Indiában egy pragmatikus nacionalista került hatalomra

© Fotó: Flickr.com/theglobalpanorama/cc-by-sa 3.0

Indiának új miniszterelnöke van. Ez Narendra Modi az ellenzéki Indiai Nemzeti Párt vezére. Az előzetes becslések szerint a párt minimum 272 mandátumot szerez meg a parlament alsóházának 543 mandátumából.

Ezt a pártot Indiában nacionalistának tartják. Maga Narendra Modi egyfajta pragmatikus nacionalista. Hivatalosan május 17-én választja meg őt a párt frakciója a választások utáni első ülésén. De ez tiszta formalitás lesz.

Narendra Modi hosszú ideig a Pakisztánnal szomszédos Gudzsarát nyugat-indiai állam főminisztere volt. És ott jelentős sikereket ért el. Beruházásokat vonzott az államba és gazdaságilag virágzó területté tette. Most az indiaiak azt remélik, hogy Modi az egész országra kiterjeszti sikeres tapasztalatát.

Az indiai sajtóból ítélve Modi kész még szorosabbra fonni a hagyományosan jó kapcsolatokat Oroszországgal a kereskedelem, az ipari és tudományos-műszaki együttműködés terén. Delhi és Moszkva politikailag sikeresen működik együtt a BRICS keretein belül.

De a legfontosabb feladatának a kapcsolatok normalizálását tartja India legközelebbi szomszédjaival – Pakisztánnal és Kínával. A következőket mondja Udaj Bhaszkar ismert indiai hadi elemző:

– Úgy vélem, hogy Modi folytatja Vadzspai volt miniszterelnök politikáját. Ez előirányozza a kapcsolatok normalizélését Pakisztánnal, ha ott nem fogják támogatni a terrorista csoportok tevékenységét. Azt gondolom, Modi csak örülni fog, ha sikerül fejleszteni a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat Pakisztánnal. Ezt a hozzáállást tanúsította akkor, amikor a Pakisztánnal határos Gudzsarát állam főminisztere volt. Nyilvánvaló, hogy India és Pakisztán kereskedelmi kapcsolatainak fejlődése kedvezően hat ki az egész térségre.

Ezzel az értékeléssel egyetért még egy szakértő, Tarun Vidzsej az Indiai Nemzeti Párt nemzeti végrehajtó bizottságának tagja.

– Narendra Modi erős és határozott vezető, és azt reméljük, hogy mellette javulnak a kapcsolatok, elsősorban szomszédainkkal. Szándékunkban áll a kapcsolatok javítása az Egyesült Államokkal a kölcsönösség és egyenjogúság alapján. Ez természetesen függ a másik fél állásfoglalásától is, attól, hogyan fogja építeni kapcsolatait az új kormánnyal.

Oroszország Hangja

 

3 című bejegyzés “Indiában egy pragmatikus nacionalista került hatalomra” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Hm!

  Éled a nacionalizmus az antinacionalista világrenddel szemben?

  Ez érdekes lesz! Főleg, ha az inga megfelelő iramban és ÜTEMBEN lendül vissza eredeti helyzetébe.

  Csak nehogy valaki véletlen megint összekeverje a nacionalizmust a nácizmussal. Vagy jó, ha továbbra is csereszabatos marad a két fogalom egymással? Ki tudja. Hátha ez esetben a cionizmusról is kiderül, hogy valójában az maga korunk nácizmusa.

  Kedvelés

 2. Hamarjában nem találtam rá adatot, hogy rokonok lennének, de J.J. Modi indiai történész, hun-kutató 1925-ben járt Budapesten. Többek között ezeket mondta
  “Áldottak legyetek magyarok, Atilla népének egyetlen örökösei! Félszázados tanulmányaim meggyőztek arról, hogy a hunok feltétlenül a magyarok ősei voltak, s így a mai magyarság az ősi szkíta népek egyedüli leszármazottai.”
  Persze akkor még nem volt “nemzetien együttműködő” kormányunk.

  Kedvelés

 3. Remélem haza hívja az elkóborolt nyáját mindegy szálig! Tiszta szívvel köszönetet mondanák neki!
  kató rudi

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.