Újabb puccsal való fenyegetés Ankarában?

Nem minősítjük a törökországi, leginkább egy katonai puccshoz hasonlító eseményeket, ami 15-én. éjjel kezdődött Ankarában!
Törökország belügyeként kezeljük az ankarai -félkatonai- és katonai részvétellel végrehajtott, gyengén megtervezett “túlkapást” amely Erdogan, politikája ellen irányulhatott!
Takács Gábor elnök!

Magyar Autonóm Néppárt <magyarautonomneppart@gmail.hu>


Törökország lezárva: katonai puccs Erdogan ellen

Törökország lezárva: katonai puccs Erdogan ellen

Lövöldözést, robbanásokat hallottak péntek este Ankarában: katonai puccsot indított a hadsereg Erdogan elnök ellen. A nagyvárosok fölött alacsonyan szállnak a vadászgépek és helikopterek. A Boszporuszon nincs átjárás, az Atatürk reptér előtt tankok sorakoztak fel, a légteret lezárták. Rendőrök és katonák közötti harcokról érkezett jelentés, a vezérkari főnököt túszul ejtettek. A katonaság közölte: Erdogant félreállították, átvették a hatalmat, de a jogállamiság marad a prioritás. A legújabb hírek szerint ugyanakkor a puccs ellen tiltakozókra nyitottak tüzet a Boszporusz-hídon. .

Lövöldözésről adtak hírt Ankarából pénteken késő este, Gölbasi kerületben robbanás történhetett, a város fölött helikopterek köröznek, alacsonyan szálló vadászgépeket videóztak le többen. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint Ankarában több helyen heves fegyverharc folyik. A Reuters jelentése szerint a török parlament mellett tüzet nyitottak a tankok.

Helyi idő szerint hajnalban helikopterek lőtték a török hírszerzés főhadiszállását. Hírforrások szerint egy harci helikopter a TRT török állami televízió épületére támadt. A TRT adását felfüggesztették, miután puccsista katonák korábban behatoltak az épületbe és felolvastatták közleményüket az egyik hírbemondóval. Értesülések szerint katonai helikopterek támadást mértek a TURKSAT tévéállomásra is Ankara külterületén, valamint az ankarai országos rendőrparancsnokságra.

Magyar idő szerint szombat hajnali 1 óra körül a puccs ellen tüntető civilekre lőttek a Boszporusz-hídon. A civilek megpróbáltak átkelni a lezár hídon, ekkor nyitottak rájuk tüzet. Később Ankara fölött lelőtték a hadsereg egyik helikopterét.

Ankarában 17 rendőrt megöltek a különleges erők főhadiszállásánál helikoptertámadásban – jelentette az Andalou hírügynökség, de más források ezt egyelőre nem erősítették meg.

Egy ankarai tűzharc hangjait rögzíti az alábbi videó:

Hadsereg: Átvettük a hatalmat

Binali Yildirim török kormányfő péntek este az NTV hírtelevíziónak adott telefontinterjúban jelentette be, hogy katonai puccskísérlet történik Erdogan ellen. A kormány továbbra is ura a helyzetnek – közölte.

A hadsereg ugyanakkor közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Erdogant félreállították, és átvették az ország irányítását. Továbbra is a jogállamiság marad a prioritás.

“Teljes egészében átvettük a hatalmat az ország felett” – olvasható a közleményben. Bevezették a katonai igazgatást és a kijárási tilalmat. ATelegraph arról ír, hogy a felkelő katonák túszul ejtették a török hadsereg vezérkari főnökét, Hulusi Akart.

© AFP

A Hurriyetdailynews szerint Yildirim egész pontosan úgy fogalmazott: “ezt még nem lehet puccsnak nevezni, ez egy felkelés” – az ezt követő események azonban nem támasztják alá a szavait. Hozzátette, keményen meg fogják büntetni a felkelőket.

A Reutersnek egy EU-s forrás úgy vélte, elég jól szervezett puccsnak tűnik, nemcsak pár tábornok lépett színre, hanem a hadsereg lényegi része vesz részt benne. Ellenőrzésük alatt tartanak számos stratégiailag fontos helyet Isztambulban. Ian Bremmer, a globálisbiztonság-elemző amerikai Eurasia Group elnöke viszont azt mondta, ha a puccs magas szintű lenne, egyből Erdogant kapták volna el. A puccsnak azonban, még ha nem is olyan jól szervezett, nagy hatása lehet Európára és a NATO-ra, már csak azért is, mert a menekültválságot így nehezebb lesz kontrollálni. A szakértő valószínűsítette, hogy Erdogan átvészeli a felkelést.

© AFP / Anadolu Agency / Yunus Okur

Erdogan egy újságírónő telefonjának képernyőjéről buzdította népét, hogy menjenek ki az utcára, álljanak ki a demokrácia mellett. Erdogan telefonos beszédéről bővebben itt olvashat.

Az elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben azt írták, továbbra is az elnök és a kormány kezében van a hatalom. Hozzátették, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására. Üdvözölték, hogy az ellenzéki pártok – állítólag – elutasítják a puccskísérletet.

Blokk Isztambulban

Isztambulban a nem rég terrortámadáson átesett Atatürk repülőteret lezárták, tankok állnak előtte. Később az összes Törökországból induló és oda érkező járatot felfüggesztették. Az eltérített repülőgépek radarképeit itt nézheti meg.

© AFP

Isztambulban lezárták mindkét hidat is. Egy brit újságíró Isztambulból azt mondta a Sky Newsnak, hogy jelentések szerint a rendőrség és a hadsereg több helyen összecsapott. Másodkézből hallott csak arról is, az elnöki palotát őrző rendőröket lefegyverezték. Azt barátaitól hallotta, hogy városszerte lövöldözést lehetett hallani az isztambuli utcákon.

Atatürk-skandálás is volt

A Telegraph tudósít arról is, hogy a katonák jelenléte Isztambulban sokkolta a helyieket, a lövöldözés hallatán sokan pánikbe estek. De idővel az emberek kimerészkedtek az utcára, hosszú sorok kígyóznak az automatáknál. A Taksim teret eleinte nyugodtnak látszó katonák vették körbe. A helyiek közül van, aki dühödten ordibál velük, mások megtapsolják őket és a köztársaság-alapító Kemal Atatürk nevét skandálják.

© AFP / Anadolu Agency / Fikret Delal

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szorosan követi az eseményeket, péntek éjjel nyugalomra szólított fel Törökországban. Mohammad Javad Zarif Irán külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki a török “krízis” miatt. A stabilitás, a demokrácia és a biztonság Törökországban mindenekelőtt való – hangsúlyozta. Boris Johnson brit külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki. A londoni külügyminisztérium azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

hvg.hu


Linkjavaslatok:

http://www.atv.hu/kulfold/20160715-katonai-puccskiserlet-zajlik-torokorszagban-frissul

http://888.hu/article-breaking-katonai-puccs-ankaraban?source=hirkereso

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok

8 című bejegyzés “Újabb puccsal való fenyegetés Ankarában?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. ,,Erdogan egy újságírónő telefonjának képernyőjéről buzdította népét, hogy menjenek ki az utcára, álljanak ki a demokrácia mellett”

  Ez nem a puccs leverését bizonyítja. Erdogan az állami médián keresztül üzent volna. Még hogy álljon ki a nép a demokrácia mellett. Erdogan úgy gondolja, ahogy Orbán tenné a helyében, hogy elnevezi a rendszerét demokráciának, aztán felszólítja a népet, védje meg.

  Nekünk Erdoganhoz – a török ,,Orbánhoz” – nem fűződik érdekünk. Nekünk a török nép fontosabb, mint a hülye vezetői.

  Kedvelés

 2. Biztosan nem belügy a puccs. Ebben a világban ami történik az mögött a háttérhatalom van. Orbán tanulhatna Erdogan példájából, hogy a diktatúrák kora lejárt.

  Kedvelés

 3. Ez igen! Gratulálok! Ez a legrészletesebb ismertető a tegnapi török eseményről. Erdogán egyik nyaralóját, ahol “titokban” tartózkodott, felrobbantották.

  Kedvelés

 4. Erdogan most éppen megtorol. Talán az EU-nak is feltűnik, hogy amit Erdogan csinál, az éppen nem eu konform.

  Kedvelés

  1. Feltűnik az EU-nak?! Attól a nagyon kevés kivételtől eltekintve, akik az EU-ba pénz- és élvhajhászás miatt behisztizték magukat, a kis dagonyájukban még arra sem képesek, hogy ne akarják rákényszeríteni az alattvalóiknak tekintett állampolgárokat arra, hogy mindenki a saját ízlése szerint szórja fahéjjal a süteményét. Akik egy csúcsszervnél ilyesmivel foglalkoznak, azokról egyértelmlűen kiderül, kik és miért teremtettek nekik lehetőséget Európa tönkretételére. Ez sikerült nekik…

   Kedvelik 1 személy

 5. “orbán tanulhatna erdogántól,
  na ez lenne a 21.század csodája!! ő megvan róla győződve,hogy örökké fog tartani minden ami körülötte van. El sem tudja képzelni,mint ahogy annak idején csaucseszku sem,hogy a világ változik. A világon egyetlen dolog van ami állandó,ez a változás! Nem kell sok idő, és a fideSS is az idő szemetesládájában végzi. Akár a nagy(?) elődei.
  Hajrá Magyarok!

  Kedvelés

 6. Mint tudjuk mindent a háttér hatalom intéz, a médiákat is.
  Ne lepődjünk meg a híreken, az infót nem a közmédiákból kell megismerni. Javaslom esti mesének.
  Nem hittem, hogy a szúltán megbukik. Nincs itt az ideje. Ha eljön az idő, azt mindenki érezni fogja.
  Kevés a 10% másként gondolkodó, akik nem fotel forradalmárok.
  Mert csak beszélünk-beszélünk, persze ez is kell, de olyan komoly csapatot nem ismetek, aki mögé tömegek 1-2 millió ember állna.
  Ha lenne, arról mindenki beszélne, tüzesek lennének a szemek, forrna a vér a tettakarástól…stb.
  Ma nincs ilyen. Mindenki okosakat mond, és minden marad a régiben.
  Szerintem a törököknél smafu puccs volt, lehet találgatni, hogy miért.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.

Hírek, politikai elemzések, értekezések, interjúk belföldről és külföldről

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogger ezt kedveli: