Luxemburg külügyminisztere szerint Lengyelország méltatlan az EU tagságra, mert sérti a jogállamiságot

Luxembourg’s Foreign Minister Jean Asselborn © Laurent Dubrule / Reuters

A mai Lengyelország elfogadhatatlan az EU számára, mert nem felel meg a közösség olyan kiemelkedően fontos értékeinek, mint a demokrácia, és a jogszerű állapot, mondta a luxemburgi külügyminiszter, azzal vádolva a lengyel hatóságokat, hogy korlátozzák a jogállamiságot.

Hungary should be kicked out of EU for ill treatment of refugees – Luxembourg FM Magyarországot ki kellene rúgni az Európai Unióból, amiatt, ahogy a menekülteket kezeli – mondja Luxemburg külügyminisztere

“Napjaink Lengyelországa Jaroslaw Kaczynski alatt nem lehet tovább az EU tagja” – mondta  Jean Asselborn a német Tagesspiegel napilapnak, azzal vádolva a lengyel elnököt, hogy nemzetállami törekvéseivel az alapvető európai értékektől távolítja el az országát.

“Kaczynski úgy véli, hogy az EU lefékezi Lengyelországot. Egy szélsőjobb, konzervatív társadalmi rendet akar létrehozni, amit a nemzeti állam eszméjére alapoz,” mondta a politikus, aki a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjét úgy jellemzi, hogy egy “ideológus.”

E stratégia jegyében „a kormányzat mindjobban és jobban korlátozza a jogállamiságot Lengyelországban,” állítja a luxemburgi külügyminiszter, hozzátéve, hogy minden bizonnyal magyarországi bátorításra.

Még decemberben az Európai Parlament néhány tagja azt javasolta, hogy fel kellene függeszteni Lengyelország uniós szavazati jogát válaszul arra, hogy kormánya megsérti az ország igazságszolgáltatásának függetlenségét és a gyülekezési jog szabadságát. Azonban Asselborn úgy véli, hogy ez a javaslat megvalósíthatatlan, mert valószínű, hogy Magyarország megvétózná azt.

Kaczynski finds EU threats ‘amusing’ as Poland given 3 months to undo changes to top court Jaroslaw Kaczynski, a lengyel uralkodó konzervatív PiS pártvezetője tréfának vette az EU fenyegetést, hogy szankciókkal sújtanák a nemzetét, mondván “ez szórakoztat engem.” Az EU három hónapot adott Lengyelországnak, hogy visszavonja a változtatásokat, amelyek az alkotmánybíróságot érintik.

A konzervatív PiS kormány Kaczynski alatt komoly kritikát kapott Brüsszeltől a lengyel alkotmánybíróság vitatott átalakítása miatt, amely patthelyzethez vezetett, mivel a bíróság sokat veszített a hatásköréből a módosított döntéshozatali folyamatok következtében.

Ugyanakkor a Lengyel elnök lesöpörte ezt a kritikát, mint indokolatlan beavatkozást az ország belügyeibe.

“Szórakoztató, hogy ennek a bírálatnak semmi köze hazánk jelenlegi állapotához,” mondta Kaczynski, kommentálva tavaly júliusban az EU korlátozások lehetőségét Lengyelország ellen.

Lengyelország óhaja, hogy elhatárolja magát az EU-tól, végül semmiféle előnyt nem fog hozni, véli Asselborn, mivel az ország kockáztatja a közösség pénzügyi támogatásának megvonását.

“Lengyelország saját magát helyezi lassú pályára az EU-ban. Nem szabad elfelejteni, hogy az országnak juttatott EU támogatás összege a lengyel GDP négy százaléka,” jegyezte meg.

Asselborn ismert éles kijelentési miatt támadt vitáiról. Tavaly azt javasolta, hogy Magyarországot rúgják ki amiatt, ahogy a menekültekkel bánik “majdnem úgy, mint az állatokkal.”

READ MORE: EU MPs debate stripping Poland of voting rights after new law restricts public meetings

“Aki, mint Magyarország kerítést épít a háború elől menekülők ellen, vagy aki megsérti a sajtó szabadságát és az igazságszolgáltatás függetlenségét, azt ideiglenesen ki kell zárni, vagy akár örökre is az EU-ból,” mondta szeptemberben.

Russia Today

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok

12 című bejegyzés “Luxemburg külügyminisztere szerint Lengyelország méltatlan az EU tagságra, mert sérti a jogállamiságot” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Mr. Asselborn akkora nagyhatalom külügyminisztere, ami simán elfér Pestmegye területén.
  Ennek megfelelően, nagy szerszámnak képzeli magát, pedig csak egy kis pöcs.

  Kedvelés

 2. Egy mai hír szerint a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója előtt Európa hét országában tartottak közvéleménykutatást. Többi között az volt a kérdés, mennyire elégedettek az EU-val. A megkérdezett “magyarok” 60 %-a felelt igennel!!!
  Feltételezem, hogy ez reprezentatív felmérés volt, és a megadott telefonszámok, címek(?) alapján kérdezték meg Hazánk fiait(?), lányait(?).
  Az EU-ból való kilépésre állítólag 23 % felelt igennel.
  Nem tudom, ki, hogy van vele, de a belépésre is NEM-mel szavaztam.

  Kedvelés

 3. Magyarország eu belépése kamu belépés volt. Akit érdekelnek az akkori szavazó képes emberek megjelenési aránya, és a szavazatok arányára az nézzen utána. Engem már nem érdekel. Szarkasztikusan fogalmazva a szavazó képes lakosság kb 20% -a szavazott az eu-ra.

  Ez a belépés is megtervezett beléptetés volt, mint minden.

  Nem a Magyarok érdeke volt.

  A hatásosabb rablás kívánta ezt. Még van mit.
  Ebben segített a média, a politika, az árulók…stb.
  A Magyar emberek saját országukban az újkori rabszolgáknál is rabszolgábbak lettek. Nem kell írnom, jött az országba millió tonna számra az élelmiszeripari és az egyéb hulladék (nekik a nagyobb haszon, nekünk az idő elötti halál).

  Nem értik az emberek az élet értelmét, nem tudják, hogy miért is élnek.
  Nagyon sokan értelmetlenül halnak meg. Nem ismerték az igazi lelki örömöt, lelki békét. Ezért nem gondolták át a dolog fontosságát.
  Befolyásolták őket a médiák, a politikusaink.
  Most gyarmatabbak vagyunk a gyarmatoknál.
  Ezt sem veszik észre a médiák bűvkörében élő társaink.
  Nem látják, hogy semmi sem értük van, még a székrekedés elleni bogyók sem. Vedd meg, gyarapítsd vagyonom. Még akkor is zabáldd, ha nincs székrekedésed. És zabálják.
  Ami Nálunk és a Világban történik az Emberellenes. Háborús bűn!

  Én sem szavaztam az uniora és még a natora sem.
  Mind kettő alkotást az emberek, nemzetek kirablására találták ki, közben demokráciát üvöltöztek, amely nem lesz. Nincs is értelme. Mi értelme lenne, ha az igaz lelkünk szerint élünk.
  Ha úgy élnénk, kopaszon, puritánon nem lenne szükség a sok-sok kitalált tevékenységre, könnyű vagyon szerzésre. Nem lenne, aki munkát adna nekik.

  Sok-sok boldogságot mindenkinek, azoknak is akik nem értenek meg.

  Atilla

  Kedvelés

 4. Egyszer jártamban-keltemben sétáltam és Németországban sétálva átléptem egy képzeletbeli határt. S lám a 46-os cipőm alatt eltűnt a világtérképről a Luxemburgi Nagyhercegség Európa legnagyobb adócsaló országocskája!
  Az utóbbi 100 év összes luxi miniszterelnökét adócsalás miatt 1000 évre kellene lecsukni!
  J. C. Junkert meg 10.000-re!

  Kedvelés

 5. Kedves Anna!
  Ugye Ön sem hisz a mesében!
  Nem tudom elképzelni,hogy a Magyar lakosságnak csak a 23% -a beszámítható!
  Vagy már itt tart a sikeres agymosás? Akkor ebben az egyben “kitűnő munkát(?) végzett a fideSS.

  Kedvelés

  1. Kedves Feri!
   Reprezentatív felmérést végeztek, azaz a haverokat (héber eredetű szó) kérdezték meg!!!

   Kedvelés

 6. Rosszat álmodhatott, vagy átaludt egy -két történelem “órát
  ez a szerencsétlen, a pszichiáterét kellene kirúgnia, meg eldobálnia a gyógyszerét!
  Csak előtudnak húzni egy két aberrált lényt(?) mindig,aki képes a Magyarokat pocskondiázni.
  Amerika,israel,mit épített? És azokkal ,mit kellene tenni,akik kirabolták Magyarországot?

  Kedvelés

 7. “ha úgy élnénk kopaszon, puritánon nem lenne szükség a sok-sok kitalált tevékenységre…
  és kütyükre sem.
  ,ha egyszerre megváltozna,jobb lenne ez a világ,mi lenne ezzel a rengeteg jogásszal(?). bírókkal,ügyvédekkel,smasszerokkal, rendőrökkel. És mi lenne,ha az embernek(?) a reklámról az jutna az eszébe, hogy “most már tudom,hogy nekem erre miért nincs szükségem. Egyre több a bűn és egyre több a “kacat ,amit folyamatosan növelni és fenn tartani kell (?). A hatalom érdeke a tudatlanság és sok elektronikai kütyükkel elterelni a fiatalok figyelmét az élet valódi értelméről. Addig sem gondolkozik ! Ebben segítenek az Iskolák(?) is.

  Kedvelés

 8. Nyugalom!
  Majd Putyin megoldja a problémájukat!
  Ha mégsem,akkor JÉZUS KRISZTUS!
  Nincs már messze a megoldás!
  Ölelek minden KERESZTÉNY MAGYART!
  v.Ignácz János

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.