Visszavonták Tőkés kitüntetését, mert nem tisztelte eléggé Romániát

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az államfő emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat. Iohannis elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vett ebben a helyzetben.

Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik

 – hangoztatta az államfő.

Tőkés László korábban azt nyilatkozta, nem számít arra, hogy Klaus Johannis államfő visszavonja tőle a Románia Csillaga érdemrendet.

Klaus Johannis egy európai típusú demokratának mutatkozik, ezért nem tudom elképzelni, hogy engedne a posztkommunista magyarellenes kurzusnak, és a Victor Ponta volt miniszterelnök vagy Corina Cretu jelenlegi EU-biztos (a becsületbíróság tagja) nevével fémjelezhető nacionál-kommunista különítmény indítványának

 – mondta az EP-képviselő. Azt is hozzátette, ha mégis megvonnák tőle a kitüntetést, nem fog bíróságon harcolni a visszaszerzéséért.

A becsületbíróság döntését Tőkés László megtámadta a közigazgatási bíróságon, keresetét a román legfelső bíróság a múlt héten utasította el jogerősen. 2014 őszén az elnöki tisztségről leköszönt Traian Basescu még államfőként úgy nyilatkozott, csak a bírósági tárgyalás lezárulta után dönthet az elnök a kitüntetés visszavonásáról vagy a becsületbírósági javaslat figyelmen kívül hagyásáról. Az elnöknek ugyanis jogában áll mérlegelni ilyen esetben.

Forrás: MTI, http://pestisracok.hu/visszavontak-tokes-kitunteteset-nem-tisztelte-elegge-romaniat/

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

2 című bejegyzés “Visszavonták Tőkés kitüntetését, mert nem tisztelte eléggé Romániát” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Tőkés úr, amit akkor tett, azért megérdemelte a kitüntetést. Ennyi erővel vagy mindenkit, vagy senkit nem kellene utólag felülbírálni. Johannistól nagyon gusztustalan gesztus volt, amihez ugyan csak a nevét adta, de kisebbségi lévén kár volt szimbolikusan belerúgni a másik, kisebbségivé tettekbe a románok által lopott területen.

    Kedvelés

  2. A történelem során a bakszászok már bizonyítottak , mindig is ellenségei voltak az erdélyi magyarságnak , a legfontosabb ok mindig az irigység – aztán talán a gyávaság részükről –de ezen nincsen mit csodálkozni mivel a bocskoros népség úgy döntött , hogy visszalép a 19-ik századba és kivégez minden magyart Erdély területén , vagy így , vagy úgy –de megalázva az biztos

    Kedvelés

Hozzászólások lezárva.