Helyzetbemutatás és segítségkérés – levél Kárpátaljáról

Kedves Barátaink!

karpataljaTi, akik ismertek, tudjátok, hogy már 18 éve Kárpátalján élek. Többször meséltem is már többeteknek arról, milyen itt a helyzet.

A mai napon viszont arra jutottam, hogy ha valamikor, akkor most igazán szükség van arra, hogy a segítségeteket kérjem – nem a saját családunk, hanem az egyre több kétségbeesett ember számára. Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.

A hírekből biztos hallottatok már az ukrajnai háborúról, lehet, hogy arról is, hogy összeomlott a hrivnya árfolyama és teljesen elszabadultak az árak.

Az utóbbi hetekben mindenki döbbenten figyeli a folyamatokat. A mai helyzet a következő:

Ma reggel egy Euró már 36.7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 Euró, a 115 hrivnyás forintárfolyammal számolva havi 8690 Forint.

A minibálbér (1218 Hr) most 33 Euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb, mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 Euróból kellene megélni. Ezzel lejjebb mentünk az életszínvonalban, mint Banglades, Ghána vagy Zambia, ott ennél többet keresnek.

Az árak viszont nem afrikaiak, sőt, naponta több alkalommal növekednek, a legtöbb helyen ki sem írják már. (Ez annak köszönhető, hogy kevés a helyi termelés, a gazdaság alapvetően import alapú.)

Az alapvető élelmiszerek pedig eltűnőben vannak: napok óta hiába keresek lisztet és olajat, cukrot elég keveset láttam, nagyon drágán.

Az élelmiszerhiány remélhetőleg ideiglenes, a pénzhiány biztos nem. Az IMF nyomására a kormány év végéig befagyasztotta (nem emeli) a fizetéseket és nyugdíjakat, viszont a gáz és villany árát a világpiaci árra emelik. (El nem tudom képzelni, hogy lesz, mikor ezekből a fizetésekből a legalapvetőbb élelmiszerekre se jut az elszállt árak mellett.)

Nemrég összejöttek az itteni magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta (amikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek) most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a besorozások miatt (18-60! évesig bárkit vihetnek a háborúba, és pl. a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak, sokan meghaltak vagy megsebesültek), másrészt  a kilátástalan gazdasági helyzet miatt.

Most tehát azt gondolom, tényleg szükség van a segítségre.

Ennek alapvetően két módját látjuk.

Sok olyan család van, akin segítene az, ha valamilyen távmunkát kapnának Magyarországról, bármit, amit számítógépen keresztül lehet végezni. Havi 40-50 e Ft az elvégzett munkáért már annyi, ami segít a túlélésben. Ha tudtok ilyen munkát adni valakinek, az a legnagyobb segítség. Keressetek meg minket, ha van erre lehetőségetek, és az itteni családegyesület segítségével összekötünk majd titeket olyanokkal, akik épp ahhoz a munkához értenek.

És persze sokat lehet segíteni egyszerűen adományokkal is.

Egyrészt lehet utalni a Ferences Misszió Alapítvány számlaszámára, ők az egyház berkein belül segítenek, többféle programjuk van, de akár céladományt is el lehet juttatni általuk “a rászoruló családoknak” megjegyzéssel. Számlaszám és egyebek:
http://www.ferences.hu/

Másrészt én is nyitottam egy számlát már évekkel ezelőtt külön arra a célra, hogy ha valaki segíteni szándékozik rászoruló kárpátaljaiaknak, akkor ezen keresztül eljuttatjuk nekik a segítséget. Lehet ez egyszeri adomány, de egy rendszeres átutalás is. Az ide küldött adományok azokhoz jutnak el, akikről a mi környezetünkben látjuk, hogy szükséget szenvednek. Sok kétségbeesett helyzetben jelentett ez már segítséget családoknak.

Ennek a száma:

OTP Bank

Palojtay Márta
11773229-07652282

Az ide küldött segítséget 100%-ban a rászorulóknak juttatjuk el.

Ha kérdéseitek vannak, kérlek, itt keressetek:

palojtaym@gmail.com
+380-96-7800-826

Köszönjük!

Popovicsné Palojtay Márta

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

3 című bejegyzés “Helyzetbemutatás és segítségkérés – levél Kárpátaljáról” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Gondolom, hathatósabb lenne pénz adomány, mivel forintra átszámolva azért itt jóval ojcsóbb minden mint MO-on. a UAH gyorsabban gyengül, mint növekednek az árak.
  De hát, nem fognak az elosztók lenyulni valamennyit? ellen állnak a kisértésnek???

  Kedvelés

 2. Sajnos a hiszékenység vámszedői nem kímélik az adakozókat sem. Az utóbbi évtizedekben tengernyi kárt okoztak azzal, hogy lenyúltak nem csak pénzadományokat, de még ruha, élelmiszer és gyógyszer adományokat is, és ezzel az együtt érző, segítőszándékú emberekből csaknem teljesen kiölték mára az adakozási “kedvet”. Senkit nem akarnék lebeszélni az adakozásról, de bármikor fennáll a veszély, hogy gyalázatos gazemberek bankszámláját, zsebeit tömik csak meg a jó szándékú, még mindig segítőkész emberek. Vattay Szabolcs

  Kedvelés

 3. Minden segélyszervezetnél gátlástalanul lopnak.
  Nem kivétel a vöröskereszt,beteg gyerekek,és a különböző csalapítványok sem.
  Egy ismerős az árvízkárosultaknak úgy adakozott,hogy leszállította az adományt és szét is osztotta – megvolt rá az oka.
  H.B.
  “A gonosz emberek mindig a jó emberek szánalmán élősködnek.”

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.