Irán: Hiba volt a Hezbollahot terrorszervezetnek nyilvánítani

hezbollah

március 3rd, 2016

Hoszein Amír Abdal-Lahián arab és az afrikai ügyekért felelős iráni külügyminiszter-helyettes egy „újabb hibának” nevezte, hogy az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) terrorszervezetnek nyilvánította a libanoni Hezbollahot, számolt be a Press TV.

A Szaúd-Arábiát, Kuvaitot, Bahreint, Katart, Ománt és az Egyesült Arab Emírségeket tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács szerdán a Hezbollah terrorista csoporttá való minősítése mellett döntött, azzal indokolva, hogy a libanoni ellenállás ellenséges tevékenységet folytat.

Az iráni külügyminiszter-helyettes szerint ez a lépés aláássa a térség stabilitását és békéjét, illetve Libanon egységét.

“Azok, akik Hezbollah terroristákról beszélnek, szándékosan vagy akaratlanul Libanon biztonságát és egységét veszik célba “, – hangsúlyozta Hoszein Amír Abdal-Lahián külügyminiszter-helyettes csütörtökön.

A GCC azt követően hozta meg döntését, hogy Szaúd-Arábia bejelentette, felfüggeszti azt a Libanonnal és Franciaországgal kötött megállapodást, amelynek értelmében 3 milliárd dollár értékben látta volna el francia fegyverekkel a közel-keleti ország hadseregét, továbbá befagyasztja azt a szerződést is, amely a libanoni rendőrség egymilliárd dolláros támogatásáról szól. Szaúd-Arábia azzal indokolta lépését, hogy a jelenlegi libanoni diplomácia nem illeszkedik “a két ország közötti testvéri viszonyba”.

Szaúd-Arábia felszólította továbbá Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy biztonsági okokból hagyják el a közel-keleti országot, és eltanácsolt mindenkit az odautazástól.

A fenti döntések közvetlen előzménye pedig az volt, hogy Gibran Bászil libanoni külügyminiszter az arab és muszlim országok külügyi tárcavezetőinek legutóbbi két találkozóján nem volt hajlandó támogatni az Irán elleni határozatokat.

“A Hezbollah, mint a legerősebb ellenállási mozgalom terrorizmussal való felcímkézése és a cionista rezsim atrocitásainak figyelmen kívül hagyása egy nagy hiba, ami nem kedvez a regionális biztonságnak és stabilitásnak”, – hangsúlyozta Amír Abdal-Lahián.

A tisztviselő megismételte, hogy Irán támogatja a Hezbollahot, amely az Izrael elleni sikeres harcának megvívásáról híres, és jelenleg is segíti a szíriai kormányt a takfiri terroristák legyőzésében, ugyanis a szíriai határ mentén a Daesh(ISIS) és az al-Kaida társszervezete, az Nuszra Front ellen harcol.

“Büszkék vagyunk arra, hogy a libanoni Hezbollah élenjáró a cionista rezsim elleni ellenállásban és a terrorizmus elleni küzdelem bajnoka a régióban”,- tette hozzá Amír Abdal-Lahián.

A tisztviselő kiemelte: “Libanon nemzeti egysége, biztonsága és stabilitása, valamint a libanoni csoportok összetartásának támogatása Irán politikájának az alapja.

Forrás: Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews.vcp.ir)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

3 című bejegyzés “Irán: Hiba volt a Hezbollahot terrorszervezetnek nyilvánítani” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Na ezen nem csodálkozom, mert az USA által méréskeltnek mondott ellenzék nem más, mint egy csomó terrorista, akik Asszad bukását akarják, persze USA érdekek mentén megy az egész.
  Libanon nagyon sokat szenvedett ország, Izrael már egyszer porrá bombázta, és akkor azt mondta valamelyik amerikai politikus, hogy, ez egy kalkulálható veszteség ahhoz, hogy egy új Közel-kelet jöjjön létre, persze, hogy most terroristának nevezik a Hezbollah-t.
  Az egész szíriai és közel-keleti felfordulás csak az USA érdekeit szolgálja, a Hezbollah meg beleköp a levesbe. Jól Teszi!

  Kedvelés

 2. Kinek, mi az érdeke, annak alapján tologatják a szervezeteket. Nemrégiben itt, a NIF-en jelent meg egy táblázat, akit érdekel böngéssze végig. Azt tettem, és jókat mosolyogtam.

  Kedvelés

 3. Az Irakban bevált módszer alapján Szíriában bűnszövetség alakult az ország vagyona/olaja elrablására,csak hát beleköpött a bűnözők levesébe egy PUTYIN nevezetű úriember.
  H.B.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.