Forgatókönyvek az EU szétesésére

Angela Merkel Prágában, a Károly Egyetemen tartott beszédében túláradó hévvel magyarázta hallgatóinak, hogy 20-30 évet kell csak türelemmel várni, és megszületik a régen dédelgetett álom: az Európai Egyesült Államok. Ehhez „mindössze” az kell, hogy a tagállamok szuverenitásuk egészét Brüsszelre bízzák. Létrejön a valódi uniós kormány, amely központilag dönt valamennyi politikai és gazdasági kérdésben. A nemzeti kormányok legfeljebb az önkormányzatok szerepét játszhatják majd el, regionális kérdésekben önállóan dönthetnének.

Nem tudjuk, hogy a német kancellár mire alapozta futurisztikus és utópisztikus okfejtését, annyi bizonyos, hogy amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a nemzeti pártoknak is csak kulissza szerep jut, hiszen lesznek nagy páneurópai pártok, amelyek majd döntenek a nemzeti pártok helyett (ha még lesznek nemzeti pártok egyáltalán)…

Ne kapkodjon senki, aki nem rajong a föderalizmusért, levegő után a kijelentés hallatán, hiszen mindenféle jól kommunikált uniós hurrá optimizmus ellenére az EU szépen kezd darabjaira hullani. Bár éppen tegnap látott napvilágot egy újabb jelentés, amely szerint az euró zóna kilábalóban van a krízisből, és jövőre ismét nagy lendületet vesz az európai gazdaság, azért nem árt a fél szemünket Spanyolországon tartani. Miután a görögök átmenetileg megúszták, hogy kizárják őket az euró övezetből, most egyre jobban terjed a hír, –amit persze Merkel tagad – hogy az EU harmadik legnagyobb gazdasága még az idén ugyancsak hatalmas pénzinjekcióra szorul. Amennyiben ez bekövetkezik, az eurózóna szétesése elkerülhetetlen lesz.

A szétesésre forgatókönyveket lehetett készíteni, potom 250 000 angol fontért. A multimilliomos, lord Simon Wolfson ekkora díjat tűzött ki a legjobb forgatókönyvért, amely felvázolja, hogyan léphet ki egy uniós tagország az euró övezetből úgy, hogy gazdasága – az ismét bevezetett nemzeti valutával –sikeresen működjék tovább. A Wolfson-díj a második legértékesebb díj az évenként kiosztásra kerülő gazdasági Nobel-díj mögött, vagyis nem játékról, hanem komoly gazdasági elemzésről van szó. Így érthető, hogy 400-an indultak a versenyen, ami a vége felé közeledik, hiszen már csak öt jelölt maradt talpon.

Wolfson szerint a kidolgozott forgatókönyvekre azért van elengedhetetlenül szükség, mivel „az euró zóna szétesésével számos valuta leértékelődik, amely széleskörű inflációt gerjeszt. Ez a veszély arra int bennünket, hogy képesnek kell lennünk a tőkeáramlást kontroll alatt  tartani.” Wolfson szerint a Görögországnak juttatott 800 milliárd uniós pénzügyi csomag miatt az Európai Központi Bank máris teletömte az euró zónát „ultra olcsó” pénzzel. Wolfson szerint Görögország kiválása az euró övezetből „az igen közeli jövőben biztosra vehető”.

A bíráló bizottság elnöke, Tony Blair volt brit miniszterelnök egykori gazdasági szaktanácsadója, Derek Scott szerint „ az euró egy pokolgép, amely még felrobbanása előtt nemcsak tönkreteszi a tagországok gazdaságát, hanem egyben felőrli a demokráciát is.”

Ordosz Műhely

Forrás: barikad.hu

Nemzeti InternetFigyelő

4 című bejegyzés “Forgatókönyvek az EU szétesésére” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ettől az NDK-s leszbikától minél hamarabb meg kell szabadulni! A Sátán menyasszonya… persze a világromboló partnerről, francia cigánytól sem ártana…

    Kedvelés

  2. A “félholokauszt-túlélô” asszonyunk (a rossz nyelvek szerint) utópikus állmáról beszélt, vagy a cionisták már több mint egy évszázados tervérôl szólta el magát?
    Ha minden jól megy, 20-30 év mulva az EU csak egy keserû emlkéke lessz nem egy országnak.
    Az EU “nagyjai” eddig csak azt bizonyították be, hogy a náluknál gazdaságilag és iparilag fejletnebb tagok elérhették a gyarmati státuszt.
    Norvégia az EU-ból kilépésérôl gondolkodik, mert nem sok haszna van belôle.
    Az olyan országog, mint Magyaroszág, ha minnél elôbb kilépne az EU-ból, csak javára lehetne. Törökország nem töri magát, hogy az EU. tagja legyen , nem is megy oly rosszul neki.

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.