Vlagyimir Putyinra hősként tekint a keletnémet lakosság

Hídfő.net.ru | Vlagyimir PutyinFrank Pergande, a Frankfurter Allgemeine Zeitung publicistája szerint a keletnémet lakosságra általánosságban véve igaz, hogy hősként tekint Vlagyimir Putyinra és érthetőnek tartja Oroszország által a NATO terjeszkedésére tett ellenlépéseket. A szerző szerint a berlini fal leomlása után 25 évvel még ma is jelentős különbségek vannak a keletnémet és nyugati lakosság közt, ami elsősorban a világpolitikai események megítélésében mutatkozik.

A keletnémet lakosság általánosságban véve szimpatizál az orosz kormány politikájával, egyfajta “egységes véleményű” mintaországként tekint Oroszországra, és gyakran hallani, hogy “a köztereken, kávézókban, vagy akár a családi ebédnél is” Vlagyimir Putyinról beszélnek az emberek. Az újságíró szerint mostanra egyértelművé vált, hogy Putyinra hősként tekint a keletnémet lakosság, és a nyugati nyomásgyakorlással szembeni ellenállás szimbólumának tartják.

Pergande szerint ugyanakkor ez nem egyfajta oroszbarátság kifejeződése: a keletnémet lakosságot főként nem Oroszország vagy Putyin személye érdekli, hanem a nyugattal szembeni politika. “Oroszország kiváló alkalmat ad arra, hogy az emberek kifejezzék a nyugattal szembeni bizalmatlanságukat” – írja. “A NATO-t, a nyugati katonai szövetséget hibáztatják azért, amiért keletre terjeszkedik. Putyin megítélését nem rontja, hogy erre reakciót ad, hanem épp ellenkezőleg. Ukrajna esete pedig egyenesen árulás”. Pergande szerint a keletnémet lakosság általánosságban véve nyugatellenessé vált, a nyugati értékeket azok is megkérdőjelezik, akik már az új rendszerben nőttek fel. Ugyanakkor az Oroszország által képviselt értékeket az egyetlen alternatívának tartják a nyugati eszmerendszerrel szemben.

Amit a Frankfurter Allgemeine Zeitung publicistája kifejt, az egyáltalán nem egy egyedi jelenség Európában. Épp ellenkezőleg, ez a jelenség egész Európában jelentkezik, és igen elkeserítő képet alkot a mai politikáról. Kelet-Európában az emberek szintén kiábrándulnak abból, amit a rendszerváltás idején “amerikai álomnak” neveztek. Putyin támogatottsága azért magas a nyugati országokban, mert a nyugati országokban nincsenek politikusok. Az orosz államfő által folytatott politika azért az egyetlen alternatíva, mert a nyugati országokbannincs belpolitikai alternatíva. Az emberek ugyan elmehetnek választani, de nem választhatnak értékek, ideológiák, eszmerendszerek közt, kelet és nyugat közt. A választásokon csak és kizárólag atlantista pártokra lehet szavazni, akik mérsékelt vagy radikális formában, de mind ugyanazt az értékrendet képviselik.

A nyugati országokban előállt egy olyan helyzet, hogy nincs választási lehetőség. A liberalizmus, és annak geopolitikai vetülete, az atlantizmus olyan mértékben rátelepedett a nyugati országok belpolitikájára, hogy az emberek ösztönösen más országok politikusai felé fordulnak, ha alternatívát akarnak. Mindez nem csak Vlagyimir Putyin sikerességét mutatja, hanem a nyugati politikai rendszer egészének sikertelenségére mutat rá.

Hídfő.net

3 című bejegyzés “Vlagyimir Putyinra hősként tekint a keletnémet lakosság” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A lényeg az, hogy Putyin valóban az orosz emberekért küzd és nem a világhatalomért ahogy hazudják! Nem önös érdekek vezetik hanem az országának jóléte, felvirágoztatása a nyugattal ellentétben ahol kizárólag a rabló, tolvaj, gyilkos hatalmon levők védése a cél! Bármennyire is meglepő azoknak akik idején gyűlöltük a ruszkikat most teljes mértékben Putyinnak van igaza! Mi a kurva anyját keres az usa hadserege európa közepén a határaitól több ezer kilométerre? Az usa és az eu most azt jelenti számunkra amit a kgst és a Varsói szerződés jelentett annak idején a gyarmatosító, totális rabló diktatúrát!

  Kedvelés

 2. Persze, hogy Putyint hősnek tekintik!
  A kelet Németek nem részesültek abból a polgári jólétből amiből a nyugatiak részesültek. Mert mikor a nyugati országok, nyugati nagytőke, megnyerte a gazdasági háborút, az úgynevezett kommunista országok ellen, megszüntette a nyugati országokra jellemző jólétet. Mert már nem volt érdekében jól tartani az állampolgárokat, hiszen eszi nem eszi nincs más.
  Csak egyvalamiről felejtkeztek meg a nagy tőkések, valójában a zsidok, hogy a volt kommunista országok, várták a nyugati jólétet, amit nem kaptak meg. Ennek a következménye lett a zsido paraziták kirúgása az orosz fennhatóság alatt álló országokból. És ennek az eseménynek a kirakat embere Putyin. Persze, hogy istenítik.
  De nem kell olyan messzire menni, pontosan tudják ezt az emberek Magyarországon is. A zsido parazita nagytőke elleni harc frontembere vezetője Putyin.
  Minden ember aki a zsido paraziták ténykedését látja Putyinnak szurkol!

  Kedvelés

 3. Putyin nagy játékos,és amikor szükséges,akkor fasisztázik,holokausztozik,egyébként a zsidók zenéjére táncol.Ő is a marxizmus emlőin nevelkedett.Egyébként az oroszok kezdték terjeszteni a holokausztot,lámpaernyőt,szappant,és bőszen építették a kemencéket Ausvitzban,.Én nem hiszem,hogy Putyin a jobboldal példaképe lehetne!
  Dolfi

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.