A Külgazdasági és Külügyminisztérium tárgyalni hívta a TTIP ügyében a zöld szervezeteket

Kedves Imre!

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet nyílt levelének, valamint több mint 4500 lakos és szervezet egyéni levelének köszönhetően a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KüM) tárgyalni hívta az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) ügyében a zöld szervezeteket. Köszönjük, hogy te is írtál levelet!

Dr. Mikola István államtitkár és kollégái május 19-én fogadtak minket – a fent említett 3 szervezetet –, illetve a Levegő Munkacsoport képviselőit.

Itt a tájékoztatás a hazai jelen állásról:

A kormányzat képviselői elmondták, hogy ők maguk is kritikusan tekintenek a szabadkereskedelmi tárgyalásokra, és jelentős részben egyetértenek a civilek kritikáival.

Megerősítették, hogy a génmódosított terményeket továbbra sem kívánják beengedni Magyarországra, és ebben az Európai Bizottság is partner. Szintén elmondták, hogy nem támogatták a TTIP-be és CETA-ba eredetileg javasolt befektetővédelmi mechanizmust (ISDS), mely alapján elmaradt hasznuk miatt a multinacionális cégek ellenőrizhetetlen távoli szigeteken ülésező választott bíroságokon perelhetnék be az országokat, ha az államok szigorúbb környezetvédelmi vagy fogyasztóvédelmi előírásokat vezetnek be, mint amit a TTIP megengedne. Sajnos a kormányzat az ISDS helyett az Európai Bizottság által javasolt, de sok tekintetben hasonlóan antidemokratikus és az életminőségünket veszélyeztető befektetési bírósági rendszert (ICS) már kevésbé látja veszélyesnek.

Azt sem tapasztaltuk, hogy a kormányzat eléggé ambiciózusan támogatná, hogy a TTIP révén megfelelően legyen képviselve az uniós környezetvédelmi jogalkotás alapját képező elővigyázatosság elve. Ez oda vezethet, hogy az uniós és a nemzeti hatóságoknak a jelen előírásokkal szemben nem lesz lehetőségük a megelőző intézkedésekre, például a vitatott hatású hormonkárosító vegyi anyagok kivonására.

Az átláthatóság hiányával kapcsolatos aggályunkkal az államtitkár egyetértett, és elmondta, hogy az amerikai felet hibáztatják ezért. Ezt rendszeresen hangoztatták az uniós szintű egyeztetéseken is.

Elmondták, hogy míg a TTIP kapcsán egyáltalán nem látják, hogy gyorsan haladnának a tárgyalások, ezzel szemben a CETA (Kanada és az EU között tervezett kereskedelmi partnerségi szerződés) akár már idén életbe léphet. Megosztottuk aggályainkat a Magyarországot a tárgyalásokon képviselő államtitkár csapatával, hiszen a civil szervezetek, szakértők szöveg ismeretében kialakított véleménye az, hogy a CETA ugyanolyan veszélyes, mint a TTIP. Úgy is mondhatnánk, hogy annak „előszobája”, mert ugyanazok a vitarendezési mechanizmusok, a környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági szabályainkra „kereskedelmi akadályként” tekintő, és azok felszámolására irányuló módszerek szerepelnek benne, mint amit a TTIP-ben terveznek.

Ígéretet kaptunk arra, hogy júliusban, a tárgyalások folytatása után velünk is újra tárgyalóasztalhoz ül a dr. Mikola István vezette magyar csoport.

Eközben, a kiszivárogtatott TTIP anyagokat követő civil kampánytól valószínűleg nem függetlenül az Országgyűlés is napirendre vette, sőt május 24-én, kedden már meg is vitatta azt a képviselői indítványt, amely arra kötelezné a kormányt, hogy határozottan lépjen fel azért, hogy a TTIP és hasonló kereskedelmi egyezmények esetében tagállami ratifikálásra legyen szükség; valamint azt, hogy a TTIP nem jelenthet visszalépést a jelenlegi környezetvédelmi normáktól.

A határozati javaslatok kapcsán szokatlan módon több mint 4 órán keresztül vitáztak a képviselők a témáról, és a civil szervezetek szakértőinek munkáját elismerve és használva tárgyalták azt. Csütörtökig még benyújthatók módosítók és azt követően várható a témában végszavazás.

Ha szeretnél a jövőben is információkat kapni tőlünk a TTIP ügyében, kérjük, kövesd szervezeteink tevékenységét az interneten!

Magyar Természetvédők Szövetsége, Facebook-oldal
Védegylet, Facebook-oldal
Greenpeace, Facebook-oldal

Köszönjük, hogy írtál, segítettél, hogy velünk vagy!

Üdvözlettel:

Simon Gergely
Greenpeace Magyarország

Fidrich Róbert
Magyar Természetvédők Szövetsége

Újszászi Györgyi
Védegylet

Beküldte Olvasónk Kovács Imre

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)