Húsvét igazi üzenete

kopjafaerdä-a-hargitan-este-2140822
Kopjafa erdő a székelyek szent hegyén, a Hargitán, este.

A Húsvét igazi üzenetéről gyakorlatilag egyik keresztyén egyház szónokai sem beszélnek a maga teljes mélységében és igazságában. A rabbiból a krisztusi tanok tévútra vezetőjévé lett Pál „apostol” tanításai és egyházszervező ténykedése nyomán létrejött katolikus és az ennek nyomán születő protestáns egyházak megragadnak Húsvét értelmezésében annál, hogy „Krisztus, Istennek fia, aki életét adta azért, hogy nekünk, bűnös embereknek bűnbocsánatot nyerjen, és az örök élet, a halál utáni feltámadás ígéretét közvetítse”…

Körülbelül eme gondolat mentén kimerül minden Húsvét‐értelmezés.

Pedig nem ez a lényeg!

Krisztus, aki tanítóútjai elkezdése előtt a Buddha‐tanok (a szeretet, mint a tökéletessé

– Buddhává – válás lényege) és a szkíta kultúrkör eszmeiségével találkozott. Ez utóbbiból a szkíta kultúrkör vérszerződés‐motívuma, a testvérré‐fogadás szertartása: az ÚRVACSORA, ami a zsidóknál nem volt meg!

Krisztus valódi üzenete, amely a húsvéti áldozattal (nagypénteki megfeszíttetés) teljesedett ki lényegében a következő:

– az Istenhez való hűség: az isteni igazság szolgálata

 • az embernek emberhez való viszonyában pedig az „Úrvacsora” szertartása szerinti testvérré‐fogadás szentsége ölt testet: szeresd felebarátodat, mint

No, de mi a szeretet? Mettől meddig terjed? Van‐e határa?

 • A szeretet a másik ember iránti teljes együttérzés testetöltése abban a magatartásban, amely alapjában föltételezi a legfelsőbb áldozatot is: „az életem árán” is hű leszek hozzád és leszek testvéred jóban és rosszban!

Ezt cselekedte Krisztus a keresztfán! És erre mutatott példát a saját élete feláldozásával!

És még valamire, ami nem kevésbé fontos (és ez is a Golgotán ölt szimbolikus formát!):

 • VAN feltámadás! Van feltámadás a BŰNBŐL is (ami a halálnak egy formája csupán) és az IGAZI HALÁLBÓL is! (Egyébként a magyar húsvéti tojásfestés eredeti, ősi motívumkincse, és a locsolás szokása a legékesebb példája annak, hogy Krisztus mit hirdetett, és miért adta életét!)

És mindenekhez egyetlen kulcs vezet: a Teremtő Igazságának hitében gyökerező szeretet az embertársaink iránt, amely nem ismer határt, mert a végső áldozatra is kész.

A SZERETET mindenek felett, mert e nélkül nincs Élet, nincs Bűnbocsánat, és nincs Feltámadás – semmilyen szinten!

És még egy nem jelentéktelen „apróság”: a farizeus zsidókkal ellentétben Krisztus nem a bosszúálló, hanem a MEGBOCSÁTÓ ISTEN létét, és emberbeli megtestesülését hirdette! És ezt:

“Nincs kiválasztott nép”!

Minden ember „kiválasztott” azáltal, hogy ember és isteni teremtmény…

Sepsiszentgyörgyön, 2016. március 26‐án                                                        Horváth Alpár

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

11 című bejegyzés “Húsvét igazi üzenete” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. ” mert nem azért jöttem e világra,hogy elítéljem,hanem azért,hogy megmentsem !
  Végre Valaki ! ” nincs kiválasztott nép.És ez Így Igaz !
  “az én Atyámnak minden ember egyforma, Ti azzal egy falat húztok magatok és a többi ember közé. (Jézus)
  Papok, ó ti képmutatók. Ti az aranyat szolgáljátok,ha megszűnik az arany,megszűnik a szolgálat is.

  Kedvelés

 2. AMI A “KIVÁLASZTOTT” NÉPET ILLETI:

  “… Istennek kiválasztott népe nincs,
  Legalább is az enyémnek nincs.
  Különbséget azért remélem, tesz!
  Közös sorsom veletek nem lesz.

  MAGYARÁZAT: 2006. ÉVI ŐSZI GYALÁZAT, 1956 ÉVFORDULÓJÁN

  “…Az igazság órája eljő, ezt biztosra vegyétek!
  S akkor Fletó, nem lesz nyugtok tinéktek.
  A sors keze bizonyosan megver bennetek,
  Kisemmiztétek, gyalázzátok e Nemzetet.

  Mi, kik Jézus tanításai szerint élünk,
  Ártó szándékkal senkit nem sértünk,
  Ellenségeinknek sorra megbocsátunk,
  Urunk könyörületére tán hiába várunk!

  Ha netán ti a Mennyországba jutnátok,
  Én inkább forró bográcsban úszkálok,
  Mert ha ti is bűnbocsánatot nyertek,
  Nyugtot én csakis a pokolban lelek.

  Hazaáruló bitangok!
  Bánom is én mi lesz veletek!”

  Kedvelés

 3. Nem szívesen mondok véleményt a kereszténységről, mert napjainkra oly mértékben torzult, hogy kereszténységről szinte nem is beszélhetünk, ez már csak paródia, az viszont magas szinten. Az egyetlen állandó ami megmaradt, a Biblia. Bizonyos torzításokon az is átesett(pl.Máté 23:8), de még lehet rá támaszkodni. Lehetne, ha nem tették volna közutálattá, nevetség tárgyává. A Biblia az egyik legnagyobb bölcseleti írás, tehát életünkben ennek kellene az utolsó olvasott irodalomnak lennie, vagy életünk utolsó szakaszának olvasott irodalmává lennie. E helyett erről trombitál a világ. Ez olyan mintha a gyermek kezébe adnánk a kelyhet amiből a sámán issza a rítus előtti tudatmódosítót. A Bibliának külön nyelvezete van, amihez csak azok férnek hozzá, akik tudatosan lépnek erre az útra, mely egy életen át tart. Ma boldog boldogtalan erre hivatkozik anélkül, hogy belemélyedne a tanulmányozásába, vagy párhuzamot vonna a hivatkozásai és a saját élete között. Régen ennek köszönhetően vérben fürdött a világ. Mára a politika a hatalom megosztására kényszerítette az egyházat, ezért konszolidálódott a helyzet. Az iszlám most esik át ezen a megosztáson. Az ő sorsa is meg van pecsételve, de még most van benne erő. A primitív vallás nevében visszavág a nyugat mindent leromboló hódítására, tragédia, hogy a büntetést a kevésbé vétkes de leáldozó európai kultúra viseli. Visszatérve, a Korán a Bibliával egyenértékű bölcseleti írás, ami ugyanúgy a disznók elé lett vetve mint az a bizonyos igazgyöngy.

  Kedvelés

  1. “Nem szívesen mondok véleményt a kereszténységről, mert napjainkra oly mértékben torzult, hogy kereszténységről szinte nem is beszélhetünk, ez már csak paródia, az viszont magas szinten.”
   T. Vincze úr!
   Az egyházzal is ugyanaz a probléma,mint a politikával – zsidó kézbe került.

   Kedvelés

 4. ” a gyógyszer is lehet méreg,és a méreg is lehet gyógyszer. Attól függ, kinek a kezében van.
  ” ha egy szamár hátára szent könyveket tesznek,attól Ő még nem lesz egy szent állat,legföljebb attól a csöppnyi nyugalmától is megfosztották,ami előtte volt neki.

  Kedvelés

 5. Aki azt irja hogy “keresztyen” ahelyett hogy “kereszteny az mar eleve egy irastudatlan IDIOTA. az irjon a tanyakon meg felkegyelmu embereknek.AZ egesz vallas egy felrevezeto zagyvasag a hiszekeny tanulatlan primitiv embereknek akik felnek a halaltol es mindenfele meseket elhisznek csak hogy a “MENYORSZAGBA” keruljenek (a pokolrol szo sincs) Egyesek, peldaul Onok egesz jol megelnek ebbol a szelhamossagbol es privat jet repulon utaznak ide oda osszeszedni aharacsolt penzt

  zt.

  Kedvelés

  1. Ezt kire érti?
   “Egyesek, peldaul Onok egesz jol megelnek ebbol a szelhamossagbol”

   Kedvelés

  2. Össze tetszik keverni az Egyházat a vallással. Ez két külön dolog. Úgy látom ön csak az elsőben érintett. A másodikról annyit, hogy egy vallásos embert csak egy vallásos érthet meg, ateistának meddő próbálkozás, maradna a szimpla elfogadás, ami manapság nem teljesen működik.

   Kedvelés

 6. dr kapd be!
  ” a bolondnak a saját bolondsága szerint válaszolj meg,mert az okos szó bolondságnak tűnik neki, ne sajnáld a hátától a fenyítést.
  De amit hiszel önmagadról, a világról, a te hited szerint adatik néked.
  Az ember, a szavai,cselekedetei alapján méretik meg.
  Jó egészséget, kellemes ünnepet!

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.