Cogito ergo sum – Gondolkodom, tehát vagyok

attacks-in-paris-550x419Sokak hirtelen, átgondolatlanul kimondott véleményével megyek most szembe. Mégis meg kell tennem, mert az írástudók felelőssége alól gyáván nem bújhatok ki. A Franciaországban történtek tömegeket késztetett állásfoglalásra. Engem is, egy ismeretlen magyar újságírót, aki nem az elvárásoknak, de a tisztességnek, az örök emberi normáknak akar megfelelni.

Legelőször is le kell szögeznem, a barbár vérengzéssel, a bosszú, a társadalmi közösség egy csoportjának ilyen fajta igazságszolgáltatásával nem érthetek humanistaként egyet, mely egy szélsőséges, felelőtlen, emberi értékeket nem tisztelő újság, gyalázkodásának megtorlása volt, mely a szatirikus lap 12 újságíró munkatársának lemészárlását eredményezte.

De nem érezhetek és érthetek egyet a sokak részéről felmutatott francia nyelven megfogalmazott, fehér lapokra írt szöveggel sem, melynek magyar fordítása „Én is  Charli” vagyok” jelentésével. Ez egy átgondolatlan, tudatlanságból történő civil azonosulás, vagyis az újság (Charli Hebdo) szellemiségének felvállalása, melynek tartalmával a szöveget felmutató civilek véleményem szerint nincsenek tisztában, ellentétben a politikai meggondolásból támogatókkal.

A 2015. január 7-én történt, a szélsőséges szatirikus vicclap 12 halálos áldozatot követelő munkatársának Párizsban történt lemészárlásával kapcsolatban, az okozatról széles körben beszámoltak a lapok, elfelejtve megemlíteni az okozatot kiváltó okot.

Ennek a szatirikus lapnak újságírói, nem voltak tekintettel az emberiség évezredek óta meglévő írott és íratlan szabályaira. Örömüket lelték mindabban, ami perverz, ami mások vallási, emberi hitének meggyalázása, ami pusztítás és rombolás, és nem építés, ami túllépi azt a határt, ami már nem átléphető.

Ennek a lapnak a munkatársai nemcsak a Mohamed prófétát tisztelők táborát tették megdöbbentően gúny tárgyává, de a kereszténység és zsidó vallás híveinek hitét vallók táboráét is. Nem riadtak vissza a világon semmitől, hogy gúny tárgyává tegyék, azt, ami emberi érték. Nem kívánok egyetlen ilyen szélsőséges, gyalázatos karikatúra témájára sem utalni. Találnak rá példát a neten, azok, akik kíváncsiak a lap szellemiségére. Egy tűrési pont után, törvényszerű, hogy kicsordul a pohár. Chérif és Said Kouachi tettesek a maguk törvényei szerint megpróbáltak – de helytelenül, elfogadhatatlan formában – igazságot szolgáltatni. Ez nem fogadható el járható útnak.

A véres bosszúra a válaszok Európa-szerte és természetesen más földrészeken lezajlott, a lap áldozatul esett munkatársaival szolidaritást vállaló tüntetések. Valamint válasz a francia állam részéről történő anyagi kárpótlás, mely a támogatásokon túl és a rendőri biztosításokon túl lehetővé teszi az eddig 60.000 példányban megjelenő „szatirikusnak” nevezett, valójában szélsőségesen, emberi értékekre és hagyományokra tekintettel nem lévő, gyalázkodó lap egy millió példányszámban történő megjelenését. Ez persze rendkívül nagy anyagi haszonnal kecsegtető. A félre vezetett tömegek emberi értékektől távoli – tudatlan – azonosulásáról már nem is beszélve. Elvégre a hatalmon lévőknek a tudatlan, tájékozatlan tömegek ugyanakkor nagyon hasznosak, az uralkodás – a divida et impera – elv alkalmazása alapján.

 Mindezt átgondolva felötlik néhány fontos kérdés:

 • A terror cselekményt elkövető két testvért miért kellett lelőni? Így nem beszélhetnek esetleg háttérben lévő megbízóikról sem.
 • Az USA szeptember 11-éjéhez hasonlóan, vajon kiknek a hatalmi és anyagi érdeke fűződik a 12 emberáldozatot követelő tragédiához?
 • Kik és mire használhatják fel a történteket?
 • De az is megválaszolandó kérdés, hogy mint lehet és meddig, az örök emberi erkölcsi normákat következmények nélkül, büntetlenül meggyalázni? Önmagunkat, emberi mivoltunkat elpusztítani.
 • Az álszent módon „sajtószabadságra hivatkozás”-nak nem lett volna ésszerűbb elejét venni? Ezt az emberhez méltatlan újságírói magatartást időben leállítani? Számolni az erre történő válaszadással?

Nem minden felekezet és nép olyan toleráns, mint a magyar, mely eltűri nemzeti ereklyéinek, hitének gyalázását, gúny tárgyává tételét, melyhez akár nagykövete is büntetlenül is asszisztálhat, vezetői pedig csöndben, kivárva meghúzzák magukat.

El kellene végre gondolkodni a jó ideje demokráciának nevezett anarchián, mert a gyalázkodás, a gyűlölet, az arra válaszoló bosszú, de a hallgatás sem old meg semmit. Vissza kellene térni az örök emberi értékeinkhez, elég lenne mindössze: a Tíz parancsolathoz.

Meg kellene végre érteni, a nagy, francia gondolkodó, René Descartes szállóigévé vált üzenetét:

Cogito ergo sum- Gondolkodom, tehát vagyok

 1. január 9.

 Orbán Éva

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

22 című bejegyzés “Cogito ergo sum – Gondolkodom, tehát vagyok” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ezt a szeny lapot már 2006-ban elöször aztán 2008-ban már komojabban felszolitották, hogy álljanak le ezzel a stilussal mert elöbb vagy utobb ennek következménye lesz. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy a normál iszlám hivök is elitélik de sajnos a keresztény vallásu föpapoktol még nem hallottam elhatárolodást ezzel kapcsolatban. A mosé televan hivökkel a templomok meg majdnem üressen konganak. SAJNOS!

  Kedvelés

  1. Sajnos alaassa az irastudatlansagod az egesz mondanivalodat. Ha eltekintunk a szamos nyelvtani hibatol, jo gondolatot fogalmaztal meg, hogy az embereket nem erdekli mar a 21. Szazadban Magyarorszagon a vasarnap reggeli templombajaras. Persze ezt igy nem lehet egyertelmuen kimondani, mert a legkisebb faluban eppugy, mint a varosban, korosztalyra valo tekintet nelkul az emberekjarnak templomba. Inkabb a velemennyilvanitas eszkozevel volt itt baj, de mindket fel reszerol

   Kedvelés

   1. gondolkodo.te olyan szarul írsz hogy szégyelned kéne hogy másokat oktatsz helyesírásra.Nem is használsz magyar betüket.Honnan írsz,Tel Aviv-bol?

    Kedvelés

  2. Ma már nem léteznek “keresztény” egyházak!
   kivétel nélkül mindegyik zsidó szekta!

   Kedvelés

 2. Jogosak ezek a gondolatok. Ennek a hátterében lesznek emberek, akik a történtek hatására jogosultnak fogják érezni magukat arra, hogy megmondják embertársaiknak, hogy mit szabad csinálni.
  Ezért van ez a szörnyű média felhajtás is.
  Ez már bevált módszer.
  Ezért nem véletlen, hogy az okokat nem is keresik, és lőnek, és utána kérdeznek.

  Baumag

  Kedvelés

 3. Tisztelt Éva!
  Itt szó sincs terror cselekményről. Ha egy kutya ok nélkül mindenkibe belemar, akkor azt a kutyát “hivatalosan” elaltatják. Ha erre nem kerül sor, csak idő kérdése, hogy valaki agyonüsse. Amennyiben valóban a megelégelt “humorizálás” volt az oka a leszámolásnak, hát ez van.
  Az egybesült államok 9/11-ével való párhuzam jogos. Nagyon valószínű, hogy nem a “megelégelt humorizálás” miatt történtek az események.
  A “megtalált személyi igazolvány” passzol a 9/11-es párhuzamhoz. Nagyon valószínű, hogy az akció egy “hamis zászlós” hadművelet volt. Az iszlám bankok kamatmentesen dolgoznak és nem a zsidók érdekében. Mindent bevetnek, hogy rájuk is kiterjesszék a hatalmukat. Kiknek az érdeke lehetett hát?
  Az ember nem csak attól ember, mert úgy néz ki. A viselkedése is emberi kell, hogy legyen. Azok az “újságírók” inkább tekinthetők valamiféle fenevadnak.
  Az, hogy miért nem vették elejét már régen az efféle “humornak”?
  Látja ez a legjobb kérdés.

  Kedvelés

 4. Minden épeszű ember tudja, hogy az oroszlán bajszát nem jó cibálni, mert dühös lesz. Dühös lett.
  A semmit nem tisztelő álliberalizmusnak ez a következménye.
  Ha gondolkodom, józan, épeszű ember módjára, akkor ilyen nem történik.
  A politikai kavarásról most ne beszéljünk, mert lehet, hogy egyszer annak is ilyen következményei lesznek.
  roka

  Kedvelés

 5. Az írás egy dologról elfeledkezik, mégpedig arról, hogy pl. az utcán fekvő, már sebesült rendőr lelövése valamilyen módon az újságírókhoz kapcsolható, vagy simán csak a gyilkosok újabb golyófelhasználása? Nem csak az újság dolgozói közül haltak meg emberek! A lap karikaturistái és szerkesztősége mellett még több életet kioltottak azok, akik erre most valamilyen indokot tudtak mondani, jelesül azt a vallási sértést, azt a kifigurázást vagy durva poént, ami miatt így döntöttek. De gyanítom, nem Ők hozták a döntést, hogy mikor és mit kell tenniük, nem Ők szerezték be a fegyvereket és lőszereket, hanem valaki irányította ezt.
  Ja, és még valami, aki néz filmeket, az akár arra is gondolhat, hogy nem éles lőszerrel számolták fel a terroristákat, hanem csináltak a közvéleménynek és a médiának egy megtorlást, azokat pedig most már komolyan kihallgatják, hogy ki volt a megbízójuk. Persze utána el lehet temetni azokat a támadókat, hiszen a közvélemény szemében már úgyis halottak.

  Kedvelés

 6. Végre a normálisan gondolkodó emberek véleménye is felszínre kerül – már kezdtem azt hinni,hogy csak én gondolom így.
  H.B.

  Kedvelés

 7. Ez a hatalom ezsköze ! Ez valaminek a kezdete , valaminek a palástja , valaminek az alibije ! Sajnos ma már ott tartunk hogy a hatalom alibiket gyárt az elkövetkező tettei igazolására ! Pontosan kitervelt , előre eltervezett akció volt valakinek az érdekében , ugy mint máskor ! Csak az a sajnos benne hogy mire az igasság kiderül ( ha ) akor már senkit sem érdedekel meg semmit sem tehet ellene ! Mi most ( a buta nép ) azt tudjuk amit beadnak nekünk ! Korrupt világban élünk és a hatalom hatalom ugy kezel bennünket ahogy neki megfelel ! A közmondás – szitsál és uralkodj !

  Kedvelés

 8. Kedves Éva! A levele minden része állja a helyét,csak egyet lehet vele érteni. “aki kardot ránt,kard által vész el” Mindennek van határa, és ennek a szólás szabadsághoz semmi köze. Ha az anyámat,vagy bármelyik szerettemet mocskolná valaki, mi köze lenne ennek a szólás szabadsághoz, nem tűrném el senkitől, és egyáltalán nem érdekelne a következmény. Mohamed, ugyan úgy szent, és sérthetetlen. Poént,vagy bármiféle karikatúrát ,vagy akár milyen vonatkozásban sértő megjegyzést tenni, ember ellenes cselekedet. Aki más embert hitében,vallásában megbánt, nem érdemli meg azt,hogy emberként kezeljék. A támadás mögött is politikai,és hatalmi harcok bújhatnak meg mint annyiszor,csak követni kéne a pénz útját, és kiderülne az igazság. A következményekért megint ártatlanok fognak bűnhődni. Tóth F.

  Kedvelés

 9. Érdekes….
  Hadd érzekeltessek valamit.
  Közel 8 éve élek külföldön. Ezen idő nagy részét Angliában töltöttem. Imádom az angol humort! Miért? Mert rettentő erős, minden politikai korrektséget nélkülöz szinte. Ez miért jó? Mert CSAK VICC! Kedvenc humoristám Jimmy Carr. Ő például simán viccel mindennel. Nemi erőszak, homoszexuálisok, de akár vallás vagy mozgáskorlátozottság is. Én nem mondom, hogy ezt mindenki tudja hallgatni, illetve értékelni…. DE NEM IS KELL! És itt a lényeg! Ha a cikk írója nem ért egyet a lap hangnemével, akkor minek foglalkozik ezzel az egésszel? Nem az ő stílusában íródik és nélkülözi a politikai korrektséget… számára megbotránkoztató… értem… akkor nem kell lapozgatni, nem kell feltartani a Charlie-s táblát sem és igen is tessék elfelejteni, hogy olyan emberek haltak meg, akik VICCELTEK. Lehet, hogy durvábban, mint azt a cikk írója képes feldolgozni, de attól még VICCELTEK.
  A magyar humor ezzel szemben kerüli és kerülte is mindig a szókimondó megszólalásokat,inkább az árnyalt és esetenként árnyalatlan utalásokra építkezik. Félre ne értsen senki, imádom a magyar humort is, brilliáns! De sokkal-sokkal enyhébb, mint mondjuk az angol. Ettől nem rosszabb csak más! Ezért tűnhet például az, amit a francia lap csinál, gyalázkodásnak.
  És akkor szeretném soraimat ezzel a kis videóval zárni, amelyen a világhírű John Cleese (Monty Python) Hitlert parodizálja a szálloda német vendégeinek a Fawlty Towers című sorozat egyik jelenetében.

  Kedvelés

 10. Senkit nem kényszeríthetnek rá az iszlám vallás szabályaira!!!!!! Ezek az ő szabályaik, tartsák be ők! Szólás szabadság van. Ha én le akarom rajzolni Mohamedet, lerajzolom!

  Kedvelés

  1. Ne is tisztelj senkit és semmit. De ne lepődj meg, ha téged sem tisztel senki és semmi. Ez így van rendjén.

   Kedvelés

  1. 🙂 Bármiből lehet gúnyt űzni, bármit kétségbe lehet vonni. Egy dolog, a zsidók bírálata, kifigurázása tilos. Zsidó demokrácia. Azt teszed amit akarsz, de előtte kérdezz meg engem, hogy mit akarsz!

   Kedvelés

 11. A tegnap esti hirek, a dán TV2 csatornáján, melynek szövegét csak leforditottam. Megragadott a példabeszéd, mert én is ilyen közegben nöttem fel.
  http://nyhederne.tv2.dk/udland/2015-01-15-paven-hvis-du-generer-min-mor-faar-du-en-paa-hovedet
  Foditás:
  Ferenc pápa: Ha bántod az anyukámat, akkor kapsz egyet a fejedre
  Michael Rathje január 15, 2015, 17:50
  Ferenc pápa ellátogat a Fülöp-szigetekre,.a világ legnagyobb katolikus lakosságú országába Ez az első alkalom az elmúlt húsz évben, hogy a Fülöp-szigeteken élö 80 millió katolikusokat meglátogatja a pápa. Mielött Ferenc pápa leszállt volna Manilába, a Srí Lankából induló gépen tett egy megjegyzést, a múlt heti terrortámadásokkal kapcsoltaban Párizsban. Együtt az ő személyes barátjával, Dr. Alberto Gasparri-val, aki megszervezte a Ferenc pápa turnéját Ázsiában, tartott Ferenc pápa egy rögtönzött sajtótájékoztatót az újságíróknak, akik a repülőgép fedélzetén tartózkodtak.
  Itt a pápa kijelentette, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető emberi jog. De ugyanakkor egyszerre hangsúlyozta, hogy a vallás is alapvető emberi jog, amiböl nem szabad gúnyt üzni. Ennek illusztrálására fordult dr. Gasparri-hoz és ökölbe szorította a kezét.
  – Nem szabad eröszakosan reagálni, de ha dr. Gasparri mond valamit becsmérlőt anyámról, úgy kap egyet a fejáre, és ez normális, mondta a pápa. Ferenc pápa kifejtette továbbá, hogy ha az emberek csúnyán beszélnek egy vallásról, vagy gúnyt üznek mások hitéböl, akkor az egy provokáció, és így előfordulhatnak ilyen reakciók, hogy ha Dr. Gasparri sértegetné az édesanyját.
  – Van egy határ. Minden vallásnak, amit tisztelnek az emberek, van méltósága – fejezte be Ferenc pápa.

  Kedvelés

 12. Valaszolok a kerdeseidre:

  1. A 2 fiver nem volt hajlando kommunikalni a rendorseggel, es tuzet nyitva leptek elo az epuletbol. Ugye nem kell megmagyarazni miert lelhettek halalukat ezek utan?
  2-3. Ha a motivaciora vagy kivancsi, a legvaloszinubb alternativa, hogy a bekes vallasos csoportok ellentetet probalta meg jobban kielezni az akcioval a kitervelo. Mivel minden nemu konfliktus az terroristak kezere jatszik, ezt sem tul nehez belatni.
  4. Jelen allas szerint barmeddig. Igen, a civilizalt vilagban van lehetoseg karikaturak rajzolasara. Tedd tul magad rajta.
  5. Nem. Azonban szerencsere erre is van megoldas! Mint tudod, itt a legtobb a helyen az ember a jogalkoto. Ugyan a rendszer messze van a tokeletestol, de meg mindig jobban alkalmazhato, mint ezek a tobb ezer eve irt mesek, melyek az “isteni” jogalkotasban hisznek. De latom te ezzel nem ertesz egyet, de egyet se felj! Rengeteg orszag van ahol a iszlam sharia torvenykezest betartva kell elni. Wow! Igen, ott bizony nem lehet am az oreg Mohit mindenfele szentsegtoro formaban abrazolni! Sot, semmilyen formaban. Ha ez nem gyozott volna meg, meg a buzikat is kivegzik. Ezeket a sorokat mar bizonyara nem is olvasod, mert epp a repulojegyet foglalod Szaud-Arabiaba, de nem hibaztathatlak ezert. Jo utat!

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.