Haditudósítás a Hegemonikus Hibrid Háború állásáról – Bloomberg és a Cash Finanzinfo alapján-

20 USD/barrel (hordó) alatti árnál –fájdalom küszöb- összeomlik az orosz gazdaság! –jósolják a szakemberek. 1 amerikai barrel (olaj hordó) 158,987 Liter, rövidítése bbl. Már 30 USD/hordó ár alatt az orosz gazdaságot minden területen annyira megterheli, hogy a pénzügyi rendszer stabilitása meg fog inogni. Az orosz gazdaság ez ellen az eddigi legnagyobb veszéllyel kell szembe nézzen a jövő évben, a geopolitikai és a saját bankrendszer zavarai mellett. Arról ne is beszéljünk, hogy a rubelt tovább fogják támadni és leértékelni. A Bloomberg 27 gazdasági elemző véleményét foglalta össze!

oolajbloomberg

Hasonló véleményük van orosz gazdasági elemzőknek is. Szergej Narkevics, a PAO Promsvyazbank Moszkova elemzőjének véleménye szerint, amennyiben az olaj ára tovább csökken, és tartósan alacsony marad, akkor a fiskális és pénzügyi destabilizáció veszélye jelentősen növekedni fog. Oroszország az utóbbi években a leértékelt rubel és a csökkent olajárak miatt hatalmas kiadáscsökkentésekkel válaszolt. Azonban, ha ez így megy tovább kifogynak Oroszország ellenintézkedéseinek lehetőségei.

Jelenleg a Brent olajféleség 45 USD/hordó áron kerül forgalomba. A várható meleg tél miatt a fűtőolaj ára kíméletlenül zuhanhat és elérheti a 20 USD/hordó árat. –jelzik a Goldman Sachs elemzői November 18-i tanulmányukban.

Maxim Oreskin orosz pénzügyminiszter-helyettes az orosz parlamentben kijelentette, hogy a jelenlegi helyzet már nem nevezhető válságnak (a válság elmúlik), hanem ez egy új valóság. Az olajárakat nyomja lefelé az Amerikában felhalmozott és tovább halmozódó, raktárra termelt olaj, amelyhez hozzájárul az OPEC államok saját kvótájuk fölötti termelésük, hogy megvédjék piacaikat a drágábban kitermelő országok olajától. Ugyanakkor az orosz vadászbombázó törökök általi lelövése az orosz részvények és államkötvények zuhanását vonta maga után a nemzetközi pénzügyi piacokon. A Krím félsziget visszacsatolása és az ukrajnai konfliktusba való orosz beavatkozás miatt az Oroszország elleni szankciókat is fenn fogják tartani, ami tovább gerjeszti majd az orosz gazdaság helyzetének súlyosbodását. A szíriai orosz beavatkozás is a Nyugat elképzelései ellenében történik, mivel az oroszok a diktátornak tekintett Assad ellen fellázadt Szíriai Szabad Hadsereg állásait bombázzák elsősorban és nem az IA terroristáit. Legalábbis ez a Nyugat véleménye.

Wolf-Fabian Hungerland a Berenberg Bank Hamburg  szakembere szerint az orosz gazdaság csak a szankciók felemelése után kezdhet el újra növekedési ágra kerülni. A december 17-18-i 28 EU-tagország ülésén a jelek szerint újabb 6 hónappal meghosszabbítják az oroszok elleni szankciókat.

Oreskin szerint az orosz nemzeti bank szimulációja egy 30 dolláros olajár beállására nem valóságos szcenárió. 40 dolláros érszintnél egy stressz-teszt-szcenáriót szimuláltak a számítógépeiken és az eredmények szerint ez a gazdaság 5%-os zsugorodását vonja maga után, ez meg egy 7-9%-os inflációt fog kiváltani. 50 dolláros árszint elérése esetén az idénre 3,9-4,4%-os GDP veszteséggel, míg jövőre csak 1%-os veszteséggel számolnak.

Per Hammarlund a SEB stockholmi küszöbország-stratéga véleménye, hogy Oroszország jövőre jobban fel van készülve a bekövetkező olajsokkra:

-az árfolyamváltozásokra flexibilisen reagál

-az államháztartás kiadásai le vannak faragva

-a bankszektor konszolidálva van

-és kielégítő nagyságú tartalékai vannak.

Azonban az orosz gazdaság továbbra is a szorítóban van. Csak a rubel további leértékelése és az állami kiadások további csökkentése marad, mint megoldás.

-Dr. Ing. Sebestyén – Teleki István-
Zürich – Erdőszentgyörgy

Eredetiben itt

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

2 című bejegyzés “Haditudósítás a Hegemonikus Hibrid Háború állásáról – Bloomberg és a Cash Finanzinfo alapján-” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Úgy hülyeség ahogy van! Az orosz gazdaság,az Orosz ember tűrő képessége, felette áll mindennek, mindenkinek. Az “élet megtanította Őket. Ezt már jósolgatták annak idején a németek is Sztálingrádnál, kevéske sikerrel. Ha az orosz gazdaság összeomlik,Európa már a térképen sem lesz, amerika meg a történelem könyvekben sem.

  Kedvelés

  1. A Szovjetunio is összeomlott anélkül, hogy vilagégés lett volna belöle. Az orosz ember nyomortürése és a gazdasag összeomlasa ugy latszik 2 külön dolog. Az orosz nép tovabb él a gazdasagi élet összeomlasa utan is. Ezt senki sem vonta kétségbe! Ez csak egy helyzetjelentés, amiben az orosz vélemények is helyet kaptak!
   Viszont ne feljetsük azt se, hogy a németek alnoksaga megmaradt, söt fejlödött. Mialatt lehetetlenné tették a Déli Aramlat megépitését, ami Magyarorszagot hozta volna jo gazdasagi helyzetbe, megépitették az Eszaki Aramlatot, amely tranzit orszagok nélkül, direkt Oroszorszagbol szallitja a nagy mennyiségü gázt direkt Németorszagba. Igy csak laza viselkedést varhatunk el német részröl az oroszokkal szemben, hisz a csap még mindig Putyin kezében van. A Déli Aramlat, amely Magyarorszagot tette volna nagy szétoszto allomassa, a megbizhato, orosz barat orszagokon ment volna keresztül: Bulgaria, Szerbia. De a cirillbetükkel iro bulgarok mégiscsak megbizhatatlanokka valtak Brüsszel nyomasara és megakadalyoztak a Déli Aramlatot. A török.orosz viszony sulyos megromlasa miatt, talan ujra elöveszik az eredeti Déli Aramlat tervet, amennyiben a bukgarok viselkedése megbanast mutat és jovateszik szerzödésszegö viselkedésüket Brüsszel enyhitö szàndékai közepette.

   Kedvelés

Hozzászólások lezárva.