A világ legszegényebb elnöke

A 78 éves José Mujicát, Uruguay első emberét, gyakran nevezik a világ legszegényebb elnökének. Megválasztását követően lemondott a fényűző elnöki palotáról, és maradt inkább másfélszobás vidéki házában feleségével és háromlábú kutyájával. Az üresen álló elnöki palotát felajánlotta a hajléktalanoknak…

Fizetésének 90%-át jótékony célokra fordítja, az elnöki autó helyett mindenhova öreg Volkswagen Bogarával jár. Összesen két testőr figyeli a házát, de ha rajta múlna, azok sem lennének mellette. José Mujica azonban egészen mást gondol a szegénységről.

Az uruguayi elnök otthona. (Fotó: Mario Goldman)

Gyakran áll értetlenül azok előtt, akik őt szegénynek nevezik, úgy gondolja, hogy az a szegény, aki többet akar, mint amije van.  “A világnak állandóan szüksége van forradalomra. De ez nem lövöldözést és erőszakot jelent. A forradalom az, ha megváltoztatod azt, ahogyan a világról gondolkozol.”

Egy 1987-es Volkswagen Bogárral jár mindenhova, személyes sofőrre nincs szüksége, mindig ő vezet.

Az ENSZ Rió+20 konferenciáján elmondott beszéde a fogyasztói társadalomról, a túlhajszolt életről és az igazi értékekről.

Akinek ez a cikk felkeltette érdeklődését, ajánljuk a következő cikkünket elolvasásra, melyben sokkal részletesebben bemutatjuk Mujica elnököt, (aki mint gerilla harcos 6 golyót kapott és 15 évig ült börtönben) és Urugay-t:

“A világ legszerényebb államfője”

Forrás: eszmeletlenvilag.hu, http://mindenegyben.net/,

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok

Egy gondolat a(z) “A világ legszegényebb elnöke” című bejegyzésnél

  1. ” Íme az EMBER !
    A Salgó és Berecz uraknak ! Így is lehet SZOLGÁLNI ! Nem kell hozzá stadion,habonyárpád,mészároslőrinc, trafik,földmutyi,lopott doktori, és nem kell hozzá egymillió asztalkörül ólálkodó csahos,koncra várva !!
    De “ehhez születni kell,vagy tudni kell felnőni a feladathoz. A luxusban parádézó vezető nem tiszteletet érdemel,hiszen az csak a saját butaságáról,telhetetlenségéről árulkodik. A valaha “élt Szellemi vezetők mind királyok,vagy azok leszármazottai voltak. A fényűzés ellenére ráébredtek,hogy a mérhetetlen gazdagság, csak elzsírosítja a testet és a lelket egyaránt, és érzéketlenné tesz a mások baja iránt. Valaminek lennie kell, ami értelemet ad az életnek. Az olcsó örömök,hitvány gyönyörök csak elállatiasítják az embert. Ahogy Einstein mondta anno ” amire a legnagyobb szüksége van a testnek és a léleknek,az az igénytelenség. Én azt mondanám,a mértékletesség ! Akkor mindenkinek jutna szükségletei szerint. Amerikába 30 millió ember éhezik és ugyan annyi túlsúlyos van. Nálunk is hasonló a helyzet a számok függvényében. Sajnos ma a vezetők többsége,beteg, megrészegedett a hatalomtól és a saját lelki nyomorukat tolják rá az emberekre. Ettől is tart a világ ott,ahol van. Amiről már sokszor írtam, bár sokan megmosolyogták( “tothnak üzenem ?) létezik olyan EMBER,Vezető,akik az ehhez szükséges erényekkel, erkölcsi normákkal,bölcsességgel rendelkeznek. Lehet tanulni Tőle,már aki tud,vagy akar.
    Sok sikert,jó munkát hozzá a fideSS vezérkarnak, és szimpatizánsainak!

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.