Tovább lassul a magyar gazdaság – itt az új prognózis

Az év eleji növekedési adatok a magyar gazdaság lassulását jelzik. Az elmúlt hónapokban a nemzetközi előrejelző intézmények jellemzően tovább csökkentették a magyar gazdaságra vonatkozó prognózisaikat, a GKI GDP-előrejelzése változatlan: 2016-ban csak 2,3 százalék körüli bővülés valószínű, mindenekelőtt a beruházások csökkenése miatt.
forrás: Napi.hu, 2016. május 2. hétfő, 06:30

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Az ipari termelés 2016 egészében 5,5 százalékkal nőhet. Az építőipar számára kedvező hírek – az EU-források kifizetésének gyorsítása, a csok-hatás – valósággá válása inkább csak a második félévben várható, így 2016-ban 5 százalék körüli termelés-csökkenés valószínű. A kiskerforgalomra a vasárnapi nyitva tartás újraengedélyezése gyorsítólag, a pénztárgépek NAV-hoz kötése kiváltotta fehéredési hatás kifutása viszont fékezőleg hathat.

A magyar gazdaság idei lassulásának fő oka nem az export fékeződése, hanem a beruházások 5 százalék körüli visszaesése. Ez utóbbit az EU-támogatások csökkenése és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága magyarázza – vélik a GKI kutatói.

Éves átlagban idén 0,8 százalék körüli infláció várható. A reálkeresetek 2016-ban várhatóan 5 százalék feletti, a reáljövedelmek 3 százalék feletti ütemben növekednek. Ez élénkítheti a fogyasztást, melynek üteme a tavalyi 2,6 százalék után idén legalább 3 százalék lesz.

A magyar kormány március végén 762 milliárdról 1063 milliárd forintra emelte idei pénzforgalmi szemléletű hiányát, feltehetőleg elsősorban az EU-tól érkező támogatások jelentős idei megelőlegezési szükséglete miatt. Ez nem érinti az EU által figyelt un. eredményszemléletű hiányt, a GDP-arányos államadósság viszont csak minimálisan javulhat. A 2017-re előirányzott deficit korábban ígértnél 0,7 százalékponttal magasabb, 2,5 százalékos aránya, az MNB alapítványai körüli botrányok aligha javítják a nemzetközi hitelminősítő szervezetek véleményét, vagyis nem hozzák közelebb Magyarország befektetői kategóriába való átsorolását – vélik a kutatók.

Prognózis 2016-ra
Megnevezés Éves változás (százalék)
GDP 2,3
Ipari termelés 5,5
Beruházás -5,0
Kiskereskedelem 3,0
Export 6,0
Import 5,0
Külkeregyenleg (milliárd euró) 9,0
Fizetési és tőkemérleg egyenlege (milliárd euró) 8,0
Átlagos euróárfolyam (forint) 315,0
Áht-egyenleg (folyó áron, milliárd forint) -1100
Bruttó átlagkereset 4,5
Fogyasztói árak 0,8
Fogyasztói árak (év végén, %) 1,6
Munkanélküliségi ráta (év végén, %) 6,0
Reklámok

12 című bejegyzés “Tovább lassul a magyar gazdaság – itt az új prognózis” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ha nem tűnt volna föl, a magyar gazdaság nem lassul. Még a történelmünkben nem volt iker-szufficit. Még életemben nem volt defláció. Kéretik befejezni a liberál-köcsögök által gerjesztett bajnai-gyurcsányi-surányi-simor eredetű cion-nyavalygást. Se gyáva népnek, se hülye népnek nincs hazája. Nem is érdemel!

  Kedvelés

  1. Te biztosan a Hàttérhatalom nevében beszéltél!
   Jo neked!
   A hülye népnek csinàlnak külsö hatalmak hazàt, mert megérdemlik. Lobbizz egy kicsit nekünk!
   Làsd az olàhok megkaptàk ajàndékba Erdélyt!
   S mindegyik volt szolganép kapott egy nagy darabot tölünk ajàndékba!
   Prost sa fii noroc sa ai! mondja a romàn közmondàs! (Lehetsz hülye, de legyen szerencséd!)

   Kedvelés

   1. A GKI elemzése nem mérvadó egyáltalán,liberális ellendrukkerek.Szerintük az nem jó,ha nincs infláció,mert az azt jelenti,hogy nem jól működik a gazdaság.

    Kedvelés

   2. Dolfikàm, Adolfikàm, Adolfom! Lieber Adolf!
    Verdammt nochmals! Was für Dummheiten schreibst du hierher!
    Geh ins Teufel Adolf!

    A témahoz szoltam hozza: a Varga koma témajahoz! Lebunkozta a korrekt cikket!
    Az olàjok meg esetleg a te havereid lehetnek, de nem az enyémek! Offenzivaban vannaka magyar testvéreink ellen, amerikai segédlettel! Vagy te is a letartoztatandoak listàjàn vagy, szemszuràsbol?

    Kedvelés

 2. És még annyit, hogy a cikkben hivatkozott nagyon tekintélyes, nagyon megbízható, nagyon nemzetközi elemző intézetek, mind az összes, 2008-ban, a világcsőd reggelén AAA+ minősítést adtak annak a pénzintézetnek, amelyik 11 órára nullát ért. Aki az ilyen pénzintézetek elemzésére ad, az megérdemli, de annak a véleménye meg engem nem érdekel.

  Kedvelés

  1. Félsz megadni egy “megbizhato” forrast? Nehogy ràjöjjünk, hogy ki vagy?
   -Ha ennyire “korrrekkt vagy”, akkor mivel magyarazod a 26 éve tarto süllyedést? Az àllando nagy demokratikus fejlödéssel???
   -Ha ennyire “korrrekkt vagy”, akkor mivel magyarazod, hogy a környezö orszagok mind leköröztek?
   -Ha ennyire “korrrekkt vagy”, akkor mivel magyarazod, hogy a tanàrok menekülnek a pàlyàjukrol?
   -Ha ennyire “korrrekkt vagy”, akkor mivel magyarazod, hogy az orvosok huznak el nyugatra dolgozni?
   -Ha ennyire “korrrekkt vagy”, akkor mivel magyarazod . . .

   Folytasd, ha tudod, mert hülye népnek nincs hazàja!!!

   Kedvelés

   1. Van Magyarországon 1 millió cigány,aki csak fogyasztja a javakat,de semmit nem termel,a purdékat kivéve.Ilyen nagyságú here réteg nincs a környező országokban! Ugyancsak nincs ennyi zsidó sem,(legfelljebb Fr.országban) mert azok is kizárólag csak azt a szakmát űzik,ahol semmi produktum nem keletkezik.Ezért van a lemaradás a többi országtól,mert a zsidók így akarják.
    Miért ide írogatsz,te tudatlan barom,futurist,aki szakembernek hiszi magát pedig csak szarember,egy betű a különbség!

    Kedvelés

 3. Közel húsz esztendeig még egyetlen megjegyzés sem hangzott el a magyar gazdaságról , úgyhogy mára elégedettek lehetünk , mivel a jól menő gazdaság mindig is ingadozik – tehát gond egy szál sem

  Kedvelés

 4. “lehet e gazdaságról beszélni ott,ahol ennyi szegény van! Magyarországon, többségében bérmunkások vannak,akik munkájukkal azt a gazdaságot erősítik ahol a végtermék eladásából származó nyereséget elköltik. Ebből itt az államnak a haszna,a dolgozó után befizetett járulékok összege. A dolgozó kára,hogy az Ő befizetett adó forintjából jótékonykodik adó kedvezmények,és egyéb juttatások formájában az állam, a külföldi befektetők hasznára.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.