Líbia kiakadt Orbán ötletén

Közleményben bírálta a líbiai egységkormány külügyminisztériuma Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a felvetését, hogy az észak-afrikai ország tengerpartjánál hozzanak létre egy”gigantikus menekültvárost”, ahová “vissza kell majd vinni” az onnan Európába érkezett illegális bevándorlókat.

Bécs, 2016. szeptember 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportképen elöl Edi Rama albán kormányfõ, Bojko Boriszov bolgár kormányfõ, Angela Merkel német kancellár, Christian Kern osztrák kancellár, Donald Tuskot, az Európai Tanács elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (b-j), hátul Dragos Tudorache román belügyminiszter, Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Miro Cerar szlovén kormányfõ, Emil Dimitrijev macedón miniszterelnök és Dimitrisz Avramopulosz (takarásban) migrációügyi uniós biztos (b-j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Bécs, 2016. szeptember 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportképen elöl Edi Rama albán kormányfõ, Bojko Boriszov bolgár kormányfõ, Angela Merkel német kancellár, Christian Kern osztrák kancellár, Donald Tuskot, az Európai Tanács elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (b-j), hátul Dragos Tudorache román belügyminiszter, Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Miro Cerar szlovén kormányfõ, Emil Dimitrijev macedón miniszterelnök és Dimitrisz Avramopulosz (takarásban) migrációügyi uniós biztos (b-j).
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A Tripoliban kiadott külügyi közlemény szerint – amelyből az EFE spanyol hírügynökség idézett részleteket kedden – a líbiai kormány egyebek között azt kéri, hogy Magyarország és az Európai Unió “ne terhelje saját problémáit Líbiára, különösen olyan időkben, amikor az nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál”. A közlemény azt is kéri, hogy tartsák tiszteletben Líbia nemzeti függetlenségét és területi egységét. Tripoli szerint a javaslat sérti a nemzetközi normákat.
A líbiai vezetés értésre adta, hogy a magyar miniszterelnök nyilatkozata


nem támogatja Líbia azon érdekeit sem, hogy együttműködjön Magyarországgal és általában az Európai Unióval.

Tripoli leszögezte, hogy az illegális bevándorlás problémaköre rendkívül szerteágazó, és felvetette, hogy tartsanak nemzetközi csúcsértekezletet róla az ENSZ irányítása alatt. Ezen részt kellene venniük a migránsok kiindulási, tranzit- és célországainak egyaránt – áll a közleményben, amely szerint a csúcstalálkozón olyan fejlesztési programok megvalósításához kellene támogatást nyújtani, amelyek munkalehetőségeket teremtenek a kiindulási országokban, és megteremtik a fenntartható fejlődés kereteit a következő évtized végéig.

Honnan az ötlet?

Orbán Viktor a szombati bécsi migrációs csúcstalálkozón egyebek közt arra emlékeztetett, hogy Németország és Ausztria bajban van, miután több mint egymillió ember lépett a területükre illegálisan, és úgy vélte, arra kellene erőfeszítéseket tenni, hogy ezeket az embereket “kivigyék” az unió területéről. Orbán Viktor szorgalmazta Líbia stabilizálását és “egyben tartását”, úgy vélve, hogy ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai ország tengerpartjánál azt a “gigantikus menekültvárost”, ahová vissza kell majd vinni az onnan Európába érkezett illegális bevándorlókat.

A bécsi találkozó utáni sajtótájékoztatón Líbiáról többen is kérdezték a kormányfőt, aki válaszképpen elmondta: bár Magyarország súlya nem hatalmazza fel arra, hogy “ilyen dimenziókban” gondolkodjon, de elképzelhetőnek tartja, hogy felügyelet alá vonják a líbiai partszakasz egy részét, hogy ott ellássák az Európába tartó migránsokat, akkor is, ha nem sikerül létrehozni egy egységes líbiai kormányt.

Ha ezt nem vállalják – folytatta -, akkor el kell törölni a fegyverembargót, és kell egy líbiai kormány, amely rendelkezésre bocsát egy partszakaszt menekülttábor létrehozására, és megengedi, hogy Európából érkezett fegyveresek vegyék körbe ezt a tábort.


A kvótánál ezek sokkal becsületesebb, egyszerűbb és az európai jogrendnek inkább megfelelő megoldások

– összegzett Orbán Viktor.

MTI – portfolio.hu

12 című bejegyzés “Líbia kiakadt Orbán ötletén” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. 2016. szeptember 27. 16:50 Nemzeti InternetFigyelő (NIF) írta, :

    > Nifadmin posted: “Közleményben bírálta a líbiai egységkormány > külügyminisztériuma Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a felvetését, hogy > az észak-afrikai ország tengerpartjánál hozzanak létre egy”gigantikus > menekültvárost”, ahová “vissza kell majd vinni” az onnan Európába é” >

    Kedvelik 1 személy

  2. Hatha nem is elsokent de alairta es azon a cimen,mint ahogy a tobbi Angol es Francia gyarmatoknak ala kellett irnia, sok valasztasuk nem leven akarcsak nekunk sajnos.

    Kedvelik 1 személy

  3. Dolfi!

    Sértegető stílusa miatt a hozzászólása törölve lett. Legközelebbi modortalan beírása esetén kizárom a hozzászólók közül!

    Nifadmin

    Kedvelik 2 ember

  4. Szóval gúzsba kötve, satuba lettünk szorítva a németek, osztrákok érdekeit védve, amit az előzőek idéztek elő, de Merkelke miatt végsem mondhatják ki. Az osztrákok pedig…nullák. Valóban jó ötlet lenne, ha nem Líbiáról lenne szó, legalábbis a mai Líbiáról s nem a magyar miniszterelnöknek kellett volna kimondani. Már saját ismételgetésem is unom, de le kellene lépnünk arról a brüsszeli trágyadombról, ahol egyre halkabban kukorékol néhány, semmit nem érő kakas.

    Kedvelik 1 személy

  5. aha szoval az eggyesek modortalan mocskolodasait azt mar nifadmin valaki eszre sem veszi sot hatarozottan kedveli es ez a kultura Magyar honban ugylatom kedvelt irasmu, de a dorgalo az mar nem mert telibe talalta az urasagtokat, baj van az onkontrollal emberke de en megszoktam valaszolni az engem sertegetoknek meg akkor is ha kitorolnek a meltosagosok a hozza szolok kozul. es ezzennel megkerem ont es a dolfi nevu havarjat hogy a velemszembeni modorukon valtoztassan mert en is kitorlom onoket a hozzam szolok kozul , necsak irjanak de olvassanak is nehamaradok tisztelettel onokhoz uraim.

    Kedvelés

  6. Azert Orban agy teljesitmenye nem semi es ha hozza veszem, hogy o is Magyar akkor egyenessen nem csodalkozom azon amit javasolt nem csak libianak gondolom de az egesz eu-nak.Gondoljatok el milliardokert valakiknel egy gigantikus varost epeteni es ugyancsak ujjabb milliardokert vissza szalitani a menekulteket akik helyett ujjabbak jonnenek es kesz paternoszter az egesz ajanlatt, Fogadjunk ha Orban fejet feltornem agy helyett csak legures teret talalnak.es o a z agytroszt Magyarorszagban.Csak azt nem ertem, hogy magyarorszag szamara nincs ehhez hasonlo otletei, mondjuk a gigantikus helyet csak fovarosunkat epitene at tenne szebbe szinessebbe lakhatobba, teremtene munkat ugy hogy nalunk epitene gyarakat uzemeket es nalunk epitene iskolakat modern korhazakat utakat ithol koltene el a mi milliardjainkat, de ugy latom ez a megbizhatoan idiota annyira beleszerelmesedett az idegenekbe, hogy mi mar nem is letezunk szamara,mondom ez le akkar cserelni minket valami akarmilyen bevandorlokra, mert akkor az otleteit verge is tudna hajtani.a seged erok mar megvannak a kabinetje bisztos keszen all a nagy terv vegrehajtasara Nem hiszem hogy ezt mind egyedul keppes volt kitalalni..

    Kedvelés

  7. Na neked sem sok lehet ha cask ennyi a hozza szolasod tomor es erthetettlen

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.