Nem szokványos nekrológ egy dalszövegíró halálára – S. Nagy Istvánra emlékezve

s_nagy_istvan_elhunyt_1934-2015Meghalt S. Nagy István. A média jelentette.  Ami felbosszantott, hogy igen nagy része úgy közölte, hogy „meghalt Csongrádi Kata férje”. Ez ugyan igaz, de… S. Nagy István egy önálló személyiség volt, ahogy önálló (nehéz kifejezni) érték volt a családja is. És milyen köze lehet a politikához vagy a mindennapokhoz? Talán sikerül megvilágítanom.

Édesapja tanító volt a Budapesten a  Rákosligeti Általános Fiú Iskolában. Mindenki csak úgy ismerte, hogy „Dolfus „, mert állítólag hasonlított a tragikus véget érő osztrák kancellárra. Én, mint kisdiák sokáig nem is tudtam az eredeti nevét. Dolfusz tanító Úr azon nevelők közé tartozott, aki igen csak szigorú volt (ja kérem a fülhúzás, a körmös, stb ), de értéket adott át a gyerekeknek. Az ötvenes években bizony beszéltek a Felvidékről, Kassáról, Bácskáról, Erdélyről és azt is jelezték az adott keretek között, hogy nem volt az a háború előtti idő egy szellemi nyomor és a háború sem úgy zajlott, ahogy akkoriban hivatalosan tanítani kellett.

A szüleink tisztelték. És tisztelték a gyermekeit. Ha emlékezetem nem csal volt még két testvére. Pál és Ferenc. Ők is nagyon tehetségesek voltak. Már nem tudom, melyikük lett matematikus, mérnök (talán mind a kettő), és évtizedekkel ezelőtt még feltűnt egyikük a szemem előtt a METESZ (Magyar Természettudományi Egyesületek, Kossuth tér) székházban.

S. Nagy István egy olyan magyar családból származott, akik értéket teremtettek mindig és mindenkor. degradáló a „valaki férje „kifejezés.

Büszkék voltunk rá, ahogy büszkék voltunk, mint gyerekek (ahogy szüleink is). És büszkék voltunk a többiekre, akik értéket teremtettek. Büszke vagyok arra, hogy egy utcában laktam gyermekként Ragályi Elemérrel, ahogy büszke vagyok, hogy gyermekként ismertem Gregor Józsefet (akit akkoriban bizony Cucu becenévvel illettek).

Igen, S. Nagy István (most sem tudom mi az „S” feloldása) egy olyan ember volt, akit a későbbi életsorsa is csak arra predesztinált, hogy büszke lehessen, ő „Dolfusz” fia, ahogy a legtöbb ember ismerte. Amit tudok az életútjáról, arra büszke lehet és büszke lehet édesapja is. Tisztelték az édesapját és a fia sem kisebbítette ezt a tiszteletet.

Nyugodjék Békében!

Havrilla István

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

7 című bejegyzés “Nem szokványos nekrológ egy dalszövegíró halálára – S. Nagy Istvánra emlékezve” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Dr Nagy Ferenc mérnök,a testvére a Törökvészi úti toronyházak egyikében él. egyedül, nagylánya: Réka Angliában tanul,egyetemista. Valamikor mondta az S. megkülönböztető jelentését de már elfelejtettem.
  S Nagy István remek ember volt,Gyurkoviccsal volt együtt a Mentőkórházban 1992 februárjában infarktusban szenedtek mindketten de hogy kibírják, egymáson nevettek és megalkották a Horror Clubot, annak szövegét Gy. Tibor irta S.Nagy megzenésítette. Gyurkovics egyik verses kötetében ott sorakoznak a Horror Club versei, egymást kifigurázva de egymást segítve hogy kijussanak még az élők közé. Sikerült Tibor 2008-ban hunyt el S.Nagy István pedig most adta vissza lelkét teremtő Istenének. Református volt. a Kálvin téren adott hálát Istennek, amikor az infarktusból felépült 1993-ban.

  Kedvelik 2 ember

 2. Pál testvére felszolgáló volt. A 80.as évek elején kollégák voltunk az akkori Marx téri Non Stop étterembe, sajnos már ő sem él.
  Nyugodjanak békében.

  Kedvelés

 3. Nem akarom Csongrádi Kata érdemeit kisebbíteni, de egykor úgy emlegették, mint az S. Nagy István felesége.Mert bármennyire is művész sokkal kevesebbet tett le az asztalra. Azt azonban mindenképpen el kell ismerni, hogy múzsája, lelki társa volt Istvánnak,és példa mutatóan ápolta a nehéz időszakokban is.Meg merem kockáztatni nélküle lehet már eddig sem lett volna köztünk.Minden tiszteletem az övé.

  Kedvelés

  1. Igen Csongrádi Kata hitéhez nem fér kétség.óriási energiával szeretettel bizonyította hogy a nagyon beteg szeretett férje még elmenőben is fontos számára és számunkra. A Millió millió rózsaszál c.S.Nagy szám neki szólt ..Csongrádi Kata tudja,hogy elhunyt féjre lelke milyen dimenzibóan van, lesz és marad.Csongrádi Kata szinpadon is remek ember, nagyon jól alakiította Bajor Gizit és annak tragédiáját 44-ben-45-benerőszakos halála előtti években. Férje Germanus Gyula mellett.Ehhez is pszchilógia és empátia kell.
   Értékes riportokat készített ezoterikus témábantöbbek között Szepes Máriával. Őt kell mostantól erősíteni.. mármint Katát.

   Kedvelés

 4. Nyilván, akik úgy emlegették S. Nagy Istvánt, mint Csongrádi Kata férje, lila dunsztjuk sincs arról, hogy ki ez az ember. Még a fáradságot sem vették, hogy utánanézzenek! De ezzel csak saját magukat minősítik az ilyen faragatlan, hatásvadász címszavakkal, cikkekkel.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.