt máig is liberális jellegéből ered. Az eredmény szomorú, mert egy körültekintő konzervatív nemzeti pártnak még lehetett volna esélye a felemelkedéshez vezető utat választani. Mit hibáztak el és milyen következményekkel kell számolnunk?

Sokan arról tanakodnak, hogy mi okozhatta néhány nap alatt a Fidesz 180 fokos fordulatát az IMF-fel kapcsolatban. Erre viszonylag egyszerű a válasz. A forint tartós gyengülése és a hitelminősítők fenyegetése. Azt már kevesen kérdezik, ami pedig fontosabb, hogy miért nem látták előre ezt a folyamatot. Azért, mert némi nemzeti máz ellenére az uralkodó kormánypárt máig is egy liberális párt maradt, annak szokásos szemellenzőivel, valóságvakságával. Ez pedig szinte törvényszerűen vezetett a kudarchoz…

Éppúgy mint 1989/90-ben, kishitűségből ismét elmulasztottuk az alkalmat adósságunk újratárgyalására. Pedig a „gyurcsányizmus” pusztítása után egy kétharmados többséggel megválasztott új kormánynak lett volna esélye annak szükségességét az EU felé eredménnyel kommunikálni. Ez a lépés ugyanakkor megalapozhatta volna a Gyurcsány és társai ellen való büntetőjogi eljárást is. Ecuador, Izland és más országok útját megfelelő diplomáciával Magyarország is kiharcolhatta volna. Ehelyett a főleg befelé kommunikált „szabadságharc”- amit nagy hatalmú elszenvedője, az IMF kifelé annál egyoldalúbban kürtölt szét -, csak valamilyen oktalan renitenskedésnek látszott a nyugati közvélemény előtt. Ne feledjük, akkor a görög és az euró válságnak még csak a kezdetén is alig voltunk. A fősodor média igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy a 2008-as válság már mögöttünk van, holott valódi szakértők pont az ellenkezőjét állították. A liberális szemlélet által vezérelt kormánypolitika ekkor esett az első csapdába. Külföldi és hazai befektetőkben és egy Fideszhez hű vállalkozói/polgári réteg megteremtésében bízva bevezettek egy olyan adórendszert, amely eddig még sehol sem bizonyított, s amelynek hatékonysága pont Magyarországon volt a legkevésbé várható. A külföldi befektetők a megváltozott gazdasági körülmények miatt elmaradtak. A gazdagoknak előnyöket kínáló adórendszer hazánkban főleg az exkommunista, liberális körökből származó vagyonosoknak kedvez, akiknek azonban eszük ágában sem volt új bevételüket a gazdaságba visszaforgatni, hacsak nem negatív módon, külföldi luxuscikkek vásárlásával. Az új adórendszer bevezetéséből származó bevételkiesést szakértők kb. évi 500 milliárd forintra becsülik.

Még nagyobb baj keletkezett a magánnyugdíjpénztárak esetével. A telhetetlen nyugati bankok bizonyára örültek az erőltetett adósságtörlesztésnek, persze kifelé ismét az Orbán kormány basáskodását, a „demokrácia megnyirbálását” emlegették. Pedig, mint kiváló közgazdászaink, Lóránt Károly és Róna Péter hangoztatták, ezt a pénzt adósságtörlesztésre fordítani annyi mint egy feneketlen hordóba vizet önteni. A magyar gazdaságba befektetve viszont csodákat teremthetett volna. A spekulánsok támadásainak következtében ez a kb. 3000 milliárd forint az utóbbi 2-3 hónapban semmivé foszlott, pedig helyesen felhasználva akár félmillió munkahelyet is létre hozhatott volna, ismét bizalmat a politikában és bizakodást a jövőben teremtve. Különösen a vidék felemelésének adhatott volna nagy lehetőségeket.

A végtörlesztés körül elkövetett hibák már szinte képeskönyvbe illenek oktondiságuk okán. A tapasztalt Róna Péter azonnal meglátta a terv szarvashibáit és végzetes következményeit. Ha a kormány is részt vállalt volna a hitelesek terheiből, akkor az ügyet egészen másként lehetett volna kommunikálni az EU felé. Hazai szempontból szintén óriási hiba volt csak a tehetőseknek segíteni akarni, hiszen ez a hozzáállás a legelemibb szolidaritási szempontokat sem veszi figyelembe.

Soros és társai most a markukba nevethetnek. Mégis csak jól fektették be pénzüket, amikor Orbán Viktort és barátait Oxfordban taníttatták. Olyan jól megtanulták a leckét, hogy a valóság megtapasztalása és némi jóindulat is csak egy félfordulatra tette őket képessé. A liberális világszemlélet automatikusan a pénzoligarchia kezére játszik. Magyarország pedig retteghet, mert a kormány által kommunikált „védőháló” puszta álom marad. A nyugati fősodor média a kormány első nyilatkozata után már az első nap kijelentette, hogy erre hazánknak vajmi kevés esélye van. Ha pedig a „török” megoldást választjuk és nem kötünk megállapodást, még rosszabb következményekkel számolhatunk. Magyarország nem hasonlítható össze Törökországgal, annál sokkal gyengébb és sebezhetőbb.

Ellentétben a Fidesz első kormányzati ciklusával, amikor még liberális eszközökkel is lehetett javítani az ország gazdasági állapotán, ez 2010-re már tovatűnt. Vezető politikusaink rövidlátása minden jó szándékuk ellenére végzetesnek bizonyult. Nem látták a feladat komplexitását, amit így megoldani sem tudtak. Pedig az eltelt másfél év egy kegyelmi pillanat volt, amit egy bölcs konzervatív párt jobban kihasználhatott volna, mint pl. a lényeglátóbb, de az EU előtt nem szalonképes Jobbik.

Vajta Dénes

(Nemzeti InternetFigyelő)

7 című bejegyzés “A Fidesz IMF fordulata és következményei” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Sajnálatos módon a politika elemzők egyoldalúan vizsgálják gazdasági- társadalmi gondjainkat. Kétségtelen tény, hogy a kormány egy kulcsosnak nevezett adó politikája elhibázott. Legalább ekkora hiba– ha nem nagyobb — a magyar társadalmat sújtó ellenőrző- büntető politika. A közlekedési bírságok csillagászati összegű felemelése, vagy a parlagfű kommandó néven elhíresült társaság létrehozása legalább ekkora kárt okoz a közgondolkodásban , a gazdasági életben mint az egykulcsos adórendszer.
    A politikus uraknak és hölgyeknek figyelemmel kellett volna lenni ezekre az állapotokra. Egy olyan országban , ahol 5o- 6o ezer forintos nyugdíjak átlagos nyugdíjnak számítanak, s ahol 7o- 9o ezer forintos havi jövedelmek általánosnak nevezhetőek ott nem szabad 3o- 1oo ezer Forintos bírságokat alkalmazni ! Ugyan ez mondható el az ipar , kereskedelem területén dolgozók gondjairól is. A gazdasági élet működését ellenőrző csoportok 1oo – ezer Forint alatt ritkán büntetnek! Ez a jelenség mintegy elháríthatatlan természeti csapás nehezedik a társadalomra.
    Gondolni való, hogy azok a kis pénzű vállalkozók, akiknél nem ritka az, hogy minimálbér körüli jövedelemmel rendelkeznek, — különösen vidéken — ott egy egy ilyen brutális büntetés akár a vállalkozás megszűnését eredményezi. Nem szólva arról, hogy az efféle szankciók híre gyorsabban terjed a lakosság körében, mint a média által közreadott hírek.
    Ilyen viszonyok mellett , figyelemmel az amúgy is keserves gazdasági viszonyainkra , hogy merne egy kis pénzű polgár vállalkozásba fogni ?
    Hiszen nyilván való az, hogy mindenki hibázik aki dolgozik. Főként kezdőként, tapasztalatok ,gazdasági, könyvelési ismeretek elsajátításának, megtanulásnak időszakában .

    Több mint furcsa, hogy a parlamenti pártok szereplőinek,tanácsadóiknak, nem tűnt fel ez a jelenség s nem tették szóvá. Különös tekintettel arra, hogy a kormányfő választások előtt pontos képet festett ezekről az állapotokról . Idézet Orbán Viktortól ” Magyarországon azt büntetik aki dolgozik ” Valóban így van !
    Megjegyezendő, hogy az akkori állapotokhoz képest a helyzet sokkal rosszabb. Ma már aki dolgozik azt lehetetlenné teszik.

    Szomorúan kell tapasztalni, hogy a kormány, a társadalmat ellenőrző, felügyelő szervezeteket ,mintegy zsákmány szerző intézményt működteti. Jól példázza ezt az a tény, hogy a büntetésből befolyó összegek költségvetési tételt képeznek ! Ehhez aligha kell kommentár.

    Barkuti Jenő

    Kedvelés

  2. Ez is egy jó kis elmélet.
    De az enyém sokkal pragmatikusabb.
    2006-ra kialakították azon helyzetet, hogy nincs hadseregünk, a titkosszolgálatunk maga a mosad.
    És a hitsorsosok bejelentkeztek jöhetünk? És történt egy kis hoppá. Ezek még mindig félnek és beszartak.
    Aki azt hiszi Hogy Orbán Viktor hülye és naiv az rohadttúl téved. Nagyon-nagyot. Viktor amit tett, tudatosan és előre megkomponáltan vitte végbe a 2006-os betojás utáni újratervezésben.
    Ennyi idő kellett, hogy a még meglévő helyi erőforrásunkat, ami egy fegyveres hatalomátvétel esetén azonnal az ország védelmére lehetett volna fordítani a metszett lőcsűek tőke kivonó szivattyúinak a rendelkezésére bocsájtotta. Ismétlem tudatosan.
    Tessék olvasni a közvélemény kutató intézetek sorai kőzött, ha nem lesz választás tavaszig, még a gépi demokrácia „áldásos” tevékenysége ellenére sem tudják legitimálni a demokráciát.
    Török Gábor politológus már pedzegeti és elárulom hogy ezért nem jelenti be a Viktorka azt amit erkölcsi kötelességének tartanak. Ezt nem tudtam másképp megfogalmazni de azért ti is nyugodtan kacarásszatok az erkölcs és Viktorka virtuálisan való összekötésében.
    Na most a szó igét teremt kit is futtatnak. Hoppá-hoppá csak nem a Jobbikot. Akik Vonát előre tolva ugyan abban a formációban akarnak alkalmazni mint a fideszt. Az egész kurva jobbik vezetőség mind zsidó. Szóval előre kell menekülni ezért lépett színre az elmúlt két hónapban a gyorsan gombamód szaporodó különböző politikai formációk. Hogy megosszanak és ha már a jobbik kezére kell adni a hatalmat, csakis politikai megalkuvás és koalíció formájában kaphassa meg. Maga a politika magában semmi kell mögé gazdasági hatalom is ,ezt viszont a jobbik nem tudja felvonultatni, és nem is hagyják neki. És ha meg is nyeri a választást, persze csak koalícióban nehogy stabil legyen tehetetlen lesz.
    Bár úgy látszik a „jobbik”zsidó nagyon éhes. És hát parazita gőmböckét etetni kell mást nem enged természete és sorsa.
    Mielőtt nekem támadnak az elvakult jobbik fanok elmondok valamit. A kicsi testvéreim vagytok.
    Nem haragszom a kicsi testvéremre mert hülyeséget csinál. Meg fogom simogatni a fejeteket, kaptok két puszit és el fogom mondani mit kel csinálnunk.

    Kedvelés

    1. De jó neked János, hogy mindent tudsz! De szerintem ezt a katyvaszt, amit írtál te sem érted.

      Kedvelés

  3. Forrás: Disznófejű nagy Úr!

    Az előzmények: Meyer Amschel Rothschild 1773.-ban: elképzelése szerint vagyoni erejük összpontosításával olyan elviselhetetlen gazdasági viszonyokat képesek teremteni, hogy a tömegeket munkanélküliség révén és más eszközökkel az éhhalál szélére sodornak, és propagandistáik által az uralkodó rétegek ellen hangolva forradalomra késztetnék. Időközben alkohol, kábítószerek, erkölcsi bomlasztás, és mindennemű bűnözés terjesztésével az összes nemzetek ifjúságát meg kell rontani. Fel kell karolni a „Szabadság, egyenlőség és testvériség” jelszavait, hogy az uralkodó osztályokat megdöntsék, és egy új, vagyonra alapozott arisztokráciát hozzanak létre. Közhivatalokba az Őket feltétel nélkül kiszolgáló jelölteket kell juttatni. Vagyonuk felhasználásával minden hírközlő eszközt birtokukba kell venni. Mindenütt pánikot, és gazdasági válságot kell teremteniük, ami végül is az általuk ellenőrzött világkormányt és egy új világrend létrehozásához fog vezetni.

    Kedvelés

  4. Komoly és lényeglátó cikk Vajta Dénestől, amely talán még a kétharmadot összehordó agyhalottaknak is felfogható — lenne —, amennyiben egyáltalán hajlandóak lennének elolvasni, és elgondolkodni rajta. Van azonban ebben az írásban — szerintem — némi alaptalan jóhiszeműség, amelyre a fidesz legkevésbé sem szolgál(t) rá, már az első ciklusa alapján sem!
    Ugyanis: A vastagbetűs bevezetőben említett “jószándék” csak abszolút naívan feltételezhető egy olyan brancsról, amely Soros-kalácson tengette életét Oxfordban, míg mások ki se léphettek az országból.

    Ami pedig a “Vezető politikusaink rövidlátása minden jó szándékuk ellenére végzetesnek bizonyult.” kitételt illeti, szerintem itt szó sincs — éppen az előzőekben írtakból eredően — sem rövidlátásról, sem jó szándékról, hanem csak egyszerűen: szisztematikusan, parancsra végrehajtott haza-és nemzetárulásról.
    Jó lenne végre egyértelműen kimondani, hogy a gyurcsány és az orbán maffia ugyanannak a gátlástalan, parazita hatalomnak a tervszerűen kitenyésztett bal és jobb keze. S amíg ezt a végletekig lebutított kétharmad is fel nem ismeri, addig remény sincs a menekülésre erről a hajóról.

    Az pedig , hogy a döglődő EU előtt ki szalonképes, ebben a vészhelyzetben egyáltalán nem szempont. Bizonyára nagyon súlyos következményekkel és áldozatokkal —(akár véráldozattal is) — járna, de még mindig a Jobbik kínálja az egyetlen esélyes megoldást. Ez pedig akár a többieknek is példát mutatva elindíthatna egy lavinát, amely maga alá temetné ezt a cionista rendszert, mielőtt még tényleg bebetonozzák a világkormányt. Állítólag van is efféle küldetésünk. Hát szeretném már látni!

    Kedvelés

  5. Örülök a hozzászólásoknak, de szeretném megjegyezni, hogy egy radikális fordulat – amire vágyunk – csak akkor lehetséges, ha azt a nemzet többsége legalább hallgatólagosan támogatja. Sajnos még mindig nem tartunk ott. Addig pedig csak abban reménykedhetünk, hogy a konvencionális politika legalább (túl) rossz irányba ne menjen.

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.