Emlékmenet 1956 női hőseiért

.

A hét vasárnapján, december 1-jén Budapesten, az Oktogon szélén, az Andrássy út Városliget felé vezető oldalától 15 órakor Emlékmenet indul a Hősök terére, az Ismeretlen Katona sírjához. A résztvevők felidézik 1956. december 4-ének napján a gyászoló nők néma demonstrációját.

Az Emlékmenetet hagyományteremtő szándékkal a Független Kisgazdapárt kezdeményezi.

Számtalan statisztikai adat készült a forradalomról, arról, hogy kik vettek részt, kik voltak az áldozatok. Életkorukról, iskolai végzettségükről, foglalkozásukról.

Egyetlen adat szól csak a nőkről. Az köztudott, hogy az ellenálló csoportokban, utcai harcokban sok nő vett részt, ám csak a sebesültek esetében tudtak arányokat megállapítani. Eszerint a forradalomban megsebesültek 86 százaléka volt férfi, s 14 százaléka nő.

A szervezkedésekben, a tüntetéseken valószínűleg sokkal többen voltak jelen, – de van egy egészen más megközelítésű arányszám is.

Lehet, hogy a sebesültek között a nők „csak” 14 százalékot tettek ki, de mi vagyunk azok, akik 100 %-ban aggódunk, és 100 %-ban gyászolunk, – minden korban!!!

Az elmúlt 57 évben, 1956 decembere óta egyetlen szó sem esett a magyar anyákról és asszonyokról! 1956. december 4-én sok száz gyászoló magyar édesanya vonult végig piros fehér zöld zászlókkal az Andrássy úton, hogy a kezükben lévő egy szál virágot a Hősök terén az Ismeretlen Katona sírján helyezzék el, a legtöbb édesanyának ugyanis fogalma sem volt, hol van a fia, a férje.

Most december 1-jén vasárnap délután három órára várunk minden nőtársunkat az Emlékmenetre. Az Oktogontól – egyperces kitérővel a Terror Háza Múzeumnál – a Hősök terére megyünk egy szál virággal a kezünkben, hogy valamennyi magyar szabadságharc nő és gyermekáldozataira emlékezzünk. A másik kezünkben gyertyát tartunk, hogy a gyertyaláng fényével jelezzük: az új remények fényét a magyar nők tartják a kezükben!

Ezentúl minden év december 1-jén emlékezni fogunk a mártír szabadságharcos nőkre. Kezdeményezzük, hogy a Magyar Országgyűlésben nyilvánítsák Emléknappá december 1-jét.

Fontos: bár az Emlékmenetet a Független Kisgazdapárt kezdeményezte, az nem pártrendezvény! Mindenki hozzon fekete gyászszalagot, egy szál virágot és egy mécsest, de kérjük, senki ne hozzon pártzászlót, ne viseljen pártra utaló ruhadarabot, szimbólumot, – őrizzük meg az emlékezés méltóságát!

Budapest, 2013. november 25.

Leskó Emese, Dr. Németh Júlia
szervezők

Forrás: fkgp.hu

NIF

Egy gondolat a(z) “Emlékmenet 1956 női hőseiért” című bejegyzésnél

Hozzászólások lezárva.