Jogtiprások Kárpátalján – Morvai és Mogherini levelezése

Az Európai Unióhoz közeledő  – és csatlakozásra váró – Ukrajna minden lehetséges eszközzel korlátozni kívánja az őshonos magyar nemzeti közösség jogait. Erre hívta fel Frans Timmermans európai bizottsági alelnök figyelmét Morvai Krisztina EP képviselő, rámutatva, hogy az ukrán nyelvtörvény-tervezet összeegyeztethetetlen az európai emberi jogi normákkal, különösen a „nemzeti kisebbségeket”, azaz őshonos nemzeti közösségeket védő európai normákkal. Timmermans alelnök helyett – hatásköri okokból – Federica Mogherini főbiztos válaszolt Morvai levelére, megnyugtatva a képviselőt, hogy az Európai Unió szoros felügyelet alatt tartja az ukrán törvényhozási folyamatokat az európai normáknak való megfelelőség szempontjából.

Levelében rámutatott: az Európai Unió különös figyelmet szentel a „nemzeti kisebbségek” jogai védelmének és arra, hogy az ukrán törvények e normákkal összhangban legyenek. Tájékoztatta a képviselőt, hogy az Európai Unió folyamatos párbeszédet folytat Ukrajnával e törvénytervezetekről és megnyugtatta Morvai Krisztinát a vonatkozásban, hogy a nyelvtörvény nem kerül az ukrán törvényhozás elé. Morvai most újabb levéllel fordult Mogherinihez – emlékeztetve a főképviselőt az előző levélben tett ígéretére. Morvai Krisztina rámutatott: az Ukrajna területén élő kárpátaljai magyar közösséget újabb veszély fenyegeti, ezúttal az oktatási törvény tervezete miatt. Tájékoztatta Mogherinit, hogy a tervezett új oktatási jogszabály alapján gyakorlatilag ellehetetlenülne a magyarok anyanyelven történő oktatása. Emlékeztette Mogherinit az előző levélben tett ígéretére és felkérte arra, hogy haladéktalanul akadályozzák meg a jogtipró oktatási törvénytervezet elfogadását és hatályba lépését. Mogherini alelnök asszony válaszáról természetesen tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket. Morvai Krisztina a levelezést továbbította az összes magyar európai parlamenti képviselőnek, arra kérve őket, hogy párthovatartozásra tekintet nélkül támogassák a kárpátaljai magyarság nyelvi, oktatási és egyéb emberi jogainak teljes körű védelmét.

Dr. Morvai Krisztina

európai parlamenti képviselő

Függetlenek csoportja

A Timmermans és Mogherini alelnökökkel történt levelezés

MAGYAR NYELVEN ITT OLVASHATÓ!

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Advertisements

2 gondolat “Jogtiprások Kárpátalján – Morvai és Mogherini levelezése” bejegyzéshez

 1. egy nagy puszit Krisztinának és egy nagy pofont Vikinek !!!

  a tudomásom szerint nem a Jobbik tette zászlajára az ún. HK-i
  magyar közösségek jogi védelmét, a helyen-maradások, a fennmaradásukhoz-való jogot, hanem a Fidesz !!!

  mikor fogjuk már megérteni, mi magyarok, hogy az IGAZ nélkül
  el-, kipusztulunk ?!?
  szeretettel, L

  Kedvelés

 2. Ki nem állhatom ezt a Mogherinit, egty kétszínű, sunyi alak, aki a liberálisok zászlóvivője, ha a leszbikusokról, a különféle degeneráltak jogairól van szó. Amikor Morvai képviselőasszony a nők körülmetélését tette szóvá, akkor kulturális jelenségről beszélt, nem véletlen, hogy a szerbiai látogatása során kis híján kiénekelték a parlamentből az ellenzékiek.
  Az a nő sosem fog a kisebbségek mellé állni, a hazájuktól elszakított őshonos magyarok mellé meg semmiképpen, az EU-nak az nem érdeke, hogy megerősödjűnk, holott, mint az előző cikk írja, “sokkal régebben vagyunk Európaiak, mint az EU”

  Kedvelés

Várjuk véleményét itt! (a hozzászólások moderáció után jelennek meg)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s