Az Emirátusok két pilótája vesztette életét Jemenben

NIF: A Jemenben viselt háború kíméletlenségére hívja fel figyelmünket az alábbi pontos kimutatás. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy az olajban gazdag országok, mint Bahrain (egy kis sziget, különösen nagy földgáz tartalékokkal), az Emirátusok, meg Szaúd-Arábia mekkora elszánt kegyetlenséggel támadják az amúgy szegény ország szociális infrastruktúráját. Vadászgépjeik célzottan keresik a kórházakat és bombázzák szét azokat. De az iskolákat sem kímélik, ezért nagy a sebesült és halott gyermekek száma.  A gyógyszer ellátási útvonalakat is össztűz alá veszik és megakadályozzák a még meglévő kórházak ellátását. S mindez csak azért, hogy az Irán által támogatott huszik ne tudjanak hatalomra kerülni.

Emirátusi vadászgépek
Emirátusi vadászgépek

Az Emirátusok két pilótája meghalt, miután az ország vadászgépei közül az egyik, mely a Szaúd-Arábia által vezetett Jemen elleni agresszióban részt vett, lezuhant az elszegényedett ország felett- – írja a Press TV.

A Szaúd-Arábia által vezetett koalíció hétfőn kiadott egy közleményt az Egyesült Arab Emirátusok fegyveres erőinek bejelentését követően, miszerint korábban a nap folyamán elvesztették a kapcsolatot az egyik harci repülőgépükkel és azóta sem tudták lokalizálni.

„A fegyveres erők legfelső parancsnoksága ma bejelentette, hogy egy a Szaúd-Arábia által vezetett koalícióban részt vevő sugárhajtású vadászgép…eltűnt Jemenben”,-  adta hírül egy nyilatkozatában a hivatalos WAM hírügynökség további részletek közlése nélkül.

A CNN arab nyelvű csatornája arról tudósított, hogy a vadászgép technikai hiba miatt zuhant le.

Eközben az al-Masdar Online idézett egy jemeni tisztviselőt, aki azt nyilatkozta, a vadászgép légicsapások folytatása közben zuhant le technikai hiba miatt Ádenben. A repülő állítólag egy hegynek csapódott, majd egy lakóházra zuhant, és ennek következtében egy gyermek életét veszette.

A szaúdi agresszió tavaly márciusi kezdete óta számos szaúdi és koalíciós repülőgép zuhant le Jemenben többek közt az ország hadserege és a szövetséges népi erők által.

A jemeni erők 2015 májusában lelőttek egy marokkói F-16-os vadászgépet. Decemberben pedig egy bahreini F-16-os zuhant le a szaúd-arábiai oldalon a Jemen északi határához közeli szaúdi Jizan tartományban, miután műszaki probléma lépett fel.

A jemeni hadsereg katonái és a szövetséges húszi Ansarullah Mozgalom harcosai számos szaúdi drónt is lelőttek.

Idén március 5-én egy szaúdi kém drón lezuhant, miközben az ország déli Ibb tartománya felett repült át.

Február 27-én a jemeni katonáknak és a szövetséges erőknek sikerült lelőniük az Emirátusok egyik drónját, mely a Szanaától 550 km-re, délkeletre fekvő Azan város felett repült. A lezuhant drón állítólag kémtevékenységet végzett a területen.

 A jemeni hadsereg erői és a szövetséges népi harcosok február 3-án lelőttek egy szaúdi kémrepülőgépet is az északnyugati Hajjah tartomány Harad nevű kerülete felett. Néhány nappal korábban jemeni katonák föld-levegő rakétával lőttek le egy másik szaúdi kémdrónt Jemen északnyugati Szaada tartományban.

A Szaúd-Arábia által indított háború kezdete óta legalább 8.400 jemeni vesztette életét, köztük 2236 gyermek és legalább 16.015 ember sebesült meg, de a földdel tették egyenlővé az elszegényedett ország szociális és más létesítményeit, mint a kórházakat, iskolákat, gyárakat és elpusztították a civil infrastruktúra jelentős részét.

A Jemeni Civil Szövetség (Yemeni Civilian Association) januárban közzétett jelentéséből derül ki, hogy a halálos áldozatok és a sebesültek nagy száma mellett milyen szörnyű pusztítást végzett a Szaúd-Arábia vezette koalíció az országban:

A támadásokban megsemmisült vagy jelentősen megrongálódott:

–  körülbelül 345.722 lakóház

– 39 egyetem

– 262 kórház

– 16 média iroda

– 615 mecset

– 810 iskola és oktatási központ

– 530 híd és út

– 140 erőmű

– 167 távközlési központ

– 14 repülőtér

– 10 tengeri kikötő

Mintegy 4.000 iskola kényszerült arra a szüntelen támadások miatt, hogy bezárja kapuit.

A szaúdi légicsapásokban megrongálódott szintén:

 – 1113 kormányzati épület

– 191 gyár

– 59 világörökségi helyszín

– 41 stadion

– 124 csirkefarm

– 547 élelmiszerbolt

-421 üzemanyag-szállító tartályhajó

A jelentést a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) figyelmeztetése nyomán adták ki. A segélyszervezet a kórházak elleni szaúdi légicsapások közepette az ápoltak szörnyű helyzetére hívta fel a figyelmet.

Robert Mardini, az ICRC Közel-és Közép-Keleti műveleti vezetőjének elmondása szerint a Jemenben lévő helyzet a világ „elfelejtett konfliktusai” közül az egyikké válik.

Január elején Monica Arpagaus, az ICRC leköszönő egészségügyi koordinátora Jemenben arra figyelmeztetett, hogy a kórházak már nem biztonságosak az országban.

“Olyan eseteink vannak, amikor a kórházakat célozzák a pácienseket megsebesítve és a személyzetet megölve”, mondta Arpagaus.

“A gyógyszerek és az orvosi ellátás eljuttatása akadályozva van olyan frontvonalakon belül lévő kórházakba, amelyeknek reménytelenül szükségük lenne ezekre az ellátásokra”, – tette hozzá.

Orientalista.hu, 2016. Mar. 14. – (Press Tv, Persianews.vcp.ir)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Reklámok