Húsvét reggelén a megszentelt étellel való evéssel Isten áldását vesszük magunkhoz

A katolikusok húsvéti ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek – kalács, sonka, bárány, tojás, esetenként egy kis pálinka stb. – megszentelése. A székelyeknél ennek nagy hagyománya van, ugyanis azt tartják, hogy Húsvét reggelén a megszentelt étellel való evéssel Isten áldását vesszük magunkhoz.

Csíkszeredában ez a szokás megőrizte évszázados ünnepélyességét, sőt egyre nagyobb támogatás övezi. Felemelő, szakrális élmény.

Az ételszentelésre az idén közel 5000 ember sorakozott fel, egyenes sorokat alkotva, az  ünnephez és a katona nemzet múltjához illően.

csikszereda-etelszenteles-20160327

Különleges esemény ez Romániában, hiszen a balkáni szokásokkal ellentétben a magyarok teljesen civilizáltan viselkedve kivárják sorukat, amikor is a kosárkájukban rejlő  finomságokat a pap megszenteli.

Beküldte Kövér György Olvasónk

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok

2 gondolat “Húsvét reggelén a megszentelt étellel való evéssel Isten áldását vesszük magunkhoz” bejegyzéshez

  1. Egyetértek a rituáléval – így szerintem tartalmasabb a húsvéti ünnep.
    H.B.

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.