Gágogás

libakBiztos forrásból tudom, hogy a libáknál nincs jobb objektumőrző. Túlszárnyalják a radaron nem, vagy alig nyomon követhető,alacsonyan szálló kémrepülőgépeket, gágogásukkal megelőzik a csúcstechnológiával kifejlesztett riasztó jelzéseit. Talán éppen ezért, ha nincs ellenség, keresnek vagy kreálnak maguknak, hogy képességeiket csillogtatni tudják.

Ám baromfiudvarban más a helyzet. A libák szállni ugyan nem tudnak, de nagy fesztávolságú szárnycsapásokkal állandóan próbálkoznak, jól pofán csapva a mellettük békésen csipegető tyúkokat. Aztán ők háborognak, hogy micsoda elnyomás alatt vannak, jogaik csorbításáról szónokolnak, akarom mondani gágognak, ami egy idő után oly fülsértő, hogy az okos puli közbelépésével megtudhatják hol a helyük az összeterelt libáknak.

Csend, nyugalom helyett azonban a libák összeesküvést szőnek, mert az nem járja, hogy ne ők a különleges képességűek győzzenek. Nemzetközi fórumokon jelentik fel a tyúkokat, személyi szabadságuk korlátozása miatt, a pulit zaklatásért, jó hírnév megsértéséért, a libatársadalom demokratikus jogainak csorbításáért. Mikor mindez kiderül, a kakas, dühében szétrúgja a jól össze érett szemétdombot és megzavarodva, összevissza kukorékol a nap minden szakában. A tyúkok szem forgatva, féllábon álldogálva azon kárálnak, hogy húzhatnák ki magukat a tanúskodás alól, hiszen ők továbbra is csak kapirgálni szeretnének, nem értenek a felsőbbrendű eszmékhez. A puli szomorúan gubbaszt, mert kétséget ébresztettek benne, hogy helyesen cselekedett-e? Mígnem egy hozzá közel totyogó liba, nehéz hátsóját a földre ejtve, szárnya végével piszkálja a puli orrát. A puli fölugrik s rádöbben mire megy a “játék”. Az állandó piszkoskodás, provokáció nem passzol a jelleméhez. Följelenti az összeesküvést letagadó libákat, de első fokon ők nyerik meg a pert, mert összevissza gágogtak a puli agresszívnek mondott területszerzési törekvése miatt. A kerítésen túl, eközben jókat röhög a róka, s arra vár, hogy a feldühödött puli odaterelje a libákat.

A baromfiudvaron belül állandóvá válik a torzsalkodás, összezavarodtak az állatok, a libák legnagyobb örömére, mert elérték céljukat. Büntetlenségük miatt egyre többet akarnak, a puli erkölcsi ellehetetlenítésen túl semmittevésre kárhoztatják, így érvén el az udvar feletti teljes ellenőrzést. Továbbiakban a tyúkok is csak a libák engedélyével tojhatták napi tojásaikat, a kakas pedig az általuk meghatározott, új időpontban kukorékolhatott egyet, rövidet, más hangfekvésben.

Aztán jött valaki és a puli segítségével összeterelt libákat elvitte, egy pusztában létesített szigorúan titkos objektum őrzésére, ahol egymással voltak összezárva s annyit gágoghattak, amennyit akartak.

A baromfiudvarban pedig helyreállt a rend, a régi kerékvágásba zökkent az élet, békében tette mindenki a dolgát, úgy, ahogy életvitelének megfelelt.

V.A.

Nemzeti InternetFigyelő

4 című bejegyzés “Gágogás” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A história szerint Rómát is a libák mentették meg. Viszont gondolom, sokan nagyot néznének, ha Márton napján az asztalukra puli pecsenyét tálalnának.

  Kedvelés

 2. Ez már megtörtént egyszer.Mikor a libák felismerték a titkos objektumot
  amit őriztek,beijedtek és szétszaladtak(szórattak).
  A baromfiudvarban a káosz,újra a régi.

  Széplaki István

  Kedvelés

 3. Érdeklődéssel várom az albániai légierőerő és a Jancsi és Juliska c. gyermek mese rejtett összefüggéseit is.

  p.s.
  Feltehetően, már ha jól értelmeztem egy liba írta meg az önéletrajzát. Bravó!
  Mara Tomi

  Kedvelés

 4. Megvan már, hogy miért akarják a baromfiudvar tulajdonosai a libák tömését megakadályozni, annak ellenére, hogy imádják a libamájat;

  Baumag

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.