Az emberi tevékenységhez köthető üvegházhatású gázok

Az üvegházhatású gázok

Ahhoz, hogy a klíma-felmelegedés jelenség lejátszódhasson, a légkörben olyan gázokra van szükség, amelyek a bolygó hőmérsékleti sugárzása számára átlátszatlanok. Az ilyen tulajdonsággal rendelkező gázokat üvegházhatású gázoknak nevezzük. A Föld légkörében a következő természetes eredetű gázok találhatók az általuk kiváltott hatással együtt:

Az emberi tevékenységhez köthető üvegházhatású gázok

Growth_rates_of_greenhouse_gases_figure1m

Szén-dioxid: A természetben az élő szervezetek biológiai folyamataiból, vulkánok és óceánok működéséből ered. Az emberi tevékenység nyomán a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, kőszén) elégetésével kerül legnagyobb mennyiségben a légkörbe. A legjelentősebb kibocsátók az erőművek, illetve az ipar és a közlekedés. A szén-dioxid légköri koncentrációjának növekedéséhez nagy mértékben hozzájárul a rohamos léptékű erdőirtás is, hiszen a szén-dioxid természetes megkötője a növényzet.

Metán: A természetben is előforduló üvegházhatású gáz, amely főként a szerves anyagok rothadási folyamataiból eredhet. A legnagyobb veszélyforrást ebben az esetben az olvadó tundraövezetek mocsári és tőzegláp-területeinek kibocsátása jelentik. Az emberi tevékenység nyomán az energiaszektor, a mezőgazdaság (rizstermesztés, állattenyésztés), valamint a hulladékgazdálkodás és szennyvízkezelés révén jut a legtöbb metán a légkörbe, de a kőolaj- és földgáz-kitermelés során, valamint a földgázszállító csővezetékek repedéseiből is jelentősebb mennyiség kerül a légkörbe. Nagyjából 20%-ban felelős az éghajlatváltozásért.

Dinitrogén-oxid: A természetben a nitrogén tartalmú élő szervezetek bomlásából ered, az emberi tevékenység nyomán pedig a műtrágya használat juttatja a legtöbb dinitrogén-oxidot a légkörbe, de jelentős a hőerőművek és a közlekedés dinitrogén-oxid kibocsátása is. Az éghajlatváltozásért kb. 6%-ban felel.

A mesterséges, vagy más néven szintetikus üvegházhatású gázok kizárólag az emberi tevékenység révén kerülnek a légkörbe. A legjelentősebb mesterséges ÜHG-k a kén-hexafluorid (SF6), a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) és a perfluor-karbonok (PFC-k). A mesterséges üvegházhatású gázok leginkább az ipari folyamatokból származnak. Oldószerként, hűtőközegként, habosító anyagként, tűzoltó készülék töltőanyagaként, zsírtalanító anyagként, házakban használt szigetelőanyagok alapvető összetevőjeként kerülnek a légkörbe. Hatásuk az éghajlatváltozásra több ezerszerese lehet a szén-dioxidénak. Ennek mérésére vezették be a globális felmelegedési potenciál kifejezést (angolul global warming potential, GWP), amit az egyes gázok üvegházhatásának számszerűsítésére használnak. Az értéket azonos tömegű szén-dioxidhoz viszonyítják, tehát míg 1 tonna szén-dioxid 1 tonna szén-dioxid egyenértékkel egyenlő (t CO2e), addig 1 tonna kén-hexafluorid 15 100 tonna szén-dioxid egyenértéknek felel meg 20 éves időhorizontot alapul véve.

Baloldalon: A legtöbb CO2-t kibocsátó országok, összmennyiség szerint. Jobb oldalon: országok az egy fejre eső CO2- kibocsátás szerint.
Baloldalon: A legtöbb CO2-t kibocsátó országok, összmennyiség szerint. Jobb oldalon: országok az egy fejre eső CO2- kibocsátás szerint. Érdemes felfigyelni a jobboldali oszlopban, hogy a gazdag olajországok mekkora környezetszennyezésbe lendültek!

Forrás: Magyar Wiki, és mások

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok

5 című bejegyzés “Az emberi tevékenységhez köthető üvegházhatású gázok” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ami kimaradt, az a legfontosabb.

  1. A légkör legfontosabb összetevő között csak a széndioxidot vádolják üvegházhatással. A többi gáz aránya elenyésző.

  2. Az ábra nem vesz tudomást arról, hogy a Föld felszínének két harmada víz, és az egészen másképpen ,,működik”, mint a szárazföld.

  3. A levegő üvegházhatása a valóságosnál jóval kisebb. A sivatagokban éjjelente dermesztő hideg van, mert a légkör ,,üvegházhatása” nem valamiért nem működik, ezért a homok kisugározza a hőjének jó részét.

  4. Az ábra figyelmen kívül hagyja, hogy a Napból érkező hősugárzás jóval nagyobb (akár nagyságrendekkel is), amit a légkör üvegházhatásának vissza kell vernie. Már fordítva is működik a légkör: az üvegházhatás hűt, nem melegít.

  Ami viszont nem maradt ki, de ki kellett volna hagyni, hogy az ábrán a Napsugárzás azon egy tizede van boncolgatva, amely az üvegházhatás szempontjából nem szerepelt semmilyen tanulmányban, a látható fénynél rövidebb hullámhosszú sugárzás.

  Fenntartom, hogy az üvegházhatás csökkentésével valójában Föld
  elsivatagosodását akarják előidézni.

  Romek Károly

  Kedvelés

 2. Azért nagyobb körültekintést várnék el a NIF- től a globális felmelegedés indoklásában! Kár a széndioxidot okolni ezért! Ez egyszerűen egy hamis állítás! Nagyon ajánlanám Miskolczi Ferenc kutatási eredményeinek megismerését, sőt megismertetését is a NIF olvasóival. (Miskolczi Ferenc a NASA-nál kutatott, ott bár elismerték kutatási eredményeinek helyességét, azt nyilvánosságra hozni nem merték, és nem is akarták! Ezért Miskolczi megvált a NASA-tól, és kutatási eredményeit megjelentette. Ma ez már magyarul nem érhető el a neten, törölték… /Angolul igen./ Legalábbis vagy két évvel ezelőtt ez volt az állapot. Kutatásának eredményét a “Magyar” Tudományos Akadémia is vizsgálta, de ott sem találtak hibát. Nevezetesen Zágoni Miklós. lásd pl.: https://atlatszo.hu/2012/05/01/magyarleaks-nem-talalt-hibat-az-mta-a-miskolczi-fele-klimaelmeletben/)
  Véleményem szerint, mellyel tudtommal talán egyedül állok Magyarországon, vagy legalábbis én kimerem azt mondani: azért nő a légkörben mért széndioxid szint, mert a világtengerek hőmérsékletének emelkedésével azok egyre több széndioxidot bocsátanak ki a légkörbe. A széndioxid – az oxigénhez hasonlóan – ugyanis oldódik a vízben. A globális felmelegedés ügyében a széndioxid okolása csak gazdasági érdek. Ezzel támasztják alá pl. a még túl drága (vagy inkább annak mondott) beruházásokat: napkollektorok, napelemek, szélerőművek, bioüzemanyagok, stb. Ez utóbbi, széndioxid kibocsátás csökkentésében játszott szerepéről szóló állítás, szerintem világröhej! Amúgy meg gimnáziumi kémia tantárgy ismerete esetén könnyen cáfolható, ha az összes körülményt is megvizsgáljuk. Pl.: a benzinbe kevert etanol: alkohol. Tudjuk, hogy az alkohol előállítása során viszont széndioxid keletkezik. (Ezért nem ildomos lemenni a borospincébe mikor forr a must.) Ha az alkohol elég, mivel az szénhidrogén, széndioxid is keletkezik. Mivel az alkohol hőértéke kisebb a benzinnél, több alkohol kell ugyanazon motorikus teljesítmény eléréséhez, mint benzin esetén. Tehát ugyanannyi széndioxid kerül kibocsátásra alkohol esetén az előállítás és az égése során együttesen, mintha benzint használnánk egy adott motorban azonos teljesítmény elérése estén. Amúgy meg az etanolt kukoricából állítják elő. Szármaradványainak elrothadása meg persze szintén széndioxid kibocsátással jár, még ha a növény fejlődése során meg is köti a széndioxidot.
  Madarász László

  Kedvelés

 3. Előző hozzászólásomat kiegészítve:
  A Fülöp-szigeteki vulkán 1991 júniusi kitörése során nagy mennyiségű por és kéndioxid került a levegőbe. Ennek hatására a Föld északi féltekéjének földfelszín közelében mért hőmérséklete 0,5-0,3 C°-al csökkent. Pusztán e kis mérvű hőmérséklet csökkenés azt eredményezte, hogy átmenetileg csökkent a légkörben lévő széndioxid mértéke is. Pedig az ipar ugyanúgy termelt mint a kitörést megelőzően, vagy éppen az után, és kevesebb üzemanyag sem fogyott!
  Lásd 3. ábra az alábbi linken: http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0102/haszpra.html
  Igaz Haszpra László az átmeneti széndioxid koncentráció csökkentést így magyarázza egy másik cikkében: “Ez az alacsonyabb hőmérséklet valamelyest visszafogta a növényi és talaj-respirációt, ami az ekkoriban éppen fennálló El Niño jelenség ellenére fékezte a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedését.” (respiráció=légzés) lásd: http://www.matud.iif.hu/2012/02/09.htm Valamiért nem merik leírni, hogy a légköri széndioxid mért értéke, valójában a tengervizek (óceánok) felszíni hőmérsékletének változásait követi. Ha leírnák végre az igazat, nem publikálhatnának!
  Tehát: valamiért melegszik a Föld felszíne, ezért nő a légköri széndioxid koncentráció! És nem fordítva!!!
  Madarász László

  Kedvelés

 4. Valójában újabb jégkorszak felé haladunk megállíthatatlanul. Most a globális felmelegedés elleni küzdelem az egyik legjobb üzletág, egyes jól körül határolható érdekkörök ezzel szivattyúznak ki dollármilliárdokat országok költségvetéséből. Ha ez probléma valós lenne, és ez a hatalmat bitorló bűnözők, többszörösen bitóérett országvesztők szívügye lenne, akkor nem lehetne szabadon kereskedni pl. a széndioxid quótákkal sem, mint ahogyan egyelőre nem legálisan teszik ezt az emberi szervekkel. Ez is csak idő kérdése csupán! — de ennek is “hamarosan” vége lesz, mert a fák nem nőnek az égig. A természet ugyanis kivet magából mindent, ami természetidegen! Remélem ez a szent anyaföld is nagyon sok férget fog majd kivetni magából. ÁMEN!
  Vattay Szabolcs

  Kedvelés

 5. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find
  It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others
  like you helped me.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.