Egy falu a Fekete-tenger mellett, ahol mindenki magyarul beszél (videó)

A TV2 NAPLÓ című műsorában Vujity Tvrtko megismertet bennünket egy olyan faluval a Fekete-tengertől pár kilométerre, ahol teljesen idegen környezetben megmaradt egy magyar sziget. Lakói katolikus magyarok, csángók. Mindenki érti és beszéli a magyar nyelvet. Talán ez a legkeletibb, egyelőre még érintetlen, magyarok által lakott település, amiről a román miniszterelnök-helyettes (Kelemen Hunor) sem tudta, hogy létezik.

EURÓPA EGYEDÜLÁLLÓ MAGYAR  ÉS KERESZTÉNY

ŐRNEMZETE

VAGYUNK , EZ IMMÁR TÖRTÉNELMI  BIZONYOSSÁG!

Vujity Tvrtko a TV2 munkatársa szenzációszámba menő felfedezéséről közölt összeállítást a tévécsatorna: aFekete-tenger Romániához csatolt partszakaszán, a Konstancától északra fekvő híres üdülővárostól, Mamaiatól alig pár km-re található az 500 lelket számláló Ojtoz (románul Oituz) nevű falucska, amelynek félezer lakosa katolikus vallású egytől-egyig Moldvából odatelepült, illetve már ott született csángó-magyar. Otthonaikban ma is magyarul beszélnek. A falu telepítése  az I. világháborút követően, Nagy-Románia létrejötte után kezdődött. A magyarok lakta Ojtoz falu létezéséről még az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak sem volt tudomása.  Ez egymagában is sokat mondó  és árulkodó tény!

A riporter összeállításában több ízben is a legkeletibb /?/magyar településnek nevezi. Vujity Tvrtko és a felfedezését segítők, közöttük Diósi Felícia csángó-magyar író méltók az elismerésre, még akkor is, ha ezt az alábbi megállapítást a közeljövőben korrigálniuk kell.

A Magyarok Világszövetségének értesülései szerint ugyancsak magyarok lakják a Moldávia Köztársaság fővárosa, Chisinau (Kisjenő) közelében fekvő Orhei (Őrhely) nevű falut is.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

7 című bejegyzés “Egy falu a Fekete-tenger mellett, ahol mindenki magyarul beszél (videó)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

    1. En is jartam egy ilyen faluba 1978-ban Galati megyeben van a neve Buciumeni . Ok azt mondtak hogy a madefalvi veszedelem menekultjeinek a leszarmazottjai.Az idosek meg beszeltek magyarul de a fiatalok mar csak ertettek ,de magyarnak vallottak magukat.

      Kedvelés

Hozzászólások lezárva.