A magyarok fele attól fél, hogy megfigyelik

Egy felmérésben a hazai internetezők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tart attól, hogy internetes tevékenységeit valamilyen kormányszervezet megfigyeli, kétharmaduk pedig amiatt aggódik, hogy bűnözői csoportok élnek vissza személyes adataikkal. A szigorú szabályozást mindenki fontosnak tartja.

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data magyarországi képviselete ezer hazai internetező megkérdezésével végzett felmérést az Edward Snowden által kirobbantott, elsősorban az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintő megfigyelési botrány kapcsán. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a Google, a Facebook, kormányszervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, vagy esetleg tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést.

A felmérésben a magyar internetezők 14 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalta már, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-val kapcsolatban 8 százalék, összességében pedig a válaszadók 27 százaléka számolt be visszaélésről.

Ezzel egyidejűleg a magyar internetezők 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövőben visszaél személyes adataikkal, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Azok között, akik nem tartanak az ilyen visszaélésektől, rendkívül kevesen vannak, akik a cégek hírnevében bíznak, mialatt a válaszadók körülbelül negyedét nem is zavarja egy esetleges visszaélés, mert úgy gondolja, hogy hasznos reklámanyagokat kap ettől a két szolgáltatótól.

Attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezők 16 százaléka tart kifejezetten, 33 százaléka pedig inkább. A személyes adatokkal való reklámcélú visszaélés miatt kiemelkedően aggódnak az 50 év felettiek (81%), míg a megfigyelésre vonatkozó félelem erőteljesebben jellemző a férfiakra (56%), illetve az idősebb generációra (59%). A legtöbben ugyanakkor (66%) az internetes bűnszervezetek által elkövetett visszaélésektől tartanak.

Végül arra a kérdésre, hogy mennyire tartja fontosnak, hogy szigorú büntetésekkel szabályozzák az internetes adatokkal való visszaélést, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozta azt, hogy nagyon fontosnak (62%) vagy fontosnak (33%) tartja a szigorú szabályozást.

A G Data magyarországi képviselete a felmérés eredményei kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy minden internetezőnek érdemes megjegyeznie, hogy személyes adatait a lehető legkevesebb weboldalon ossza meg magáról, a közösségi oldalakra pedig csak olyan tartalmakat töltsön fel, melyeket a nyilvánosságnak szán. Emellett fontos, hogy a számítógépen jogtiszta, folyamatosan frissített vírusirtót és tűzfalat használjunk, amelyet megbízható forrásból szereztünk be.

A G Data megbízásából a felmérést 1000 fő megkérdezésével az NRC végezte az NRC Netpanel tagjai között. Az eredmények a 18?75 éves internetező lakosságra reprezentatívak, nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján.

Nemzeti InternetFigyelő

5 című bejegyzés “A magyarok fele attól fél, hogy megfigyelik” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Bár nem voltam és nem is leszek egyik közösségi oldal tagja sem, de szerintem nem félni kell, hanem meggondolni mit osztanak meg, mert akkor óhatatlanul véget vethetnének az ebből csemegézők gyűjtésének.
  Anna

  Kedvelés

 2. Én nem félek tőle, hogy megfigyelnek, én tudom, hogy azt teszik. 🙂
  Az már egy másik kérdés, hogy éppen ezzel a nagy titkos megfigyelési ügyekkel bizonyítják, hogy folyamatosan gazember módjára bánnak velünk. Ezért a nagy megfigyelési kényszer. A félelmük űzi őket. Félnek attól, hogy kiderülnek a viselt dolgaik és elege lesz a hatalmat gyakorló csürhéből a jámbor és jóindulatú többségnek. Reménykedem benne, hogy ez minél hamarabb megtörténik.
  eSzeL

  Kedvelés

 3. Rossz a ckk címe! nem fél hanem tudja, a kettő között lényegi különbség van!

  dodi17

  Kérem, hozzászólását legközelebb írja alá (akár valódi, akár álnéven vagy jeligével, hogy aki arra válaszolni akar vagy véleményt akar mondani beírásával kapcsolatban, az meg tudja szólítani Önt), mert egyébként kénytelen leszek törölni! Most pótoltam.

  Híradmin!

  Kedvelés

 4. A túlbiztosítás olyan emberek paranoiája akiknek nem legitim a hatalmuk még akkor sem,ha a választók azt hiszik,hogy az ők pontosan tudják,hogy csalással hazudozással ülnek ott ahol ülnek – remélhetőleg hamarosan börtönben.
  H.B.

  Emlékezzetek, hogy 1989/1990-ben mivel nyugtatták le a levitézlett és elfajzott országrontók az embereket:
  “A törvények meghozatala a fontos és a demokratikus intézményrendszer létrehozása.”
  ÉS MINDENHOL, DE MINDENHOL MEGMARADTAK A RÉGI, JÓL BEVÁLT KÁDEREK, PRIBÉKEK, FÜLBESÚGÓK, A LE-ÉS FELMENŐ VASTAGNYAKÚAK, AZ EGÉSZ SAKÁL-KOTORÉK. Ott vannak a munkahelyeken, a pártokban , a szakszervezetekben az egyházakban. Maradt a K-vonal, maradt a hálózat, szinte érintetlenül: és a tehetségtelen, de a gyalázatban annál inkább szorgalmas és szervilis aljanépet mesés vagyonokhoz juttatták (a mi véren és verítéken szerzett tulajdonunkat – gondoljatok a kisemmizett és végletekig megalázott parasztok milliós táborára, a gyárakban kussoló melósokra, akiknek tehetetlenül kellett végignézni, hogyan fosztják meg őket és családjukat a megélhetést biztosító munkától, hogyan értékelik le munkájukat, hogy mára életük munkájának szinte egyetlen eredményére, lakásaikra, vagyonunkra is rátegyék a mocskos mancsukat, ezzel véglegesítve a rabszolgaságot számunkra… ), hogy kellő időben és helyzetben majd ezek az újgazdagok és újundokok viszonozzák nekik a gazemberséget gazemberséggel.
  Ezért kell hát a fidesznek is mindenkit, lehetőleg mindenkit a helyén hagyni! A KEZÜKET FIGYELJÉTEK, NE A DUMÁT!!! Helyén hagynak mindenkit, néhány gyalogot beáldoznak. Itt maradnak nyakunkon a bürokratáik, a bankárjaik, ügyészeik, szakértőik. Ránk szabadították a rendőröket, bírókat, 56-os akasztókat és akasztatókat, pufajkásokat, D-209-eseket, libásokat, kacsásokat, tocsikokat, tribuszernékat, vörösiszaposokat, baumagosokat, globexeseket, westBalkánosokat, princzeket, kókányolt böszméket, draskovicsokat, felcsútiakat, alcsútiakat, simorokat, kálmánokat, kajmánokat, bolgárokat, a számlagyárosokat, a zabrálókat, a degeszbuksza hercegeket, az egész gyülevész bandát, akik naponta és elképesztően virulens módon szívják, szívják, habzsolják és zabálják életünket, dőzsölik vérünket, reményünket, múltunkat, jelenünket, jövőnket.
  Pöcegödörré, trágyává teszik történelmünket, nemzeti hőseinket, magyarságunkat. Bomlasztanak, rothasztanak, döglesztenek, gyűlölködnek, züllesztenek. Ha nem velünk történne mindez, tán még csettintenénk is, “micsoda rendezés! micsoda balfácánok ezek a magyarok!
  Ilyen balfaszokat nem hordott még a hátán a föld!”

  Kedvelés

 5. Minthogy a Magyar Nemzeti Gárda pártoló tagja vagyok immáron 4 esztendeje, meggyőződésem, hogy belerondítanak a levelezésembe de teszek rá.
  Loviaguin Alexander

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.