Obama támadni fog Szíria ellen

drón-támadásA kongresszus felhatalmazását fogom kérni a támadáshoz – közölte Barack Obama amerikai elnök.

Barack Obama amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy a kongresszus felhatalmazását fogja kérni az általa már elhatározott, Szíria elleni katonai fellépéshez.

Az elnök rámutatott, hogy noha meggyőződése szerint jogában állna elrendelni a támadást, az ügy fontossága miatt a – nyári szabadságáról szeptember 9-én visszatérő – törvényhozás vitáját és felhatalmazását kéri. Ez azt azt jelenti, hogy az Egyesült Államok legkevesebb 10 napig nem lép katonai akcióba Szíria ellen…

Obama a Szíriából visszatért ENSZ-ellenőrök által elvégzett helyszíni vizsgálatra utalva kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadásokat nemcsak kivizsgálni kell, hanem azokkal szembe is kell szállni. Az elnök emlékeztetett rá: az amerikai kormány hivatalos értékelésben bizonyította be, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszere felelős a szíriai főváros környékén augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-bevetésért, amelyet Obama “az emberi méltóság elleni támadásnak” nevezett.

“Az Egyesült Államok nagy biztonsággal úgy értékeli, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában 2013. augusztus 21-én. Továbbá értékelésünk szerint a rezsim ideggázt vetett be a támadás alatt” – hangzott az amerikai kormánynak az incidenssel kapcsolatban pénteken kiadott értékelése, amely szerint a támadás legkevesebb 1429 embert, köztük legalább 426 gyereket embert ölt meg.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagjai szombat délután a szenátus, vasárnap pedig a képviselőház tagjait tájékoztatják az amerikai kormánynak a Szíriával szembeni katonai fellépéssel kapcsolatos álláspontjáról.

A tájékoztatást John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter, James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI), Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó és James Winnefeld tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes főnöke tartja.

Forrás: HVG

Nemzeti InternetFigyelő

3 című bejegyzés “Obama támadni fog Szíria ellen” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Nevetséges érvek.
  1.) Ilyen esetekben nem szokás kivárni a szabadság leteltét, hanem azonnal berendelni a döntéshozókat.
  2.) Az ENSZ-ellenőrök még jövő héten visszamennek, több mintát venni, őket pedig nem lenne illendő bombázni.
  3.) Az előbbiek által vizsgáltak szerint nem Aszad elnök emberei használták az ideggázt.
  Vagyis azért is(!) kellene csapást mérni Szíriára, hogy az esetleges, kompromittáló nyomokat Amerika tüntesse el?
  Anna

  Kedvelés

 2. Azt hiszem ennél már nem lehet világosabb senki számára, hogy Amerikában az elnök tulajdonképpen nem is elnök, hanem szóvivő. A háttérben lévő világhatalmista (“kiválasztott”) elit szóvivője. Ehhez kellett egy ostoba dísz-néger “elnöknek”, aki még Bushnál is súlytalanabb, megfelelési kényszertől van átitatva és bármire rávehető. Jól látszik az is, hogy ez a “demokráciának” csúfolt, hazugságra épülő rend a végnapjait éli, világszerte. Gőzerővel folyik a világ újrafelosztása és a világhatalom álmának megvalósítása. Kis- és Nagyizrael már a látszatra sem ügyel, semmibe vesz mindent, jogot, erkölcsöt.
  Nagy Péter

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.