Újabb puccsal való fenyegetés Ankarában?

Nem minősítjük a törökországi, leginkább egy katonai puccshoz hasonlító eseményeket, ami 15-én. éjjel kezdődött Ankarában!
Törökország belügyeként kezeljük az ankarai -félkatonai- és katonai részvétellel végrehajtott, gyengén megtervezett “túlkapást” amely Erdogan, politikája ellen irányulhatott!
Takács Gábor elnök!

Magyar Autonóm Néppárt <magyarautonomneppart@gmail.hu>


Törökország lezárva: katonai puccs Erdogan ellen

Törökország lezárva: katonai puccs Erdogan ellen

Lövöldözést, robbanásokat hallottak péntek este Ankarában: katonai puccsot indított a hadsereg Erdogan elnök ellen. A nagyvárosok fölött alacsonyan szállnak a vadászgépek és helikopterek. A Boszporuszon nincs átjárás, az Atatürk reptér előtt tankok sorakoztak fel, a légteret lezárták. Rendőrök és katonák közötti harcokról érkezett jelentés, a vezérkari főnököt túszul ejtettek. A katonaság közölte: Erdogant félreállították, átvették a hatalmat, de a jogállamiság marad a prioritás. A legújabb hírek szerint ugyanakkor a puccs ellen tiltakozókra nyitottak tüzet a Boszporusz-hídon. .

Lövöldözésről adtak hírt Ankarából pénteken késő este, Gölbasi kerületben robbanás történhetett, a város fölött helikopterek köröznek, alacsonyan szálló vadászgépeket videóztak le többen. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint Ankarában több helyen heves fegyverharc folyik. A Reuters jelentése szerint a török parlament mellett tüzet nyitottak a tankok.

Helyi idő szerint hajnalban helikopterek lőtték a török hírszerzés főhadiszállását. Hírforrások szerint egy harci helikopter a TRT török állami televízió épületére támadt. A TRT adását felfüggesztették, miután puccsista katonák korábban behatoltak az épületbe és felolvastatták közleményüket az egyik hírbemondóval. Értesülések szerint katonai helikopterek támadást mértek a TURKSAT tévéállomásra is Ankara külterületén, valamint az ankarai országos rendőrparancsnokságra.

Magyar idő szerint szombat hajnali 1 óra körül a puccs ellen tüntető civilekre lőttek a Boszporusz-hídon. A civilek megpróbáltak átkelni a lezár hídon, ekkor nyitottak rájuk tüzet. Később Ankara fölött lelőtték a hadsereg egyik helikopterét.

Ankarában 17 rendőrt megöltek a különleges erők főhadiszállásánál helikoptertámadásban – jelentette az Andalou hírügynökség, de más források ezt egyelőre nem erősítették meg.

Egy ankarai tűzharc hangjait rögzíti az alábbi videó:

Hadsereg: Átvettük a hatalmat

Binali Yildirim török kormányfő péntek este az NTV hírtelevíziónak adott telefontinterjúban jelentette be, hogy katonai puccskísérlet történik Erdogan ellen. A kormány továbbra is ura a helyzetnek – közölte.

A hadsereg ugyanakkor közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Erdogant félreállították, és átvették az ország irányítását. Továbbra is a jogállamiság marad a prioritás.

“Teljes egészében átvettük a hatalmat az ország felett” – olvasható a közleményben. Bevezették a katonai igazgatást és a kijárási tilalmat. ATelegraph arról ír, hogy a felkelő katonák túszul ejtették a török hadsereg vezérkari főnökét, Hulusi Akart.

© AFP

A Hurriyetdailynews szerint Yildirim egész pontosan úgy fogalmazott: “ezt még nem lehet puccsnak nevezni, ez egy felkelés” – az ezt követő események azonban nem támasztják alá a szavait. Hozzátette, keményen meg fogják büntetni a felkelőket.

A Reutersnek egy EU-s forrás úgy vélte, elég jól szervezett puccsnak tűnik, nemcsak pár tábornok lépett színre, hanem a hadsereg lényegi része vesz részt benne. Ellenőrzésük alatt tartanak számos stratégiailag fontos helyet Isztambulban. Ian Bremmer, a globálisbiztonság-elemző amerikai Eurasia Group elnöke viszont azt mondta, ha a puccs magas szintű lenne, egyből Erdogant kapták volna el. A puccsnak azonban, még ha nem is olyan jól szervezett, nagy hatása lehet Európára és a NATO-ra, már csak azért is, mert a menekültválságot így nehezebb lesz kontrollálni. A szakértő valószínűsítette, hogy Erdogan átvészeli a felkelést.

© AFP / Anadolu Agency / Yunus Okur

Erdogan egy újságírónő telefonjának képernyőjéről buzdította népét, hogy menjenek ki az utcára, álljanak ki a demokrácia mellett. Erdogan telefonos beszédéről bővebben itt olvashat.

Az elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben azt írták, továbbra is az elnök és a kormány kezében van a hatalom. Hozzátették, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására. Üdvözölték, hogy az ellenzéki pártok – állítólag – elutasítják a puccskísérletet.

Blokk Isztambulban

Isztambulban a nem rég terrortámadáson átesett Atatürk repülőteret lezárták, tankok állnak előtte. Később az összes Törökországból induló és oda érkező járatot felfüggesztették. Az eltérített repülőgépek radarképeit itt nézheti meg.

© AFP

Isztambulban lezárták mindkét hidat is. Egy brit újságíró Isztambulból azt mondta a Sky Newsnak, hogy jelentések szerint a rendőrség és a hadsereg több helyen összecsapott. Másodkézből hallott csak arról is, az elnöki palotát őrző rendőröket lefegyverezték. Azt barátaitól hallotta, hogy városszerte lövöldözést lehetett hallani az isztambuli utcákon.

Atatürk-skandálás is volt

A Telegraph tudósít arról is, hogy a katonák jelenléte Isztambulban sokkolta a helyieket, a lövöldözés hallatán sokan pánikbe estek. De idővel az emberek kimerészkedtek az utcára, hosszú sorok kígyóznak az automatáknál. A Taksim teret eleinte nyugodtnak látszó katonák vették körbe. A helyiek közül van, aki dühödten ordibál velük, mások megtapsolják őket és a köztársaság-alapító Kemal Atatürk nevét skandálják.

© AFP / Anadolu Agency / Fikret Delal

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szorosan követi az eseményeket, péntek éjjel nyugalomra szólított fel Törökországban. Mohammad Javad Zarif Irán külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki a török “krízis” miatt. A stabilitás, a demokrácia és a biztonság Törökországban mindenekelőtt való – hangsúlyozta. Boris Johnson brit külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki. A londoni külügyminisztérium azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

hvg.hu


Linkjavaslatok:

http://www.atv.hu/kulfold/20160715-katonai-puccskiserlet-zajlik-torokorszagban-frissul

http://888.hu/article-breaking-katonai-puccs-ankaraban?source=hirkereso

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

8 című bejegyzés “Újabb puccsal való fenyegetés Ankarában?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. ,,Erdogan egy újságírónő telefonjának képernyőjéről buzdította népét, hogy menjenek ki az utcára, álljanak ki a demokrácia mellett”

  Ez nem a puccs leverését bizonyítja. Erdogan az állami médián keresztül üzent volna. Még hogy álljon ki a nép a demokrácia mellett. Erdogan úgy gondolja, ahogy Orbán tenné a helyében, hogy elnevezi a rendszerét demokráciának, aztán felszólítja a népet, védje meg.

  Nekünk Erdoganhoz – a török ,,Orbánhoz” – nem fűződik érdekünk. Nekünk a török nép fontosabb, mint a hülye vezetői.

  Kedvelés

 2. Biztosan nem belügy a puccs. Ebben a világban ami történik az mögött a háttérhatalom van. Orbán tanulhatna Erdogan példájából, hogy a diktatúrák kora lejárt.

  Kedvelés

 3. Ez igen! Gratulálok! Ez a legrészletesebb ismertető a tegnapi török eseményről. Erdogán egyik nyaralóját, ahol “titokban” tartózkodott, felrobbantották.

  Kedvelés

 4. Erdogan most éppen megtorol. Talán az EU-nak is feltűnik, hogy amit Erdogan csinál, az éppen nem eu konform.

  Kedvelés

  1. Feltűnik az EU-nak?! Attól a nagyon kevés kivételtől eltekintve, akik az EU-ba pénz- és élvhajhászás miatt behisztizték magukat, a kis dagonyájukban még arra sem képesek, hogy ne akarják rákényszeríteni az alattvalóiknak tekintett állampolgárokat arra, hogy mindenki a saját ízlése szerint szórja fahéjjal a süteményét. Akik egy csúcsszervnél ilyesmivel foglalkoznak, azokról egyértelmlűen kiderül, kik és miért teremtettek nekik lehetőséget Európa tönkretételére. Ez sikerült nekik…

   Kedvelik 1 személy

 5. “orbán tanulhatna erdogántól,
  na ez lenne a 21.század csodája!! ő megvan róla győződve,hogy örökké fog tartani minden ami körülötte van. El sem tudja képzelni,mint ahogy annak idején csaucseszku sem,hogy a világ változik. A világon egyetlen dolog van ami állandó,ez a változás! Nem kell sok idő, és a fideSS is az idő szemetesládájában végzi. Akár a nagy(?) elődei.
  Hajrá Magyarok!

  Kedvelés

 6. Mint tudjuk mindent a háttér hatalom intéz, a médiákat is.
  Ne lepődjünk meg a híreken, az infót nem a közmédiákból kell megismerni. Javaslom esti mesének.
  Nem hittem, hogy a szúltán megbukik. Nincs itt az ideje. Ha eljön az idő, azt mindenki érezni fogja.
  Kevés a 10% másként gondolkodó, akik nem fotel forradalmárok.
  Mert csak beszélünk-beszélünk, persze ez is kell, de olyan komoly csapatot nem ismetek, aki mögé tömegek 1-2 millió ember állna.
  Ha lenne, arról mindenki beszélne, tüzesek lennének a szemek, forrna a vér a tettakarástól…stb.
  Ma nincs ilyen. Mindenki okosakat mond, és minden marad a régiben.
  Szerintem a törököknél smafu puccs volt, lehet találgatni, hogy miért.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.

Hírek, politikai elemzések, értekezések, interjúk belföldről és külföldről

%d blogger ezt kedveli: