Szombat esti frász – avagy – Nem a tudás, a szimpátia dönt!

TÓTH GABIMióta megvetette a lábát kis hazánkban, a kereskedelmi televíziózás nem nagyon tudott felmutatni maradandó értéket, nem volt képes arra, hogy igazán érdemleges teljesítményt nyújtson a kultúra, a közművelődés terén. Talán a kevés számú kivétel közé sorolható a magyar táncsportot végre megfelelő elismeréshez juttató, és a neki régen kijáró rangot és tiszteletet megadó Szombat esti láz című showműsor, mely idén már a negyedik szériájához érkezett.

Kérem a tisztelt Olvasót, nézze el a szerzőnek, hogy nem tud abszolút mértékben elfogulatlan lenni a témával kapcsolatban, lévén a kötelező táncok tekintetében tizennégy esztendőn át maga is versenyszerűen koptatta a flasztert. Különböző helyekről érkezünk, ugyebár.

Amikor először jelentkezett a műsor az RTL Klub csatornáján, nagyon megörültem. Mostohán bánt a félmúlt a táncsporttal, a hagyományosan ismert sportágak mellett nem nagyon rúghatott labdába. Az államszocializmusban az Antal Imre műsorvezetésével Szombathelyről közvetített egy szem Savaria táncversenyen kívül a népek nem nagyon találkoztak a széles nyilvánosság előtt az akkor még amolyan úri sportnak számító és akként is kezelt versenytánccal.

Pedig ez a szabadidős tevékenység több szempontból is nagyon hasznos mindazok számára, akik a testedzés, a szórakozás, vagy egyszerűen csak a szórakoztató időtöltés céljából e mellett a sport mellett teszik le a voksukat. Sport, sajátos mozgáskultúra, fegyelem, figyelem, megjelenés, ritmusérzék, a harmónia iránti igény, a zene szeretete, mindez és még ennél jóval több, ez így egyben a társastánc. Egyúttal együttműködésre, egy másik emberrel való együtt dolgozásra is megtanít, hiszen a táncospár két emberből áll, a tánc, vagyis a produkció létrejöttének, megszületésének elengedhetetlen feltétele, hogy a páros összhangban, egymással harmóniában tudjon együtt mozogni a parketten. Igazi kreatív alkotás ez, még pedig a javából! Mindazok, akik aktívan részt vesznek benne, vagyis táncolnak, életre szóló élményekkel gazdagodnak, ezt bizton állítom.

Nem tudom, a kedves Olvasó tudja-e, hogy – a Törökgyörgy Melinda és Mauricio Vescovo alkotta páros személyében – latin táncokban világbajnok és Európa bajnok párosunk is volt. A korrektség kedvéért mondjuk el, a Magyarországon ma legnépszerűbb sportágban, labdarúgásban, nemhogy nem nyertünk még világbajnokságot, de nem tudom én mióta ki sem jutottunk a VB-re. Mennyit költenek focira és mennyit versenytáncra? Lehet, hogy nem abszolút objektív az összehasonlítás, de mint az imént már említettem, némiképp elfogult vagyok a témát illetően.

Az érdekesség kedvéért említsük meg, hogy ugyanennek a műsornak a második szériáját az egykori olimpiai bajnok, a manapság némi túlsúllyal küzdő sportállamtitkár Czene Attila és kedvese, Bánhidi Petra nyerte meg annak idején. Így múlik el a világ dicsősége! De milyen igaz!

Közel öt esztendő telt el a műsor legutóbbi sorozata óta.

(Tényleg csak a lokálpatriotizmus beszél belőlem, de azt meg ugye a pécsi sas Katus Attila nyerte meg. Hiába, no, Magyarország aranya, legszebb megye Baranya!)

A magamfajta – e tekintetben “rovott múltúnak” számító – néző kicsikét más szemmel nézte, nézi ezeket az adásokat, és ez, legnagyobb bánatomra, most is így történt. Bár ne történt volna!

Az RTL klub átette a műsort az RTL 2 néven újonnan debütált társcsatornára, amihez természetesen már csak külön suskát leperkálva lehet hozzájutni a kábelszolgáltató valamelyik csomagjában. Ennek hiányában a nép egyszerű gyermeke, mint jogkövető magatartást tanúsító állampolgár – egyik kedves barátom azóta már szintén a klasszikusok kategóriájába emelkedett mondásának szellemiségében: „Gyün a levegőből, ingyen van!” – fogja magát, ’oszt nemes egyszerűséggel másnap reggel letölti a torrentről.

No, mármost a némi szakmai vénával bíró néző hajlamos rá, hogy megfeledkezzen arról, ez nem egy táncverseny, hanem egy showműsor, amelyik csak úgy akar kinézni, mintha egy táncverseny lenne! Tessék odafigyelni, mert a kettő nagyon nem ugyanaz!

Aztán volt itt egy másik jelzésértékű momentum, amin szintén nem sikerült túltenni magam. A néző, különösen, ha az adott témakörben, mondjuk úgy, érintve van (mint jómagam is), egy táncos műsortól azt várja el, hogy az abban szereplőknek táncolniuk is kell tudni. Az idei széria első adásának rögtön a legelején az első huszonöt másodpercben pontosan tizenegyszer mondják el a parázó Lilunak, hogy „ez egy táncos műsor”, meg azt, hogy „itt a műsorvezetőnek táncolnia kell!”

Nos, mint utóbb kiderült, a tánctudás mindösszesen elégséges, de nem feltétlenül minden esetben szükséges feltétele volt annak, hogy valaki zenére kezdjen el mozogni a kamerák előtt.

Talán a hosszú, majd’ öt esztendős kihagyás az oka, de a műsor, mind kiállításában, mind hangulatában, számomra sokkal gagyibbnak tűnt, mint az előző szériák. Érzésben valami hiányzott belőle, pedig a mezőny talán most volt a legszínvonalasabb. Valahogy nem vót mög az a fíling! – ahogyan azt mostanság szokták volt mondani az urbánus frazeológia (városi szóhasználat) mélységes mély bugyraiba empirikus tapasztalatszerzés céljából alá merítkező szociológus-hallgatók köreiben, az efféle szituésünök megképződésének retorikai érzékeltetésekor.

Pedig kétségkívül törekedtek a minőségre, vagy legalábbis a minőség iránti igényre. A szóhasználat is erről tanúskodott, ahogyan azt hallhattuk, ebben a műsorban nem celebek, hanem sztárok mutatják meg tudásukat a világot jelentő parketten! Ha sok minden másban nem is, de a szóhasználatot illetően tényleg következetes volt a csatorna.

Még Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is sikerült megnyerni az ügynek! Táncpartnerének, a gyönyörű Práger Kittynek köszönhetően a híradókban mindig hivatalos és kimért mentőtiszt három adás elteltével, mint az ország legszeretettebb szóvivője, búcsúzott a produkciótól.

Darab ideig, egészen pontosan a negyedik adásig nem is volt semmi gond, ment minden, mint a karikacsapás. Itt jött be a képbe az első neuralgikus pont, amikor a néző határozottan érzékelhetett egyfajta megbicsaklást. Alighanem homokszem kerülhetett a máskor olajozottan működő gépezet fogaskerekei közé.

Az adás végén, a nézők és a műsorvezetők legnagyobb megdöbbenésére, nem az Esztergályos Cili által csak „fából faragott királyfiként” aposztrofált, mit tagadjuk, valóban erőteljesen darabos mozgást bemutató Szilveszter gazda búcsúzott a produkciótól, hanem a zsűri némely tagjában fokozott szimpátiát ébresztő Istenes Bence és partnere, az előző szériákban folyamatosan a dobogót ostromló, mindig mosolygós energiabomba, Südi Iringó.

Klasszikus szófordulattal élve ez volt az a pont, amikor a tévénéző úgy érezte, hogy itt most jól láthatóan, jól hallhatóan, de valami kétségtelenül eltört.

„The show must go on!”, vagyis a műsornak folytatódnia kell! A kezdeti megrökönyödésen túl, már csak kíváncsiságból is, de visszaülünk a képernyő elé. A döntő előtti utolsó adásra aztán – naná! – rátettek még egy lapáttal.

A nézők jóvoltából ezúttal a zsűri által legjobbnak tartott Tóth Gabi-Markó Róbert páros repült.

Miközben Csonka „Ding Dong” Pici úgy búcsúzott tőlük, hogy a műsor és a nézők a show legemlékezetesebb pillanatait köszönheti nekik és táncaiknak, aközben az idei széria történetében először, állva tapsolt a stúdió teljes közönsége.

Érdekes dolog ez, nem? Közvetlenül a döntő előtt kiesik az a páros, akinek a legemlékezetesebb pillanatokat köszönhetik a nézők. Ugye önök szerint is ezek a versenyzők azok, akik idő előtt ki szoktak kiesni az efféle megmérettetéseken? Vagy nem?

És itt már, hogy az egy tömbből kifaragott – ahogyan csodálatos táncpartnere Molnár Andrea szellemesen megfogalmazta – „a vidék legtökösebb parasztgyereke” dacolva a nehézségekkel ugyan, de tovább menetelt, a műsor legemlékezetesebb pillanatait nyújtó párosa pedig simán kiesett, na, itt érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, amikor a kötelező olvasmány megfelelő oldalán bé van hajtva a szamárfül és a „csikorogva megállt az idő” szóösszetételt olvashatod.

Erre szokta aszondani mifelénk a nép egyszerű gyermeke a maga abszolút autentikus kifejezésmódján, idézem: „Ez azé’ odabasz!”

Érdekességképpen említsük meg, hogy a Tóth Gabi-Markó Robi párosról a műsor kapcsán készült népszerűsítő képek közül a művésznő többön is jellegzetes kéztartással látható, méghozzá nem is akármilyennel:

„A bal kéz kisujjának és mutatóujjának feltartásával formált ördögfej jelentése egyértelmű, az Illuminátusok üdvözlő kézjele (többek között), s bár a rockzenében legtöbben divatból, tudatlanságból használják, a politikusoknál ez a kézjel mindig árulkodó. Valódi jelentésének leplezésére került bele a süketnéma jelrendszerbe, vicces módon (nyilván szándékosan, a „békejelhez” hasonló logikával létrehozva) pont a szeretet szimbólumaként”

Forrás: szkosz.com

No comment.

Ha a hagyomány állításának hinni szabad, a tánc nem egyéb, mint egy vízszintes irányú vágy függőleges irányú kifejeződése. A zsűri egyik tagja, a tánc- és színművész Esztergályos Cecília is ezt az álláspontot tekinti magáénak. Gyakorlatilag teljesen mindegy volt, hogy a párosok éppen milyen táncot mutattak be, a sokadik x-en is túljáró, ám örökké fiatal komikának mindegyikről a szex jutott az eszébe. Ahogy az egyik kulisszák mögött készült interjúban kifejtette, „az angol valcertől kezdve a csacsacsáig… hát ketten táncolják. Akkor, ha nem szexualitásról lenne szó, akkor egyedül táncolna, és a mennyekbe nézne.” Mondjuk, ebben speciel, tényleg van valami!

Amiért úgy éreztem, hogy feltétlenül írnom kellett pár sort erről a kétségkívül sajátos, ám annál több tanulsággal bíró műsorról, az a következő. Kicsit olyan ez a műsor, mint a mi kis MINTHA országunk. Olyan mintha… Olyan, mintha egy táncverseny lenne, de nem az! Csak úgy akar kinézni, annak akar látszani! Itt sem a tudás az, ami igazán számít, hanem a szimpátia! Ej, de ismerős ez valahonnan, igaz?

Félreértés ne essék, eszem ágában sincs valamiféle kényszeredetten összeeszkábált párhuzamfélét ráerőltetni a tisztelt Olvasóra, távol álljon tőlem, de az analógia megint több mint félelmetes! Figyelemreméltó, egyszersmind elgondolkodtató is kell, hogy legyen a számunkra, amikor fontos, vagy annak látszó döntéseinknél a racionalitástól egyre inkább az érzelmi alapú döntéshozatal felé terelnek bennünket. Az ilyen és ehhez hasonló műsorokkal folyik a hozzászoktatás, a megdolgozás, a kondicionálás.

Lásd országgyűlési választások, valamint devizaalapú hitelfelvétel!

Politika: nézd meg, melyik a nagyobb barom, szavazz a másikra, ha szerencséd van, az talán nem olyan súlyos eset!

Eladósodás: ne törődj a következményekkel, csak egyszer élsz, élvezd most, elvégre, ha van valaki, akkor te, igazán megérdemled! (Emlékszünk a L’Oréal jelmondatára, ugye: „Mert Ön megérdemli!”)

Mint amikor a szalonban várnod kell a tesztautóra és közben beültetnek egy másikba. Beszippantod az adott márkára jellemző, és semmivel össze nem téveszthető ún. „újautó illatot”. Elképzeled magad az „új autó tulajdonos” szerepében, és ez a szerep bizony nagyon tetszik neked. Jól érzed magad benne. No, de hát ki nem érezné jól magát benne, nem igaz? A józan (pláne a paraszti) eszed ilyenkor hajlamos vagy valahol nagyon-nagyon messze magad mögött hagyni. Asszem erre mondják mifelénk, hogy testen kívüli élmény, vagy valami ilyesmi.

Itt is inkább a szimpátia az, ami számít, nem pedig a tudás, a racionalitás. Nyilván valamiféle harmonikus arány lenne az egészséges érzelem és értelem között, hiszen amikor felborul az isteni tervezés arannyal metszett aránya, az sohasem végződik jól.

Az X Faktor után Nagy Feró nagy kedvence, Vastag Csabi a Szombat Esti Láz trófeáját is kiteheti otthon a vitrinbe. Az egy tömbből kigyúrt „fából faragott királyfinak”, az egyébként tényleg rendkívüli erőfeszítésekről tanúbizonyságot tevő szimpatikus Szilveszter gazdának még tánctudás híján is a döntőig tartott a diadalmenet. Ne felejtkezzünk el a döntő másik résztvevőjéről, Varga Izabelláról! Úgy tűnik két gyermek után sem áll meg az élet, sőt, akkor indul csak igazán!

A csekélyebb tudást, a kevesebb tehetséget egy show műsorban megbocsájtja a néző, olykor még szerethetőnek is tartja. A televízió azonban nem a valóság! Ezt mindig tartsuk szem előtt! És ami legalább ennyire fontos, ne keverjük össze a dolgokat! Mert jól választani, sokszor nagyon nehéz!

Hogy is szólt a régi jelmondat?

„Hallgass a szívedre, szavazz a …”

Kire is?

Jó estét kívánok, Hölgyeim és Uraim! Ez itt a Szombat Esti Frász! Magyarország legátkosabb show műsora!

Készüljenek fel, mert ma este mindenkit megtáncoltatunk!

Isten áldja Magyarországot!

1 öntudatos pécsi polgár

www.johafigyelunk.hu

Nemzeti InternetFigyelő

4 című bejegyzés “Szombat esti frász – avagy – Nem a tudás, a szimpátia dönt!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Már rég nem a tudásról szólnak a műsorok . Szimpátia , vagy csak azért is mutassuk meg milyen pénzes család, família vagyunk. Bocsánat.. miért is vannak ott a zsűri tagok ??!

    Éva Vargáné Tóth

    Azért, hogy felmarkolják a tekintélyes honoráriumot! Ezek kiválasztottak, akiket mindenképp pénzelni akarnak! 😦 (H)

    Kedvelés

  2. T. C. Lenne egy igen fontos kérdésem: új magyar szó született? Eddig ugyanis egy táncolókból álló csoportot tánccsoportnak neveztünk, ill. írtunk. Most következetesen táncsoportnak látom ebben a cikkben. Lehet, hogy ezentúl így kell írni? Mint észrevettem, mostanában vannak nyelvújítók bőven, akik a magyar helyesírás alapjait sem ismerik, de önjelölt nyelvészként és hivatásos (!) fordítóként tevékenykednek kis hazánk legkülönfélébb területein. Sírni tudnék elkeseredésemben, amikor hibás magyarsággal írt leveleket, feliratokat és cikkeket olvasok. Kérem szíves válaszukat.
    Köszönettel: Mary Darley (Perth, Ny-Ausztrália)

    Mary Darley
    Date: Sun, 14 Apr 2013 13:47:10 +0000
    To: marydarley@hotmail.com

    Kedves Mary!

    Levelében feltett kérdését természetesem költőinek tartom, amire ugyebár, nem vár választ, hiszen ön is tudja, hogy az a hiba csupán elírás. Nyilvánvaló, hogy ez nem a nyelv ismeretének hiányából fakad, hanem figyelmetlenségből, ami szintén hiba, de nem egyenlő a “vok”, “lol” típusú durva nyelvhelyességi sértésekkel! Mert akik ilyen idegen (és a magyar nyelvbe sehogyan sem illő) képződményeket, sértéseket használ csodálatos nyelvünkkel szemben, az minket – valóban magyar honfikat és honleányokat – sért meg!! Magam is aggódom nyelvünk elsilányosodása miatt!

    A hibát igyekszünk javítani, de egy ilyen típusú figyelmetlenségből nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Engem személy szerint sokkal jobban idegesít, amikor a -ba, -be, -ban, -ben ragokat képtelenek egyre többen helyesen használni, mert ez azt jelenti, hogy alapvető helyzetekkel nincsenek tisztában, hogy tudni illik a hova (?) kérdésre felelhetünk -ba, -be raggal, és a hol (?) kérdésre pedig a -ban, -ben raggal! Ez valódi nyelvi hiba! Hajam az égnek áll, amikor egy riporter azt mondja valakiről például, hogy: “X. Y. Egerbe lakik, …”, és még sorolhatnám,…

    Üdvözlettel: Híradmin

    Kedvelés

    1. Tisztelt Szerkesztőség!
      Itt valami helyesírás-ellenőrző program túlbuzgóságáról lehet szó, amikor felkerül a netre. Megnéztem az eredeti szövegfájlt és a szövegszerkesztő programban, amelyikben készült, és nálam minden esetben helyesen táncsport kifejezés szerepel, tehát semmiféle új szó nem született. Ezt a kifejezést használják a kötelező táncok verseny keretek között való művelésének jelölésére, honi szakági szövetsége pedig a Magyar Táncsport Szövetség. Csak a rend kedvéért.

      Maradok tisztelettel: 1 öntudatos pécsi polgár

      De épp ez a baj! Ugyanis nem “táncsoport”, hanem tánccsoport a helyes! Érted, barátom? (Híradmin)

      Kedvelés

      1. Nem barátom! Te nem érted! A versenytánc ugyanolyan sportág, mint mondjuk a labdarúgás, ennek megjelölésére használják a TÁNCSPORT kifejezést. Nem pedig a TÁNCCSOPORT kifejezést! Ahogy a fentiekben is írtam Magyar Táncsport Szövetségnek hívják a szakági szövetségüket, nem pedig Magyar Tánccsoport szövetségnek! Óriási különbség! Itt a honlapjuk: http://www.mtasz.hu Ha valaki ellátogat ide, Táncsportról olvashat, persze tánccsoportokról is, általában tánckluboknak nevezik a versenyzőket tömörítő egyesületeket. Ez a kis nyelvészeti zsongás is jól mutatja, mennyire nem forog a köztudatban még ma sem a többi, általában ismert, mondjuk úgy, hagyományos sportág mellett a versenytánc. Remélem ezzel a kis szösszenettel tudtam valamit javítani a helyzetén!
        Üdv: 1 öntudatos pécsi polgár

        Kedvelés

Hozzászólások lezárva.