Túlélik-e a borsodi buszok a közmunkások ingyen utaztatását?

A közmunkások téli képzése nemcsak a pedagógusokat terheli le, de sok helyen a tömegközlekedést is. A helyi és helyközi járatokat ugyanis a több ezer érintett térítésmentesen veheti igénybe a lakcím és a képzés helyszíne között – hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és miskolci alelnöke.

A politikus kiemelte, Borsod-Abaúj-Zemplénben mintegy 15 ezer közfoglalkoztatott „rajzolhat napocskát a Fidesz-féle közmunkás tanfolyamokon”, ami rendkívüli terhet jelenthet a tömegközlekedés számára: a busztársaságoknak kötelező biztosítani az érintettek ingyenes szállítását, ugyanakkor például a Miskolci Közlekedési Vállalat már most is tetemes hiánnyal küszködik. A politikus szerint kérdés: ki, és mikor fizeti ki a közmunkások útiköltségét a Borsod Volánnak illetve az MVK Zrt-nek, és egyáltalán rendelkezésre állnak-e a többletfeladat ellátáshoz szükséges technikai és személyzeti feltételek. Ez különösen annak fényében kérdéses, hogy tavasszal sok miskolci busz alkatrészhiány miatt nem tudott kifutni a garázsból.

Jakab szerint nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a képzéseken résztvevők egy jelentős hányada alapvető szocializációs hiányosságokkal rendelkezik. Az ő napi szintű utaztatásuk komoly károkat okozhat a buszokban, vagyis vélhetően jelentős amortizációs költséggel is számolni kell. Nem beszélve a velük utazókról – tette hozzá -, akiknek a program ideje alatt mind a komfort-, mind a biztonságérzetük csökkenni fog. Vagyis – miközben nekik fizetni kell azért, hogy eljussanak az iskolába vagy a munkahelyre – hónapokon keresztül rosszabb minőségű szolgáltatást fognak kapni a pénzükért, véli a Jobbik politikusa.

Nemzeti InternetFigyelő