PANAMA-IRATOK: SVÁJCBAN ŐRIZETBE Vették a kiszivárogtatót

NIF: A banktitok a svájci alkotmányban van rögzítve és a betartása az ország egyik fő bevételi forrását biztosítja. Ezért rendkívüli szigorral lépnek fel minden ilyen banktitok-megsértő ellen. Ha módjukban áll szigorú büntetés, sok évi börtön, vár a delikvensre. Eddig hasonló esetekben országok álltak az ilyen esetek mögött, mivel az adattolvaj felajánlotta a lopott árut és azért hatalmas pénzt kért és kapott. Habár minden ország törvénye tiltja az illegális úton beszerzett bizonyítékok felhasználást a törvényszék előtt, mégis megtette ezt már Németország, Franciaország, és Olaszország. Az olaszok átküldték a fedett rendőrtisztjeiket Lugano-ba, ahol azok naponta figyelték az összes bankot. 5 milliárd Euró fekete pénzt sikerült lefoglaljanak. Csak azért ennyit, mondtak az olaszok, mert a svájci szolgalatok felfigyeltek a tevékenységre és államközi tárgyalások után az olaszok visszavontak az ügynökeiket. Az olasz kormány 200 milliárd Euróra tartja a Svájcban heverő olasz fekete pénzek összegét. Az összes fekete pénz, ami Svájcban hever azt 3’200 milliárdra becsülik. Ez az összeg vetekszik a Rotschildok vagyonával. A svájci kormány ennél kevesebbet ismert el.

Őrizetbe vették a Panama-iratok által kirobbantott offshore-botrányban érintett Mossack Fonseca ügyvédi iroda genfi irodájának egyik informatikusát – közölték az ügyre rálátó források szerdán.

Az AP amerikai hírügynökség a Le Temps című svájci napilapra hivatkozva egyértelműen azt írja, hogy a kiszivárogtatással kapcsolatban vették őrizetbe a meg nem nevezett informatikai szakembert. A Le Temps ugyanakkor azt is megírta: azt egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a most őrizetbe vett illető szivárogtatta ki a dokumentumokat.

A genfi ügyészség mindössze annyit erősített meg, hogy az ügyben büntető eljárás van folyamatban, és maga az ügyvédi iroda tett feljelentést. A nyomozóhatóságok jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt vizsgálódnak. A férfit pár napja vették őrizetbe, és a rendőrség házkutatást is tartott a Mossack Fonseca genfi irodájában. A cég egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

Április elején derült ki, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától egy ismeretlen hatalmas mennyiségű adatot adott át a német Süddeutsche Zeitungnak, melyet oknyomozó újságírók nemzetközi hálózata dolgozott fel, betekintést engedve abba, milyen offshore cégeken keresztül kezelik vagy adott esetben tüntetik el az adóhatóság árgus szemei elől vagyonukat a világ leggazdagabbjai. Az ügy kirobbanását követően lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és egy spanyol miniszter is.

alfahir.hu, svájci SF1 TV-Híradó

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok