A maláj Boeing utasainak vére Porosenko elnök kezén szárad

A maláj Boeing tragédiája Ukrajnában nem történt volna, ha Kijev nem robbantotta volna ki a testvérgyilkos polgárháborút az ország délkeleti részén.

© Fotó: RIA Novosztyi/Mihail Voszkreszenskij

A Malaysia Airlines légitársaság Boeing 777 gépe július 17-én moszkvai idő 17 óra 30 perckor zuhant le Donyeck megyében, Hrabovo falu közelében. A fedélzetén levő 298 ember közül – 15 személyzeti tag és 283 utas – senki sem maradt életben. A repülési útvonala biztonságosként szerepelt a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) listáján, és a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség is megerősítette, hogy az a légtér, ahol a gép közlekedett, nem esik “korlátozások alá”.

Meg kell jegyezni, hogy korábban Ukrajna lezárta a légteret azon regio felett, amit Kijevben a “terrorellenes hadművelet” helyszínének neveznek. Mindazonáltal a tilalom csak az alacsonyabb szintekre terjedt, a tíz kilométeres magasságot biztonságosnak tekintették. Nelson Francisco Duringo brazil szakértőé a szó:

Még akkor is, ha valamilyen területen folyik a konfliktus, a gép egy bizonyos magasságon repülhet. Tudták, hogy ott mozgó rakétarendszerek vannak. E rakéták 2-4 ezer méter magasra emelkednek, de nem tudták volna lelőni olyan gépet, amely 12-14 ezer méteres magasságon repül. Ez azt jelenti, hogy meglehetősen nagy biztonságos tér volt ott.

A malaj Boeingot egyelőre azonosítatlan légvédelmi rakéta találta el 10 kilométeres magasságban. Igor Korotcsenko a Nacionalnaja Oborona (Honvédelem) című folyóirat főszerkesztője ezzel kapcsolatosan elmondta:

Ilyen magasságban csak a légvédelmi rakétarendszerrel lehet megsemmisíteni a gépet. Az ukrán légvédelmi erőknek megvan az ilyen fegyver, ez a Buk légvédelmi rakétarendszer. Mellesleg, az ukrán légvédelmi erőket fokozott készültsébe hozták, ahogyan ők mindják, annak kapcsán, hogy várható volt légi határsértés Oroszország felől. Nyilvánvaló, hogy az ukrán katonák ellenőrízték rendszerük harci működését. A rakétaindítás lehetett véletlen is.

Nelson Francisco Duringo mérnök ismerteti a Buk légvédelmi rakétarendszert.

A Buk rakéta a Kub fegyver örököse, amely a közel-keleti konfliktusban vált híressé. Hatótávolsága tizenkétezer méter. Könnyen lőhet le olyan gépet, ami utazási magasságon repül. Az utazási magasság 12-14 ezer meter, ezen általában utasszállítok közlekednek. Nem is kell, hogy a lövedék eltalálja a gépet. Ha az érzékelő észleli, hogy a cél közel van, a rakéta felrobban, és szétszórja a fémdarabokat minden irányban. Maga a robbanás és a töredékek végzetes kart okozhatnak védtelen kereskedelmi repülőgépnek.

A kijevi hatoságok a milíciákat hibáztatják. Ezek a kijelentések kriminalisztikai bizonyítékokat igényelnek. De nyilvánvaló, hogy a délkelet-ukrajnai lázadók nem rendelkeznek bonyolult katonai-műszaki berendezésekkel – mondta Jurij Karas az Orosz Űrhajózási Akadémia levelező tagja.

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy a gépet az ukrán légvédelem lőtte le. De nem hiszem, hogy rosszindulatból tették ezt. Sajnos, az ukrán fegyveres erők siralmas állapotban vannak. Képzettségi szintjük is elég alacsony. Ne felejtsük el, hogy mi történt 13 évvel ezelőtt, amikor véletlenül egy orosz Tu-154-est lőttek le. Nem lennék meglepve, ha kiderül, hogy a távirányító pultnál nem tisztek, hanem sorkatonák voltak.”

A szakértő által említett tragikus eset 2001. október 4-én történt. A Krím-félszigeten folytatott hadgyakorlat során a Sziberia orosz légitársaság gépét, amely a Fekete-tenger fölött Tel Avivból Novoszibirszkbe repült, véletlenül egy Sz-200 légvédelmi rakétával lőtték le. Mind a 66 utas és 12 legénységi tag életét vesztette. Jellemző, hogy a Kijevi Bíróság nem volt hajlandó elismerni az ukrán katonák hibáját, hivatkozva arra, hogy nem egyértelmű a szakértői vélemény. Valóban sem a gép roncsait, sem a “fekete dobozt” nem találták meg a tengerben, ezért a katasztrófa abstolút megbízható okát nem lehetett megállapítani. Ugyanakkor Kijev ténylegesen bűnösnek vallotta magát, mert felső- és középszintű több tisztet bocsátottak el, akiknek valamilyen része volt ebben a tragédiában.

A jelenlegi katasztrófa kivizsgálását az ICAO irányítása alatt kell végezni – véli a Nemzetközi Repülési Bizottság. Azonban nagy a valószínűsége, hogy az ukrán kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza egy független vizsgálatot – mondta Igor Korotchenko.

Mivel a katasztrófa Ukrajna területén történt, a nyomozást ukrán hatóságok fogják végezni. Gondolom, hogy Ukrajna egyszerűen nem engedi meg a nemzetközi légiközlekedési szakértők részvételét, arra hivatkozva, hogy a baleset az ő légterében történt. Most kezdődik egy hatalmas hazugság. Ha elismerik, hogy a polgári repülőgépet ukrán védelmi erők lőtték le, akkor ezzel véget vetnek Porosenko rezsimnek. De Kijev ezt nem vállalja.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium felszólította Ukrajnát a rakétákkal kapcsolatos dokumentumok átadására

Az orosz honvédelmi miniszter-helyettes, Anatolij Antonov felszólította az ukrán fegyveres erőket, hogy adják át a nemzetközi megfigyelőknek a levegő-levegő és a föld-levegő rakétákkal kapcsolatos dokumentumokat.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményében az áll, hogy az utasszállító útvonala több ukrán légvédelmi rakétakomplexum felett vezetett keresztül. Az ukrán vezetés közölte, hogy nincs köze a történtekhez.

 

Oroszország Hangja