Kárpátalja visszacsatolásával foglalkozik az orosz sajtó

Pénteken a lengyel parlament népirtássá nyilvánította az Ukrán Felkelő Hadsereg által 1943-ban elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volinyi mészárlást. Egy orosz sajtóorgánum szerint Ukrajnában attól tartanak, hogy ez az EU országai részéről egy erőteljes jelzés arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben visszakövetelik a XX. században Ukrajnához csatolt területeket.

A lenta.ru azt írja, ezek a területi követelések egyre reálisabbnak tűnnek, hiszen Ukrajna aláírta a társulási egyezményt az Európai Unióval, és az európai törvények lehetővé tesznek egy ilyen procedúrát. Az ukrán gazdaság háború utáni összeomlása, és a keleti Donbassz régió elveszítése meghozhatja a szomszédos országok étvágyát, hogy visszaköveteljenek olyan területeket, melyeket sajátjuknak vallanak – írták.

A lap kifejti, hogy bár a lengyel vezetők határozottan tagadják ilyen törekvéseiket, tavaly a lengyel kormány létrehozott egy szervezetet, ami a nyugat-ukrajnai lengyel területek 1939-1940-es tulajdonviszonyait vizsgálja, és felveszi a kapcsolatot a lengyel örökösökkel. Több mint százezer lengyel családot vezettek vissza eddig, akik tulajdonát korábban államosították, majd menekülni kényszerültek a területről, és most állami segítséggel követelik vissza elődjeik földjeit.

Lvov – lengyel város?

Varsó soha nem mulasztja el a lehetőséget, és rendszeresen emlékezteti a kijevi kormányt, hogy Lvov egyszer lengyel város volt. A Lvov területén élő lakosság felének lengyel felmenői vannak – írták. 2008-ban Lengyelország meghozott egy törvényt, amivel a jelenleg Ukrajnához, Belorussziához, és a Baltikumhoz tartozó lengyel területek lakosainak megadta a lengyel vízum igénylésének lehetőségét, és a munkavállalási jogot. Egy évvel ezelőtt pedig a Szejm egy módosítást javasolt, ami lehetővé teszi, hogy az ezen területeken élők megkapják a lengyel állampolgárságot, ha már legkevesebb egy éve Lengyelországba költöztek. Az ukránok emiatt attól félnek, hogy ez a fajta “európai integráció” a lengyel állampolgárság tömeges osztogatásához vezet majd, ami az autonómia nyílt követelését vonhatja maga után – majd elkerülhetetlenül lengyel katonai beavatkozást, ami az Ukrajnában élő lengyel állampolgárokat hivatott védeni.

Kárpátalja hazatér

A lap külön kiemeli, hogy Magyarország is érintett lehet a határok újrarajzolásában: “jelenleg mintegy 150000-200000 magyar él Ukrajna Kárpátalja régiójában, és többségük magyar útlevéllel rendelkezik. A régióban számos kormányépületen az ukrán és a magyar zászló egyaránt fel van vonva” – írták. “2014-ben az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlésének magyar képviselője Kijevben kijelentette, hogy Kárpátalja egykor Magyarország része volt, Ukrajna pedig egy mesterséges állam.” A lap emellett azt írja “Orbán Viktor nem sokkal ezen felszólalást követően egyértelművé tette, hogy a kárpátaljai magyarok nem csak kettős állampolgárságot, de teljes autonómiát kell kapjanak.”

“Mintegy 94 ezer, magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljai lakossal valós lehetősége van annak, hogy a régió – vagy annak egy része – vissza akar térni magyar fennhatóság alá.” – írták.

Románia sem maradhat ki

A lap szerint Romániának területi követelései vannak Besszarábiára és Észak-Bukovinára vonatkozóan, melyek 1918 és 1940 közt voltak román fennhatóság alatt, de jelenleg ukrán megyékhez tartoznak. “Románia is aktívan osztogatja az állampolgárságot ezekben a régiókban” – írták.

Szakértők szerint a Krím-félszigeten tartott referendum Ukrajna minden nemzetisége körében nagy mértékben felerősítette a szeparatizmust. Mikola Malomuzs, az ukrán külföldi hírszerzés volt vezetője 2015-ben arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna szomszédai minden lehetőséget meg fognak ragadni ősi területeik visszaszerzésére, s ez mindössze amiatt nem történt meg eddig, mert ehhez nem voltak megfelelőek a nemzetközi körülmények. Malomuzs akkor azt mondta: “öt országnak vannak stratégiai-politikai érdekeltségei Ukrajnában, és területi igényei Ukrajnával szemben. Ha a dolgok kicsúsznak ellenőrzés alól, ezek közül néhány ország megszállást indíthat, saját állampolgárai védelmére hivatkozva.” A titkosszolgálati vezető kijelentését követően a szomszédos országok már több százezer állampolgárságot osztottak ki a saját határaik mentén, Ukrajnában élő kisebbségeknek.

http://www.hidfo.ru/

20 című bejegyzés “Kárpátalja visszacsatolásával foglalkozik az orosz sajtó” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Üdv Mindenkinek !
    Már egyszer ideírtam,ha másként nem megy,akkor a Kárpátalján élő magyarok,ruszinok és stb.vegyék fel az orosz állampolgárságot,mivel volt szovjet állampolgárokként meg is kaphatják.Ja még kihagytam a Kárpátalján élő oroszokat,akkor majd Putyin rendet tenne az ukrok között.Az oroszoktól pedig több esélyünk lenne visszakapni Kárpátalját.
    A Szovjetunióban nem voltak így elnyomva a magyarok,mint most a Szabad Ukrajnában !
    Ha Viktoréknak nem megy,bízzák Putyinra !
    Mert én már csak JÉZUS KRISZTUS-ban és Putyinban bízok!
    Ölelek minden KERESZTÉNY MAGYART !

    Kedvelés

    1. A “Viktoréknak” azért nem megy, mert eszük ágában sincs cselekedni. Csak beszélni, míg az utolsó magyar is el nem tűnik Kárpátaljáról.

      Kedvelés

  2. olyan történelmi idoszakban vagyunk csaknem 3 éve (egyre csökkenoben, sajnos),megengedné Bp-nek egy dialógusra Kievvel.
    Most van annak lehetosége, hogy a magyar kormány megoldja véglegesen a kárpátaljai magyarság jövojét (egy minimális kultúrális, nyelvi autonómia megadását elérve) …

    hol van az a nagyszájú Orbán !? Miért nem teszi meg a kötelességét !?

    az a h…, még mindíg csak az egy kettos állampolgárságot emlegeti, amely másra nem szolgál, mint ezeket elcsalja otthonukból !!. Nem Mo-on, hanem Ukrajnában kell nekik egyenrangú polgárok lenniük, akik a bölcsotol a koporsóig magyarok, mert magyar nyelvuek maradhatnak. Nem ok mentek át Ukrajnába, hanem az jöbb el hozzájuk. Teljes közösségi joguk kell legyen földjükön !!!

    a “kettos állampolgárság” maga sem jelent védelmet (sem jogot !). Egy példával (6-7 éve történt) ; egy Mo-ról jött kis túrista csoport egy pozsonyi múzeumban hallgatja a vezetojét … magyarul, amely a magyaroknak, a magyar nyelvnek tilos … a múzeum orök hívták a
    rendoröket, akik ezeket elvitték … és késobb csak a Mo-i konzul
    tudta oket onnan kiszabadítani. Ezek magyar ALLAMPOLGAROK voltak. Ez nem ‘mentette’ meg oket attól, hogy ugyanolyan elbánással
    bánjanak velük, mintha (csak) szlovák állampolgárok lettek volna …

    szeretettel; L

    Kedvelés

    1. Orbán éppen a kötelességét teszi, amikor szóba sem hoz semmiféle önrendelkezést vagy vissza csatolást. Orbán hűség esküje nem a magyaroknak szól, hanem a szidóknak.

      Kedvelés

      1. kedves “eSzeL” !

        helytelen az önrendelkezést és a visszacsatolást egybe-hozni. Ugyanis az önrendelkezést nagyjából mindenki elfogadhatónak tartja (persze nem keleten, vagy a balkánon !!… nem velünk szemben !!i, miközben a határmódosítást nem fogadják el (nagyon-nagyon nehezen csak) …

        a világmindenség (ott úgy az anyag-energia …, mint maga az ezeket fenntartó rend, szabályok) és ott elsosorban mi, az emberek … a szó, az Ige termékei vagyunk. Semmi sem létezik a nélkül. A szó még ma is
        teremto …
        ebbol kikövetkeztetve ; ami nem kimondott, nem nyilvánosan tudott …, az NEM létezik. Ha (esetleg) Orbán barátunk valami titkos fogadalmat tett (volna), az csak rá tartozik, annak nincs álltalános értéke, nem létezo az számunkra. Amit o mondott volt, az IGEN !!!

        azt mondta, fogadta meg, hogy az ún. HK-i magyarság (itt nem
        egyedekrol, hanem egy közösségrol van szó !) érdekei mellett kiáll.
        Ezt NEKTEK mondta, sokan közületek épp ezért választottátok meg
        ot a Ti képviseletetekre …
        Ti teremtettétek ot oda a szavaitokkal … és ezt vagytok kötelesek követni !!!

        ami meg a titokban történik, azt titokban is kell tartani. Annak NEM
        lehet ‘léte’. Soha Orbán nem beszélt ilyesmikrol. O arról beszélt, hogy
        védeni fogja az elszakadt részek magyarságát. Ha nem teszi, nem
        tenné ezt meg, akkor HAZUDIK. Viszont akkor azoknak, akiknek
        hazudott, hazudik …, azoknak el kell ot zavarniuk. Persze ezt csak akkor, ha ok nem hazudósak ….

        ami engem illet (én nem vagyok magyar állampolgár. Nem is tudom, hogy miért is, hogyan is .. veszítettem azt el); az ami nem kinyilvánított, nem tudott …, az NEM LETEZIK !!!
        tehát az, hogy o (OV) valami igéretet tett volna valakiknek, vagy pl-ul az ún. “Rózsadombi egyezmény”) NEM létezok …

        szeretettel; L

        Kedvelés

      2. ” Orbán hűség esküje nem a magyaroknak szól, hanem a szidóknak.”

        A tisztánlátás az élet ajándéka.
        H.B.

        Kedvelés

  3. kedves Bertalan !

    a tisztánlátáshoz ismerni kell az ügyet, a történtet. Az “ismerni”, már csaknem azonos is az elismerni tartalommal. Na itt van a baj, az Önök hozzáállásával, felfogásukban (persze, szerintem) …

    egy példával ; mondjuk fiam egy fogadalmat tesz egy lyánynak (titokban, egymás között), hogy feleségének tekinti, az életét hozzá-köti. Mivel ezt ok nem akarták nagydobra verni, tudatni a külvilággal …, ezt esetleg kitalálhatjuk, kikövetkeztethessük, de
    nem tudhatjuk. Ezt nem ismerhetjük, így nem is ismerhetjük el.
    Ez Juliska meg a Jancsi (fiam) dolga …

    itt közben az is fennáll, hogy “nem a gálya, a víz az úr”. Nem a
    népet szolgáló politikusaik, hanem a nép maga dönt. Nem az számít, hogy a politikum kinek, mit is igér meg. Ha Ti számonkéritek azt,
    hogy miért nem teszi meg a veletek-szembeni kötelezettségét …,
    AZ számít. Na akkor választania kell. Vagy benneteket szolgál, vagy
    másokat ?
    köztudott az, hogy Orbán (mint bármely más) Titeket szolgál,
    nektek tett erre fogadalmat. Ez számít, ez létezik, mert létezhet csak !!!

    még egyszer, ami nincs KIMONDVA, az NEM létezik. Semmi a világegyetemben nem létezo az Ige (a kimondott szó) nélkül !!!
    ez a tisztánlátás !!!
    szeretettel

    Kedvelés

    1. Tisztelt Lajos!
      Amikor a tettek és az ige nem állnak összhangban egymással, azt úgy hívják – hazugság. Az orbán által támogatott nemzeti önrendelkezés nem áll összhangban az orbán által támogatott közös eu hadsereg gondolatával. Ha orbán azt akarná, hogy a mi – a nép – , akaratunk érvényesüljön, akkor a népszavazás kérdésében nem az országgyűlés beleegyezésére kérdezne rá.
      Miből gondolja bárki is, hogy a hatalmon lévőket a nép választja meg? Szükség van pár millió X-re, hogy azokat tetszés szerint számlálgatva az legyen a “nyertes”, aki a leginkább kívánatos a hatalom békés megtartása érdekében.
      Juliska és Jancsi dolgában is kimondatik az IGE, csak nem a világ számára. Egymás között viszont a teremtő ige valóságossá teszi a köteléküket. Ez viszont nem attól függ, hogy elismeri-e a környezet, még csak nem is attól, hogy ismeri-e a környezet, hanem attól, hogy elhangzott vagy nem hangzott el a fogadalom.
      Ha senki sem hallott a ciánról és senki sem ismeri annak mérgező voltát attól még mindenki meghal aki belekóstol.

      Kedvelés

      1. kedves “eSzeL” !

        a cián mérgezo voltát nem annak a ‘kimondása’ adja meg. A cián sose mondja magáról azt, hogy jó, egészséges …, hanem az tettein keresztül beszél (meg a szagán, a keseru-madula szagán keresztül is) …
        igaz, teljesen igaz, amit Te írsz, hogy ha a tett és a szó (ige) között különbség van az a hazugság ! Erre még azt is ráteszem (egy mondjuk
        hitvallásomként), hogy bennünket, az embereket, mint Isten képmását a gondolataink, a szavaink és tetteink együttese azonosít. Ha ezen 3 egyezo, akkor ott ténylegesen Isten képmása vagyunk, Aki önmaga
        is az Atya, az Ige és a Lélek egysége. Na számunkra, az emberek számára lehetetlen ismernünk embertársaink gondolatát (sokszor
        még a sajátunkat sem !), így tényleg a jól észlelheto tetteik és szavaik alapján tudjuk ezt ‘kitalálni’, kikövetkeztetni. Na itt jösz Te tokéllyel. Ha
        ezen két tényezo egymásnak ellent mond … az egy hazugság …

        ez a mi, magyarok legnagyobb baj(a)unk. Az, hogy nem vagyunk eléggé igaz-szeretoek, hogy nem kötelezzük magunkat el e mellett.
        Elég lenne nekünk (minden egyesünknek) egy fogadalmat tennie így ;
        soha többé nem hazudok és ilyent másoktól sem fogadok el …
        na akkor eleve minden ki is tisztulna számunkra és lehet problémáinkra
        a megoldás is valahogy elojönne …

        tévedsz, mert minden a Ti kezetekben van !!! Csak akarnotok kell !
        Amint pl-ul észrevettétek azt, hogy Fecó benneteket, nektek csak
        állandóan hazudozott és ez Titeket ‘zavart’, akkor egyszeruen ki kellett volna menjetek az utcákra és kiköveteltétek volna azt, hogy eltunjön
        a politikai életbol. …
        tudom voltatok néhányan …, amely egyszer-egyszer még 15 ezerre
        is felment. De közben a nagy többség azzal, hogy nem ment ki, bizonyságot adott arról, hogy a magyar népet ez nem zavarja. A
        demokrácia alapelve a többségi uralom. Nem véletlen az, hogy
        Qurcsány úr néhány héttel késobb (a tuntetések után) ezeket
        egy szélsoséges kisebbségnek mondhatta ki. Ezt nem tehette
        volna akkor, ha ezért egy félmilliós magyar lett volna az utcán. Akkor
        még a bérenceivel ezekre még lövetni sem mert volna …

        de nem csak Fecóról van itt szó, hanem Vikirol is. Sot róla még inkább.
        Fecó egy primitív személy … és mégha o hazudozik is, ott lehet még
        maga sem veszi ezt észre, OV esete más. Egy példával ; 2005 május
        végén Tusnádfürdon nagyon megtapsoltatja magát avval, hogy
        megigéri; Románia csak a kisebbségi jogok betartása álltal léphet
        be az Unióba. Fél évvel késobb … ‘két kézzel’ szavazza meg ezek
        belépését, miközben jól kellett tudja azt, hogy Románia semmit sem
        változtatott ebben !! Sem a magyar nyelvu egyetemet nem adta
        vissza, sem (és ez a nagyon súlyos !) az egyházi javakat nem adta
        vissza. Ez maga egy teljesen álltalánosan elítélt dolog. Az ENSz titltja ezt meg. Azt, hogy egy államban különbséget tegyenek az egyházi
        közösségekben … ebben. Hogy egyiknek joga legyen, miközben egy másiknak nem …
        amikor én ezt tudom, (egy kis semmiség !), akkor ezt neki is tudnia
        kellett. Tehát itt teljesen az igéretét meghazuttolva tette azt, amit
        tett (ugyanilyen pl-ul a Benes dekrétumokhoz-való hozzáállása is).

        amit itt ki akarok emelni az az, hogy Fecó nemhogy igért volna valamit, még néha-néha önmaga kimondta, ill. kimutatta azt, hogy neki nem fáj az, hogy mi történik az un. H-K magyar nemzetrésszel. Viki ennek
        fordítottját mondta mindíg …
        a ketto között az igazán hazug …, Ti is látjátok jól …

        Ti döntötök mindenben !!! Mint tették a spanyolok is …, ha egy élpolitikus hazudik, egy kormány hazudik …., egyszeruen ki kell menni az utcákra tuntetni. Akiket zavar az hazugság, menjen ki az utcára.
        Persze ott is elobb, tegyen egy önvizsgálatot ! Amikor a spanyol
        kormány megpróbála becsapni a népet, hazudott nekik … 4 millióan
        tuntettek addíg, amig ez lemondott. Na azóta a többiek is tudják, hogy
        mihez tartsák magukat …

        persze, hogy a demokráciát sokan megpróbálják ‘kikerülni’. Egy Coluche szerint a demokrácia túl értékes ahhoz, hogy a népre bízzák ezt. Ez nem csak vicc ! Ezzel élni kell !!!
        persze, hogy a média-forrásokon keresztül befolyásolhatnak benneteket, persze. Viszont van egy belso csendor mindannyiunkban.
        Arra is hallgatnunk kellene. Ha pedig sokan vagyunk, azt képtelenek
        az ellenfeleink, ellenségeink eltusolni …

        szeretettel ; L
        ps.; ha Ti (egyre többen !) elkezdenétek követelni Orbántól azt, hogy tegye meg a kötelezettségét a kárpátaljai magyarság jogaiért …, akkor Ti megteszitek a kötelezettségeteket. Csak akkor láthatnátok azt, hogy
        mi van Orbánban ? Hogy ez cián, vagy C vitamin ?

        Kedvelés

    2. Egy válaszom fölszívódott az éterben.
      Azt még hozzátenném, hogy nem hoztam “egybe” az önrendelkezést és a visszacsatolást. Azért használtam a vagy szót. Elhiheti, tisztában vagyok a kettő közötti különbséggel. 🙂

      Kedvelés

    3. Kedves Lajos!
      Nem érdemes a dolgot túl bonyolítani,mert csak elvész az igazság.
      Röviden:Magyarországon a befogadottak kerültek hatalomra külső segítséggel.Az idegen vezetése idegen ,tehát magyarellenes érdekeket szolgál.
      H.B.
      „A genetikailag azonos emberek genetikailag azonosan gondolkoznak, éreznek és ítélnek.
      Ezért nagyon fontos, hogy egy népcsoport vagy nemzet képviselői ugyanabból a fajból kerüljenek ki, mert különben annak a népcsoportnak vagy fajnak nem lesz hiteles vezetése, és ennek hiányában halálraítéli saját magát!”

      Kedvelés

      1. Bertalan – helyes meglátás – és olvassátok el ezt is és hallgassátok meg!

        írtam oda, mi vár a világégés újabb szorgalmazóira uszítóira!

        id. Kiss László

        Kedvelés

    4. Kedves Lajos!
      Marha egyszerű a képlet.
      A megszállók és a megszállt nemzet hazafiai közt érdekellentét áll fent,
      ezért vész el folyamatosan a nemzeti érdek.
      H.B.
      „A genetikailag azonos emberek genetikailag azonosan gondolkoznak, éreznek és ítélnek.Ezért nagyon fontos, hogy egy népcsoport vagy nemzet képviselői ugyanabból a fajból kerüljenek ki, mert különben annak a népcsoportnak vagy fajnak nem lesz hiteles vezetése, és ennek hiányában halálraitéli saját magát!”

      Kedvelés

  4. 2-300 ezer csóró,tanulatlan emberrel mit tudna kezdeni Magyarország?Csak azt érné el az ország,hogy újabb 300 ezer követelőzne,a magyarországi életszínvonalat akarná,ingyé,hát hogy másképp……
    Nem kell nekünk Kárpátalja,már Kádár is megmondta!

    Kedvelés

    1. a kárpátaljai, ukrajnai magyar közönség oshonos, ez nem úgy került oda, hogy egy határon átmentek volna …., így joguk kell legyen egy egyenjogúságra. Ezt nem Mo -nak (a csonkának) kell megadnia, hanem az új országuknak, amelynek választópolgárai. Mo-nak csak hangot kell adnia, továbbítania kérésüket …

      mint maga a Fidesz a zászlajára tette föl ezen ún. H-K -i magyarok jogvédelmét … ezt meg kell tennie. Miközben én ezt írom, a külügynek ebben nagyban tevékenykednie kellene …
      ha én lennék a helyükben (csak egy kis s.ggdugasz vagyok !), akkor
      ebben egy hármas szövetséget, egyeztetést tennék Bukarest és Varsóval is. Mert ezeknek nem csak 200 ezer, de milliós számú
      kisebbségük él ott. Ha így mennénk egyszerre 3 -an is, még az EU
      is kénytelen lenne kérésünket támogatnia …

      viszont ezt NEKTEK kellene követeljétek azoktól, akiken keresztül magatok sorsát irányítjátok. Ha Ti magatok kötitek az igazhoz, akkor teljesen természetes is az, hogy ugyanezt megköveteljétek azoktól is, akik Titeket képviselnek …

      a kettos állampolgárság ez egy HÜLYESEG és kimondottan káros is
      (az nem tartja meg otthonukban oket, hanem épp fordítva az kicsalja ezeket onnan. A “kettos állampolgárság” az NEM a magyarokat, hanem az ukránokat segítené). Mint ukránok, ukrán állampolgároknak kell nekik ezen joguk meglegyen !!!

      szeretettel

      Kedvelés

  5. Meg kell kezdeni a diplomáciai tárgyalásokat és el kell érni Kárpátalja vissza csatolását.Az elcsatolást sem előzte meg népszavazás a visszacsatoláláshoz kell kérni amerika , Oroszország, Anglia Franciaország és Németország segítségét .

    Kedvelés

  6. kedves Tibor !

    nagyon komplikált és közben egyszeru is a nemzetközi jogrendszer. Na ebben mi, magyarok valahogy egy ostobaság, egy naivitásunk miatt … el-, kifelejtünk a ‘ero-tényezot’, a katonait. Pedig ezt magunk elott látjuk a történelem folyamán mindenütt …

    most, hogy Krím félsziget Oroszo.-hoz lett csatolt (ez még nem teljesen ‘megemésztett’ nemzetközileg, ez is az egy tobbségi akaratú dolog. Oroszo. a nemzetközi fórumok elé vihette volna a dolgot. Nem tette, hanem egyszeruen katonailag, majd adminisztratívan magáévá tette. Na ez, az ilyen a szokásos …

    a mi nagy tragédiánkban, az országunk szétdarabolásában is így történt ez. Mi még ma is azt hisszük, hogy minden a tárgyaló asztalok mellett, ill. a kulisszák mögött dölt el …, hát tévedünk ! Nem ott, hanema helyi katonai akciókban. Egy Salgótarján is elveszett volt és
    azzal, hogy a városiak ellen-álltak, Versailles-ban ezt elfogadták. Ha a
    vérengzo Kummun -nak lett volna elegendo katonai ereje arra, hogy az oláhokat kiverje az országból, Versailles-ban másként, számunkra elonyösebbre változtatták volna a határt. Lehet akkor megengedtek volna egy népszavazást (lsd a nyugat-Mo-i (az orségi) népszavazást is csak egy katonai ellenállás miatt engedték meg) …

    egy olyan kb 20 éve az egyik szerb tábornom ezt mondta az újságírók elott; “nem értem, hogy mit szövegelnek maguk !. A határokat mindíg ott húzták meg, ahol a hadsereg megállt” (±) Mégha ez egy kicsit túl leegyszerusített is volt, ez tökéletesen igaz ! Ha az USA nem szóll közben … ez így is lett volna a Balkánon újra (a jó Istennek hála, hogy ez közbelépettt !!!)

    na azt kellene nekünk jól megjegyeznünk, hogy nemzetköszi jog, szabályok NINCSENEK !!! Ezek mindíg csak olyan dolgok, hogy ezek csak egy jogi mázt festenek arra, amit az eroszak elért. Tehát ami elénk tunik, az már csak ez. Megint Krím félsziget esetével;
    van két egymással szöges ellentétes nemzetközi jog; “a” ; a határok ‘szentsége’, megváltoztathatatlansága és van a “b” a népek önrendelkezési joga. Na mindezen ketto ma is érvényes … és egyszer az egyikat, máskor a másikat használják úgy, mintha ez természetes, tökéletes lenne …

    csak egy dolog az, ami érvényes a nemzetközi jogban, az pedig az ero. Csak az az érvényes …
    még Hitler sem, mint a Szövetségesek egyáltalán sem (!) azért fiogadta el a két Bécsi döntést (pedig ezek (egyike legalább) két szabad, független állam-közöttiek voltak, mert ezek a nemzetközi törvényeknek megfelelnek. Nem azért. Hanem azért, mert Hitlernek érdeke volt az, hogy a kis szövetségesei ne kezdjenek veszekedni …

    mindent a katonai ero dönt el, amelyet csak a gazdaságiak befolyásolhatnak. Itt nincs helye a nemzetközi jognak. Az, hogy ezen utóbbi még csak nem is egyöntetu, sot még ellentmondó is néha (lsd a népek önrendelkezése a határok ‘szentsége’) még ezek létét is kérdésbe teszi. Ugyanis ha egy ügyanolyan két esetben az egyikben az egyiket, a másikban a másikat alkalmazzák, az teljesen megkérdojelezi hitelüket …

    amit ma Mo megtehet(ne), az meg is kellene tegye (ez egy történelmi lehetoség, amelyet elmulasztania … vétek !! Ez az, amit maguk az EU, a NATO …, az ENSz is próbál alkalmazni az ukrajnai konfliktusban, az az, hogy a helyett, hogy a határokat megváltoztassák, azok számára, akik érintettek, nagy, széles közösségi jogokat adjanak. Na a ‘szél-irány’ ma ez. Ezt kellene Mo-nak (a csonkának) kifognia. Kihasználni azt, hogy ma Ukrajnában ilyesmikrol van szó. Hogy ezt tanácsolja az EU
    is …
    a mi esetünk csak egy picike az egészben. Ezt egész biztos vagyok abban, hogy könnyel elérhetnénk, elérhetné a magyar külügy …

    amit lehet, kedves Tibor, az kötelezo !!!

    attól félek, hogy a nem-akarást palástolja csak az, amikor e helyett egy lehetetlent, ill. kivihetetlent próbálnak megtenni. Ezért, ami engem illet
    még rossznak is tartom azt, hogy “visszacsotolás” még csak fel ismerüljön. Ugyanis azt könnyen a nemzetközi fórumok is lesöpörhetnék a terítékrol és ezzel ki is használnák ezt …, hogy ne kelljen megadniuk, amelyet máskülönben meg kell adjanak …

    az, hogy mi egy visszavételrol beszélünk, az diszkredítálhatja az, hogy
    mi a kárpátaljai magyar közösség jövojéért, jogaiért harcolunk. Egy határ-megváltoztatás kérése libaborössé teszi a nagyhatalmakat és sok kicsit még idegessé is, miközben a közösségi jogok, azok könnyen ‘csúsznak’ …
    szeretettel

    Kedvelés

    1. Szerintem – megint alapvető tévedésben vagy Lajos! Mert minden “modern” háború az asztalok felett a térképek újra rajzolásával – vonalzóval történik, a mostani is!
      Ezt egy versben is leírtam frissen:
      #5 i_gazember
      – 2016. augusztus 01. 11:39:31
      Ehhez a témához jó lenne valami szépet hozzászólni,
      de nekem csak a következőre telik. Pár könyvét már
      elolvastam. A többit is el kellene olvasnom.
      Kerülöm, ugyanakkor éget is a vágy. Visszatart a
      hiúság és a büszkeség, hogy ne csorogjon a könnyem, mikor az Ő írásait olvasom. Majd talán leküzdöm korlátom, hogy a többi műve is rám találjon. Most pedig egy versemmel közre adom, hogy Őt olvasva, hogy kavarog gondolatom.

      / Wass Albert, Kard és Kasza című regénye ihlette vers(ek) /

      Az ember sorsa

      Oly sokan írtak már,
      Szép történetet,
      És csúf emberi sorsot.
      Olvasod a múlt
      Homályába vesző,
      Szép vagy gonosz dolgot.
      Regények sokasága,
      Benne öröm, bánat,
      Megfog a múlt történése,
      Vagy csak szórakoztat.
      Tanulni belőle,
      Csak kevesek győzése,
      S tenni, elkerülni a balsorsot,
      Világot szépíteni,
      Jóra törni, elveszett dolog.
      Kigúnyolnak érte,
      Elfordulnak tőled.
      A tömeg nem vesz tudást belőle,
      Értetlenkedve fordul el tőle.
      Mindenki csak
      A maga igazát keresi,
      És ebben nem tud
      Másnak engedni.
      Én vagyok itt és most!
      A többi kevés,
      Mondatja velünk elménk,
      S ha tovább hajt a késztetés,
      Fék nélkül indulnak útra eszmék,
      Kényszert erőltet az egyénre,
      Ki túlélése végett,
      Elfogad bármily borzalmat,
      S haragnak utat enged,
      A hazugsággal nyugtatott lelkiismeret.
      Nem volna szabad így élni,
      Hisz nem tudhatjuk,
      Hogy meg fognak-e mérni,
      Titkaink egyszer kiderülnek,
      Itt mindenkit sorra vesznek.
      Leélt életünkért számadással tartozunk,
      A Teremtőnek.

      Márki László
      Kisszállás, 2014. július hó.

      Tudom, hogy nem olyan szerencsés dolog ám a magam mutogatása, amit ép most követek, követtem el. Talán jobb lett volna Tőle idézni, valami nagyszerűt, mint engedni a magam hiúságának. Vagy csak egyszerűen csendben maradni, nem szólni, önző módon titkát csak magamnak tartani. De én Wass Albertet nem tudom nem méltatni, rám gyakorolt hatását -alkalom adtán- nem közre adni.

      YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY
      VONALZÓ

      Hát most úgy jártam – mint gerry – megihlettél Márki László – – jó verssoraiddal- és írnom kell. – és nem azért mert írómániás vagyok, mert üzenni akarok!

      Élesben írom most! És csak ide először:
      A javítás jogát később fenn tartom!

      Írom neked itt és most, mert nem vagy itt mellettem, hogy szóban neked elmondjam, mi bánt engem!

      Bánt engem az írás, mert nem tett csak sarkal téged, ha elhiszed, amit nyújtók ez által néked!

      Olvasod, és ha fellángol benned az írásom üzenete – szikra az a következőkre!

      Eszedbe jut olvasatodban Wass Albert ki írt, de nem ki, ha nem kért, “…adjátok vissza hegyeimet…”

      Írom – ti írtok és ez nem egy, mert nem kérem ma már , ha nem követelem!

      Add vissza azt, ami nem a tied! , Ha nem adod, akkor elveszem – visszaveszem tőled!

      Hogyan? Úgy ahogy te elvetted tőlem, visszarajzolom a térképet, ahogy te azt tetted!

      Nem használok vonalzót és ceruzát mint te , mert azt már megtette az isten,

      A kárpátok vonulatát ő rajzolta nekem, mely a bölcsőm pereme a mindenségben!

      A rendben rend lesz mindenben – elveszti erejét a vonalzód te hitetlen!

      Ceruzád – hegye elkopott, többet nem fog és nem is ad jelet, mert minden a helyére megy!

      A káosz, amit okoztál, mind rendbe fordul és béke harmónia lesz újból itt a földön!

      Na innen folytatom majd..
      Tisztelettel id. Kiss László 2016, augusztus 2-án 11:30 óra kor! Küldöm az éterbe nektek csak most!

      ide írtam:
      http://postaimre.magyarnemzetikormany.com/news.php?readmore=1443&c_start=10#c10456

      Kedvelés

  7. “A Szovjetunió szétszakadt, akárcsak Jugoszlávia, Csehszlovákia. A két német állam egyesült. Európában még legalább egy nagy változás várat magára: Magyarország területeinek és népeinek sorsrendezése az igazságosság és célszerûség alapján. El kell jönnie egy ilyen alkalomnak. Magyarországról közhely: a saját területe veszi körbe. Ott pedig idegen államhatalmak sanyargatják a magyarokat. (Pl. Romániában nem lehet vezetõ állású, vagy pl. rendõr, aki magyar; torz magyar történelmet tanítanak az iskolákban, amibõl sugárzik a magyargyûlölet, ordít a primitív, sunyi hamisítás.) Ez nem rossz értelemben vett nacionalizmus! Ez patriotizmus, a sajátunkhoz való természetes ragaszkodás. Bitang, aki sanyargatott rokonai sorsát javítani nem akarja, elvett õsjavait veszni hagyja! Hozzá kell szokni nagyban is e gondolatokhoz. “

    Kedvelés

    1. kedves Bertalan !

      igazad van. Minden igaz itt amit le♂írsz. En csak azt teszem ezekhez, ill. hozzátok …, amit nem láttok. Azt, hogy az igaz nem elegendo, ehhez
      más, több is kell …
      még egyszer Balassagyarmat példájával. Igaz, hogy ott hatalmas többségben magyarok éltek és hogy ezek nem akartak cheh fennhatóság alá kerülni. Igazuk volt … és közben ennek alapján is tettek. Fegyvert fogtak, védekeztek ….
      vagy pl-ul az ún. Rongyos Gárda-nak is igaza volt. Igaza volt az Orségben élo magyaroknak. De ezt ok is továbblépték azzal, hogy ezt
      tetlegesen is aláhúzták …

      Olaszo. és Ausztria rendezte feszültségét azzal, hogy Olaszo. rendezte a Dél-Tirol-i kérdést. A Dél-Tirol-iaknak teljesen igazuk volt abban, hogy
      igazságot, nyelvi önrendelkezést … akartak. Igazuk volt, amit a tetteikkel bizonyítottak. Vagy 15 éven keresztul hetente volt valami esemény ott, amely ‘hangot’ adott az igazuknak (robbangattak szorgosan, amely robbantgatások adták meg az igazukhoz a hangot).
      A II. VH -ból kikerült gyoztesek NEM akarták hallani a dél-tiroliak követelését, igazát …., mig végül is elegük lett … és felszólították a két felet arra, hogy rendezze a dolgot …

      a szavak az emberi világban nem elegendoek. Az emberi igazság semmit nem használ, ha e m¨pgött nincs egy valami eronek mondható …
      Te felemlíted az oláhok krónikus hazudozásait és ezt kritizálod. Sokkal súlyosabb az, hogy mi (magyarok !) nem mondunk igazat, nem mondjuk meg az igazat !!!!!!!!!
      ilyen pl-ul az, hogy (szerintem) minden kis magyar iskolásnak az elemitol ismernie kellene azt, hogy az oláhok mikortól, hol … is kezdtek
      beszivárogni Mo-ra és ott hogyan is terjeszkedtek szét a századok során ?
      ez egy nagyon fontos dolog, foként nektek, akiknek el kell turnötök a hatalmukat felettetek. Az ilyent persze egész biztos a iskolai hatóságok Romániában nem engednék meg, viszont mi akadályozza azt a maradék, a megmaradt Mo-on ezt oktatniuk ? Azzal, ha ok igazat
      oktatnak, senkit nem bánthatnak meg ! Ha az oláhok hazudnak, azzal
      bennünket, az igazságot … igen. Ezt mi hagyjuk, miközben MI NEM
      tesszük meg a kötelességünket. Hogy a fenében értse meg az a kis
      lurkó azt, hogy Erdély ma tele van (meg a Partium, Bánát …) oláhval,
      ha erre nincs magyarázat !?

      az oláhok magyarázzák, oktatják azt, hogy mi, magyarok hogyan is, mikor is jöttünk be hozzájuk. Na tudjuk azt, hogy mindez nem igaz. Viszont mi miért nem tanítjuk azt, ami az IGAZ !?

      na ha a magyarság (a még nagyjából független) egy normális, igaz, helyt-álló torténelmet oktatna … ennek kivül is, az idegenekre is kihatása lenne. Maga a történelemtudomány a politika kurvája, szolgája. Akkor lehet az EU is felfigyelne erre és közbelépne …
      de amíg a magyar történelemkönyvek kerek-perec nem beszélnek a szomszédainkról, mint jövevényekrol hozzánk …, addíg SEMMIT sem
      lehet elvárnunk !!!!

      legalább annyit kellene tegyünk, hogy az igazságot mondjuk !!!
      Ami Titeket az elveszett keleti végeinken érint, pl-ul az, hogy mikortól
      kezdtek az oláhok hozzánk beszivárogni (hol, hogyan …) … addig semmit nem várhatunk !!
      nem azt mondom, hogy az megoldja a problémákat, hanem azt, hogy
      az lehet kulcsa lenne ezek megoldásában …

      a gyereket nevén nevezni kötelezettségünk ! Az oláhokat nem bírálni,
      blamálni kell …, hanem csak egyszeruen róluk (minden rosszindulat nélkül !) írnunk. Sok jó tulajdonságuk van, ahol még irígykedhetnénk is rájuk (nagyobb haza-, nemzetszeretet van bennük, sokkal okosabbak, mint mi ;-ok már két évszázada észrevették azt, hogy a visszajövetel nem ad történelmi elojogot- …; sokkal nagyobb náluk az egység …) és ezeket dicsérnünk kellene. Nem az o téziseiket, állításaikat kellene nekünk kritizálnunk, hanem a magunkét, az igazat … állítanunk !!!

      mivel ok amikor beszívárogtak hozzánk, egyszeru pásztorok lével, teljesen írástudatlanok is voltak. Teljesen természetes az, hogy ezért
      ok nem tudnak magukról, sem rólunk semmit sem írni. Ezt csak mi tudnánk … és NEM tesszük meg !!
      év pontossággal (±) tudjuk azt, hogy mikor kezdtek bejönni és utána azt is, hogy hogyan, merre … is terjeszkedtek ott tovább. Elég ebben egyszeruen oket a vallási alapon követnünk. Ezt az álltal, hogy a kilencedet nekik is kellett fizetniük, viszont az egyházi tizedet nem. Ha egy tanya, falu volt ilyen, akkor tudjuk, hogy ezek oláhok voltak …
      de mégha nem is tudjuk ezeket eléggé …, miért nincs erre kutatás !?

      a kárpátaljai ruszinok eredetét is nekünk kellene kutatnunk. Allítólag
      ezek inkánn valami litvánok, balti népekbol keletkeztek volna …

      a történelmi felfogás által kellene úgy magunkat nevelnünk, mint másokat tájékoztatnunk. Elsosorban avval, hogy magunkat NEM mint
      jövevényeket, hanem mint ‘befogadókat’ azonosítsuk … !!!
      teljesen ‘illetlen’, tökéletlen az, hogy a tótok írnak rólunk és mi nem róluk !! Ez valahogy azt bizonyítja (mindkettonk részérol is !), hogy ok
      voltak, éltek már ott, amikor mi bejöttünk. Ha ok hazudni mernek, akkor
      mi miért nem merjük az igazat … mondani !?
      ok egy fizikai ‘tényezok’. Ma léteznek és akkor ezen létükrol nekünk tudnunk kell. Mikor jöttek be közénk ? Ha nem jöttek, csak kialakultak, keletkeztek közöttünk … azt is NEKÜNK kell tudjuk. Miért nem tanítják ezt a magyarok !?

      nálunk van a hiányosság, a hiba !!! Egy koheráns, tény-álló … és hasznos történelmet kellene oktassunk … és nem a szomszédjaink hulyeségei után futkoznunk és ezeket cáfolnunk !!!

      hogy a fenében johettünk mi (magyarok !) be a IX. sz. végén, amikor a mi kis arányszámunk nem engedhette meg a nyelvünk (a bejötteké) fennmaradását !? Tehát kötelezoen a ma magyarnak nevezett nyelvünket nem a jövevények, hanem a befogadók adták. Akkor mégis
      mire föl, miért nevezzük mégis a bejötteket a magyaroknak !? Ha pedig a befogadók voltak azok, akkor miért nem az o történelmünket vesszük a mienkének !? Amikor egy olyan kérdés felvetodik, hogy mi is történt velünk a VIII. sz.-ban, vagy a IX. -ben …, akkor hol és kikrol kell beszéljünk ? Ha mi voltunk a befogadók, tudnunk kell arról, hogy hogyan kerültek szláv törzsek a Balkánra ? Hogy kik is voltak a szlavonok, akik számára, hangzóira Ciril és Metód egy ábc-t adott. Ha akkor még nem voltunk ott, akkor persze ezt nem tudhatjuk …, de ez-e
      a tény !?

      hogy lehet az, hogy az oláhok (a XIII. sz. legelején beszivárgók, bejöttek) kutatnak az egy dák eredetben … és NEM mi !? Azzal, hogy mi ezt nem tesszÜk meg, közvetve elismerjük azt, hogy nekünk azokhoz semmi közünk !! Mivel tudjuk azt, hogy minden hely, víznév …
      (ill. ezek hatalmas többsége) magyar nyelv-eredetu …, logikusan épp a mi nyelvünk lehet, kellene legyen az idorendben a legközelebbi ezen
      antik néphez …, miért vesszük ezeket idegeneknek !?
      én egy egyszeru kis emberke vagyok … és egyáltalán nem nyelvész. Talán ezért is megengedhetem azt, hogy a révedezés, a feltételezés
      útjára léphessek. Ezért felteszem a kérdést ; miért nem foglalkozunk, foglalkoznak a nyelvészeink az esetleges nyelvi rokonság, talán azonosság felol !?
      én (mint egyszeru, kis …) szerintem ha mondjuk Kolozsvár helységét
      2000 éve egy Napocska-nak nevezték, akkor ez a latinon, a latin betükkel egy mondjuk Napoca-ként maradhatott volna fenn. Tudom, egy fecske nem ‘hoz’ tavaszt. Viszont hol vannak a mi nyelvészeink, történészeink …, akik ezen kérdésben szakértoi módon foglalkoznának.
      Vagy nem csak a dákok, hanem a pannonok esetében is ez áll fenn …

      na ez untig elég is …
      szeretettel; L

      Kedvelés

Hozzászólások lezárva.