Lámpagyár: újabb korrupciógyanús ügy Miskolcon

A Jobbik szerint dupla áron szerezhetett be a miskolci önkormányzat lámpaoszlopokat egy olyan cégtől, amelynek ügyvezetője Kriza Ákos polgármester erdélyi barátja, tulajdonosa pedig a KDNP miskolci frakcióvezetőjének szomszédja. A vállalkozás ráadásul az elmúlt években egy hazai adóparadicsomba volt bejegyezve.

Az erről tartott sajtótájékoztatón Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője elmondta, a Kriza Ákos vezette önkormányzat 2015-ben kötött szerződést 22 lámpaoszlop leszállítására és elhelyezésére az Aba-Szer Fémbútor Kft-vel összesen 30 millió forint értékben.

A Jobbik árajánlatot kért egy másik cégtől, eszerint a szóban forgó lámpaoszlopok ára körülbelül 5 millió forint, azok elhelyezési költsége pedig maximum 10 millió, vagyis az önkormányzat dupla árat fizethetett a kimondottan baráti cégnek, amely több szállal is kötődik a Fideszhez: ügyvezetője Kriza Ákos barátja, tulajdonosa pedig Molnár Péter KDNP-s frakcióvezető szomszédja.

A cég az elmúlt években több megrendelést is kapott a miskolci önkormányzattól annak ellenére, hogy a székhelye nem Miskolcra, hanem egy hazai adóparadicsomba, Abodra volt bejegyezve, ahol se iparűzési-, se építményadót nem kell fizetni.

A politikus választ vár Kriza Ákostól: tendencia-e Miskolcon, hogy a fideszes önkormányzat akár kétszeres árat is fizet a baráti cégeknek? Tendencia-e, hogy ezek a cégek Miskolc helyett hazai vagy külföldi adóparadicsomokba jegyeztetik be magukat? Milyen gazdasági haszna származik ebből Miskolcnak, és milyen a városvezetésnek?

Jakab Péter közölte: a Jobbik véget fog vetni annak a rendszernek, amelynek köszönhetően már idén is 7 milliárd forint a miskolci költségvetés hiánya. Mint mondta, a Jobbik forrást tékozló helyett forrást teremtő városgazdálkodást fog kialakítani a helyi vállalkozások támogatásával, azokat pedig, akik megkárosítják a közvagyont, felelősségre fogják vonni.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok