Izsák Balázs, az SzNT elnöke: érdemes lesz fellebbezni a luxemburgi ítélet ellen

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint érdemes lesz fellebbezni az Európai Unió luxemburgi törvényszékén kedden kimondott – az SZNT számára kedvezőtlen – ítélet ellen.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI megkeresésére nem vállalkozott arra, hogy érdemben értékelje a luxembourgi ítéletet, de megjegyezte, hogy annak olyan elemei is vannak, amelyek első ránézésre is kifogásolhatók.

Alaszka-eszaki-feny_Erdely
Erdély Szövetségi Köztársaság: A népcsoportok békés együttélésének országa!

Ezek közül azt említette meg, hogy a törvényszék nem látta bizonyítottnak, hogy hátrányuk származna a környezetüktől etnikai, nyelvi, kulturális vagy vallási alapon különböző régióknak a különbözőségből.
Izsák Balázs arra emlékeztetett, hogy a székelyföldi Kovászna megye és a felvidéki Debrőd önkormányzata éppen ennek a hátrányos helyzetnek a bizonyítása céljával kérte a belépését a perbe, ezt azonban a törvényszék elutasította. A bírák akkor arra hivatkoztak, hogy Kovászna megye és Debrőd község ebben a szakaszban nem érintett közvetlenül a per tárgyában.

„A törvényszék maga akadályozta meg, hogy az érintett önkormányzatok bizonyítsák a hátrányos helyzetüket, most meg kijelenti, hogy nem látja bizonyítottnak ezt a hátrányos helyzetet” – sérelmezte Izsák Balázs.

Az Európai Unió luxemburgi bíróságának kedden meghozott ítélete szerint az Európai Bizottság jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított polgári kezdeményezés bejegyzését.

Az SZNT és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

Az Európai Bizottság 2013 júliusában azonban úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nyilvánvalóan nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést. A keddi luxemburgi ítélet abban a perben született, amelyikben két kezdeményező, Izsák Balázs és Dabis Attila támadta meg az Európai Bizottság elutasító határozatát. A perbe Románia, Szlovákia és Görögország az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be.

MTI

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Egy gondolat a(z) “Izsák Balázs, az SzNT elnöke: érdemes lesz fellebbezni a luxemburgi ítélet ellen” című bejegyzésnél

  1. Izsák Balázs-nak, a SZNT elnőkének fáradhatatlan magyarságmentő munkáját, velemegyütt, minden épeszü hazámfia/lánya, nagyra becsűli!
    Azonban jogos panaszaikat, sajnos mindaddig, sem Bukarestben, sem az USA-ból irányított, u.n. “EURÓPAI -ANTANT- UNIÓ”-ban, nem fogják meghallgatni, ameddig az össze-vissza igérgető és harácsoló, jelenlegi “budapesti kormány” , az elszakított nemzet-testeinken 96 év óta vegetálni/fogyni kényszerített magyarság VÉDHATALMI STÁTUSÁT át nem veszi, és sérelmeiket/panaszaikat, az ENSZ asztalára nem teszi, és a világ összes országaival meg nem ismerteti!!!!!!!
    Vélelmezi, az 56-os veterán és Koppányivadék, Dr.E.Sz.L. Bécsből

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.