A magyarok többsége eltörölné az óraátállítást

A magyarok 85 százaléka eltörölné az óraátállítást egy friss online kutatás szerint, amelyben a megkérdezettek fele úgy nyilatkozott, hogy volt már konkrét problémája a félévente esedékes váltásból. A többség a nyári időszámítást preferálja.

Idén október 27-én, vasárnap kell majd visszaállítani az órákat hajnali 3 óráról 2 órára, ami egy friss kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz majd. Az „1 millióan az óraátállítás ellen” csoport megbízásából készített online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást.

A felmérés szerint minden második megkérdezettnek volt már konkrét kára az ilyenkor jelentkező időeltolódásból. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden tizedik válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt. Érdekesség, hogy arányaiban több nő panaszkodott álmatlanságra, viszont a férfiak gyakrabban nézték el az órát. Ugyanakkor az eredmények alapján a lakosság 5 százalékának nem csak apróbb kellemetlenségeket okoz az óraátállítás, hanem egészségügyi problémái is vannak ilyenkor. Ehhez hasonló okok miatt már több mint 29 000 ember csatlakozott a Szallas.hu által elindított óraátállítás elleni tiltakozáshoz, melynek célja, hogy Magyarországon eltöröljék a félévente esedékes időzónaváltást.

A nyári időszámításnál maradna a többség

A több mint 6000 fő körében végzett felmérés szerint a magyarok háromnegyede a nyári időszámítást választaná, ha tehetné. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy kifejezetten azért ellenzi az óraátállítást, mert a téli időszámítás szerint a nyáron megszokotthoz képest még hamarabb sötétedik délután, így a hosszú téli estéken passzívabbnak, lehangoltabbnak érezzük magunkat. „A téli időszámítás ugyan közelebb áll a csillagászati időhöz, de a többség valószínűleg úgy érzi, hogy már kevésbé illeszkedik az életmódunkhoz. Mindenesetre, ha összegyűlne egymillió tiltakozó, az illetékes minisztériumoknál is kérnénk az óraátállítás kérdésének megvizsgálását” – mondta a kezdeményezést elindító Szallas.hu marketing menedzsere, Mészáros Judit.

„A nyári időszámítás kiterjesztése az idegenforgalom számára is bevételnövekedést hozhat, hiszen a hazánkba érkező turisták számára a reggel kevésbé aktív időszak, viszont ha később sötétedne, hosszabb ideig tarthatnának a délutáni programok – magyarázta Mészáros Judit, hogy miért támogatja a kezdeményezést a Szallas.hu. – Az oraatallitas.hu elindításának ötlete egyébként onnan származott, hogy a félévente esedékes váltáskor az ügyfélszolgálatunk forgalma is mindig nőtt, és érezhetően több volt a fáradtság, dekoncentráltság számlájára írható hívás.”

A felmérés hátteréről

Az „1 millióan az óraátállítás ellen” csoport megbízásából készített felmérés 2013. október 14. és 16. között, online megkérdezéssel zajlott. A nem reprezentatív eredmények 6170 résztvevő válaszait tükrözik.

Sakkom – Nemzeti InternetFigyelő

5 című bejegyzés “A magyarok többsége eltörölné az óraátállítást” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. “ha később sötétedne, hosszabb ideig tarthatnának a délutáni programok” Már bocsánat, a sötétedés mindig abban az időben kezdődik, amikor kezdődnie kell. (úgy látom, vannak helyek, ahol meg soha nincsen világos) Aztán, hogy erre mi azt mondjuk, hogy 18:00 óra, vagy 23:00 az teljesen mindegy. Az órát, az időpontok elhelyezését azért tették oda, ahova, hogy a NAP mozgását kövessék vele. A 12:00 azért az, mert akkor van a legmagasabb ponton a nap az égen. Ezt az ún téli “időszámítás” követi, nem a nyári. Ezt az óra átállítósdit már akkor ostobaságnak tartottuk, amikor bevezették, de nem kérdezték meg tőlünk. Arra viszont nagyon jó, hogy összezavarja az ember biológiai óráját.
  eSzeL

  Kedvelés

  1. Kedves eSzel!
   Nagyon örülök a tökéletes hozzászólásnak! Valóban, tetszik, nem tetszik, késő ősszel, tél elején korán sötétedik. Az az eredeti időszámítás, melyet a mai fiataloknak is tudomásul kellene venni.
   Klára

   Kedvelés

 2. Nem csak az óraátállítást kellene eltörölni, hanem azt a világhatalmat is vele párhuzamosan, amelyik ezzel a dologgal is a hatalmát fitogtatja. T. István.

  Kedvelés

 3. A régi időrendet kell véglegesen vissza állítani nem a mostani nyárit! Nagyságrendileg több kárt okoz anyagilag és egészségügyi téren is mint a téli!
  kató rudi

  Kedvelés

 4. Nem a nyárit kell meghagyni, hanem a télit, mert az a normális. Miért nem jó egyeseknek a természetes? műanyag, műkaja, műmell stb. műidő? A télire kell aláírásgyűjtést szervezni. 🙂

  Katalin Bisztriczkiné Zengővári

  Kérem, hozzászólását legközelebb írja alá (akár valódi, akár álnéven vagy jeligével, hogy aki arra válaszolni akar vagy véleményt akar mondani beírásával kapcsolatban, az meg tudja szólítani Önt), mert egyébként kénytelen leszek törölni! Most pótoltam.

  Híradmin!

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.