Rettegjenek! A nemzeti pártok erősödnek Európában!

Marine LePen - francia Front National Farage - angol Wilderers - Holland
Marine LePen – francia Front National
Nigel Farage – UKIP, brit
Wilderers – Holland

Európa legtöbb országában folyamatos erősödés figyelhető meg a szélsőjobboldali pártok népszerűségében. A jelenség nem a migránsválsággal kezdődött, de kétségtelenül rátett egy lapáttal.

Az egyik utolsó bástyának tartott Németországban is a legutóbbi tartományi választásokon előretört az Alternatíva Németországért (AfD) nevű euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt, Szász-Anhalt tartományban a szavazatok 24%-át szerezték meg.

A német The Local c. lapban közölt közvélemény-kutatás szerint az AfD jelenleg Németország harmadik legerősebb pártja.

A Párt vezetője, Frauke Petry korábban arról is nyilatkozott, hogy a migránsok ellen bizonyos esetekben lőfegyvereket is lehetne alkalmazni. Azt hihetnénk, az ilyen jellegű kommentek ártanak a párt népszerűségének, de láthatóan nem így van.

A liberális Skandináviától a kontinens déli részén lévő Görögországig és Olaszországig, a szélsőjobboldali pártok lényeges népszerűségnövekedésnek örvendhetnek.

Dániában a DPP (Dán Néppárt) erősödése borzolja a hatalmon lévő pártok kedélyeit. 2015-ben 21%-ot értek el a választásokon, és ezzel Dánia második legnagyobb pártja lettek. Bár nincsenek benne a kormányban, de a kormánypártok adaptálódnak a DPP kihívásához, nem hiába olyan erős Dánia részéről a bevándorlókkal szembeni ellenállás.

Svájcban a Svájci Néppárt (SVP) tavaly több mint 30%-ot ért el a parlamenti választásokon, és ezzel az ország legerősebb pártja továbbra is. A svájciaknak külön kifejezésük van a jobboldal erősödésére: „rechtsrutsch” (jobbra csúszás).

Olaszországban ott van a Lega Nord, amelynek a vezetője, Matteo Salvini többször is heves megjegyzéseket tett a romákra, muszlimokra és bevándorlókra. A párt a tavalyi tartományi választásokon nagyot erősödött, a tradicionálisan baloldali Toszkánában a szavazatok 20%-át szerezték meg.

Nem mindenhol figyelhető meg ez a jelenség, például Spanyolországban, Portugáliában vagy Nagy-Britanniában nem tudnak labdába rúgni a szélsőjobb. De valami készülődik Európában. Még nem érte el a forráspontot, de a buborékok már láthatóak.

Ha a migránsválság és a gazdasági válság mélyülni fog, akkor érdekes dolgok történhetnek még a jövőben.

Far-right Golden Dawn party supporters attend the main pre-election rally outside the party's headquarters in Athens, Greece, September 16, 2015. REUTERS/Michalis Karagiannis
Far-right Golden Dawn party supporters attend the main pre-election rally outside the party’s headquarters in Athens, Greece, September 16, 2015. REUTERS/Michalis Karagiannis

Az Arany Hajnal támogatói Görögországban

forrás: orientalista.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok

10 című bejegyzés “Rettegjenek! A nemzeti pártok erősödnek Európában!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A nemzeti pártok erősödésének csak akkor lesz eredmény,ha zsidók nem vehetnek részt a vezetésükben.
  H.B.

  Kedvelés

  1. Mily igaz, amit Horváth Bertalan mondott! Ez a záloga mindennek, ami a sorsunk jobbra fordulását lehetővé tenné.
   Vattay Szabolcs

   Kedvelés

 2. Nem merném állítani, hogy a bukott liberalizmus képviselői nem tudatosan segítették a (szélső)jobboldal megerősödését. Ezért némelyikük pénzbeli támogatása után, előtt megszabja az árát, s a káosz folytatódik.

  Kedvelés

  1. Wilderers és Marine Le Pen pártja is egyszerre tiltották ki a zsidóellenes megnyilvánulásokat a pártjaikból. Sőt, átestek a ló túlsó oldalára és kijelentették, hogy az iszlám PT-ak ellen csakis Izrael segítségével tudnak hathatósan fellépni.

   Kedvelés

 3. Az még nem jelentene problémát, de hogy mi is??? Egy kis szünet ránk férne.

  Kedvelés

 4. ” ez így volt mindig és egy darabig még így is marad. Mind két “oldalt pénzelni, azt valamelyik csak befutó lesz, aztán belehet nyújtani a “számlát.
  A kommunista országban “csak egy párt elnököt kell megvenni,máshol valamivel többet,de akkor a “számla is több lesz.
  ” MI ezt már tudjuk,a saját bőrünkön tapasztaljuk !!
  Shakespeare tanulhatna a Magyar politikusoktól(?), ezek durvább forgatókönyvet tudnak írni (?)!

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.