Gabonahírek határon innen és túl – Átlagos hazai búzatermés

gabonaAz őszi búza több mint 90 százalékát learatták Vas megyében, a hektáronkénti átlaghozam meghaladta a 4,6 tonnát, szemben a tavalyi 4 tonnával. A tavaszi vetésű gabonák terméshozama viszont a vártnál alacsonyabb volt, tavaszi búzából és árpából is lényegesen kevesebb termett, mint amire számítottak. Az átlaghozam hektáronként 3,9 tonna volt, amely csak a nagyon gyenge tavalyi számokhoz képest nem nevezhető rossznak.

A világ gabonatermelése

A 2013-14-es idényben várhatóan 7,2%-kal emelkedik és 2,479 milliárd tonnás rekordot ér el a világ gabonatermelése. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a búzatermelés 6,8%-kal 704 millió tonnára, az egyéb gabonaféléké pedig 9,7%-kal 1,275 milliárd tonnára emelkedik. Szemes terményekből a nyitókészletekhez képest 11,5%-kal 567,5 millió tonnára emelkednek a globális tartalékok.

Rekordtermés Romániában

Előzetes becslések szerint 11,3 millió tonna kukoricát aratnak a román gazdák, amellyel keleti szomszédunk lesz Európa második legnagyobb termelője, megelőzve minket (8,6 millió tonna) és Olaszországot (8 millió tonna). Az első helyen továbbra is Franciaország áll. A várható jó román termés lenyomja a hazai takarmányárakat, ugyanakkor gátat szab a hazai búzának. Rekordtermés, több mint hétmillió tonna búza és rozs termett az idén 2,6 millió hektáron Romániában, ez az elmúlt nyolc év legjobb eredménye – jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. Székelyföldön viszont nagyon nagy gondot okoz az aszály, a legelők kiszáradtak, csökkent a tejtermelés, kevés a széna, ami főleg a kis pénzű gazdákat sújtja.

Ausztriának kell majd a hazai takarmány

Ausztriában hónapok óta nem volt eső, a szárazság főleg az Alpok déli oldalát sújtja. A Mura völgyében az ilyenkor megszokott átlagcsapadék alig 7 százaléka esett eddig. A hegyi legelők kiszáradtak, sok helyen már eladásra készülnek a kisebb gazdák. Ezért Ausztriából idén nagy lesz a kereslet a magyarországi kukorica iránt.

FKGP – Nemzeti internetFigyelő