Ez a menekültáradat csak a kezdet volt?

NIF: Ez a cikk mintha csak azért íródott volna, hogy ne csak sajnáljuk őket, hanem érezzük magunkat a bajaik forrásának, okozóinak. S ha már mi vagyunk a hibásak a kibírhatatlan életkörülményeikért, akkor csináljunk is nekik helyet magunk mellett, osszuk meg velük az utolsó falatunkat is! Hajrá nol.hu !!!


Egyre forróbb a talaj a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Félmilliárd embert fenyeget a klímaváltozás és a légszennyezettség, előbb-utóbb kénytelenek lesznek útra kelni.

Drámai mértékben megnövekedhet a felmelegedés elől menekülő emberek száma a következő évtizedekben. A Max Planck Institute és a Cyprus Institute kutatóinak előrejelzése szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hamarosan elviselhetetlenné válhat a hőség, ami a homokviharok erősödésével és a súlyosbodó légszennyezettséggel együtt nagyon komoly kihívást jelenthet a térség 500 milliós népessége számára.

Homokvihar Szudánban
Homokvihar Szudánban

A folyamatot a tavaly decemberi párizsi klímacsúcson kitűzött célokteljesülése sem fékezheti meg a kutatók szerint, sőt ebben a térségben kétszeres ütemben növekedhet a hőmérséklet a világátlaghoz képest.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában már most is érezhető hatásai vannak a klímaváltozásnak. Az egy évre eső extrém forróságú napok száma megduplázódott a hetvenes évek óta. Az évszázad közepére a modellszámítások szerint a legmelegebb nyári napokon 46 fokos hőség lehet, de a leghidegebb napokon sem esik majd 30 fok alá a hőmérséklet. A kiugróan forró napok száma pedig 5-ször több lehet, mint a századfordulón volt.

Az évszázad végére a térségben 50 fokos maximumokat jósolnak, miközben a hőséghullámok időtartama és még jobban elhúzódhat: a prognózis szerint tízszer gyakrabban lesz extrém forróság, mint napjainkban. 1986 és 2005 között még évente átlagosan 16 napon volt szokatlanul meleg napközben, az évszázad közepére már 80, a század végére már 118 napon keresztül lesz extrém hőség – még akkor is, ha 2040 után csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.

„Ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a 21. század végén a Közel-Keleten és Észak-Afrikában élő embereknek évente már nagyjából kétszáz napon keresztül kell majd extrém forróságot elviselniük”

– idézte a Phys.org szaklap Panos Hadjinicolaou-t, a Cyprus Institute klímakutatóját.

Jos Lelieveld légkörkutató is arra figyelmeztet, hogy a hőhullámok és a sivatagi viharok megszaporodása együttesen jelentős tömegeket kényszeríthet elvándorlásra a mérsékeltebb vidékek felé.

A kutatócsoport a Közel-kelet légszennyezettségének alakulását is elemezte. Számításaik szerint az elhúzódó szárazságok és az erősödő homokviharok miatt Szaúd-Arábia, Irak és Szíria légkörében már most is 70 százalékkal magasabb a sivatagi homok koncentrációja, mint az évszázad elején volt. A gyorsuló iramú felmelegedés ezen csak még tovább fog rontani – tehát nemcsak a hőmérséklet lesz kibírhatatlan, hanem a levegő is.

Most publikált tanulmányukban Lelieveld és kollégái az 1986–2005 közötti időszakra vonatkozó 26 különböző előrejelzést vetettek össze a tényleges klímaadatokkal. Mivel az akkori prognózisok nagyon pontosnak bizonyultak, ugyanezeket az előrejelzési modelleket vetítették ki a 2046–2065, illetve 2081–2100 közötti időszakokra is.

Kalkulációikat két lehetséges forgatókönyvre alapozták. Az első azzal számol, hogy az ENSZ klímacsúcsának vállalásai nagyjából teljesülnek, a felmelegedést visszaszorítjuk 2 fok alá, az üvegházhatású gázok kibocsátása 2040-től csökkenni fog, és a század végére a felmelegedés mértéke 4,5 watt/négyzetméter lesz.

A rosszabbik forgatókönyv arra a feltevésre alapul, hogy minden a szokott mederben megy tovább: az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke tovább növekszik, a Föld felszíni hőmérséklete pedig több mint 4 fokkal fog emelkedni az iparosítás előtti időszakhoz képest.

Nincs hova menekülni a hőség elől (képünk illusztráció)
Nincs hova menekülni a hőség elől (képünk illusztráció)
Asmaa Waguih / Reuters

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában mindenképpen nyáron várható a legerősebb felmelegedés, amikor amúgy is szinte kibírhatatlan a hőség, ellentétben a világ más tájaival, ahol jellemzően télen erősebb a felmelegedés. (Ennek az az oka, hogy a forró és száraz sivatag nem tudja kellően lehűteni a levegőt a talajvíz elpárologtatásával.)

A kutatási eredmények egy irányba mutatnak: bármit tesz az emberiség a felmelegedés visszaszorítására, a legforróbb térségekből előbb-utóbb menekülni kell.

nol.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok

6 című bejegyzés “Ez a menekültáradat csak a kezdet volt?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Tényleg, itt már nem ért semmit sem az ember.
  Mert tételezzük fel, hogy 500 millió déli menekült betelepszik Európába. Arról miért nem szól senki, hogy ez okból akkor itt is élhetetlenné válik a kontinens? Mert oly mértékű lesz a környezeti károsítás, hogy innen is mind az 1 milliárd embernek el kell majd menekülnie a közeljövőben.

  De hová???

  Kedvelés

  1. “Arról miért nem szól senki, hogy ez okból akkor itt is élhetetlenné válik a kontinens?”
   T.T.István!
   Arról azért nem beszél a közvetlen irányításuk alatt álló média,mert pontosan az a cél.
   Valahogy meg kell oldani a lakosság fegyverhez jutását és jöjjenek.
   H.B.
   “A mi ellenőrző bizottságunk a népek békéje és a fajok közötti feszültségek megakadályozása érdekében meg fogja tiltani a fehérek egymás közötti házasságát. A fehér férfinak sötét bőrű nőkkel kell együtt élnie míg a fehér nőnek fekete férfiakkal. Így majd eltűnik a fehér faj, mert a sötétekkel való keveredés a fehér ember végét jelenti, és legveszélyesebb ellenségünk így csak emlék marad. “
   (Rabinovich Rabbi)

   Kedvelés

 2. ” pl.amit többé kevésbé erre a célra is szánnak, az újpalotai ,megsemmisítőbe.

  Kedvelés

 3. Egyes kutatók szerint a “globális felmelegedés” csak egy félrevezető tünete egy újabb jégkorszak közeledtének, bekövetkeztének. Egy jégkorszak bekövetkeztének számos bizonyítéka van, de azért nem publikálják a médiumok, mert egyelőre óriási üzlet a globális felmelegedés elleni küzdelem. Ha ez a küzdelem valós lenne, akkor elsősorban azokon a nyári napokon csíkoznák tele repülőgépekből kifecskendezett vegyszerekkel az égboltot, amikor a hőség elviselhetetlen. Ezekkel a nagyon ártalmas vegyszerekkel (alumínium, bárium, stroncium, stb. nanorészecskék) képesek órákon belül 100%-os mértékben beborítani az eget, és ezek a mesterséges képződmények a laikusok részére fátyol, ill. bárányfelhőknek tűnnek. Akinek van annyi ideje, hogy figyelje az eget, és van annyi sütnivalója még, hogy megkülönböztesse a természetes jelenségeket a mesterségesektől, akkor Ők tudják, miről beszélek. Akik erre nem képesek, azok jobban teszik, ha komolyan elkezdenek ezzel a témakörrel foglalkozni, ugyanis egyáltalán nem babra megy a játék. A sok hitetlen, mindenben kételkedő, semmii iránt nem érdeklődő emberek tudható be, hogy éjjel-nappal mérgezhetnek minket földről, vízből, levegőből. Élelmiszerekkel, gyógyszereknek nevezett kemikáliával, és sok egyéb más módon is teszik ezt büntetlenül. Van egy korábban számomra nagyon morbidnak tartott mondás, miszerint: Aki hülye, haljon meg. A hülyék sok kárt, mérhetetlenül sok károkat okoznak a normálisaknak!
  Vattay Szabolcs

  Kedvelés

  1. T.Vattay úr!
   Évek óta hangoztatom a fent leírtakat,de nem igazán érdekel senkit,pedig az életünkről van szó!!
   H.B.

   Kedvelés

Hozzászólások lezárva.