Lemond a pápa

XVI Benedek pápaXVI. Benedek benyújtotta a lemondását. A hírt a Vatikán is megerősítette, a katolikus egyház vezetője február 28-án fog lemondani. – írja a Guardian. A bejelentés mindenkit meglepetésként ért, a vatikáni tudósítók szerint sem volt ennek előjele az elmúlt napokban.

XVI. Benedek latinul jelentette be lemondását a vatikáni bíborosok megbeszélésén, a BBC szerint a pápa azzal magyarázta döntését, hogy túl idős már a folytatáshoz. „Úgy láttam, hogy idős korom miatt nem vagyok már elég erős a pápai tisztség megfelelő ellátásához” – mondta a BBC szerint a megbeszélésen. Azt írja, hogy a mai világ gyors változásai mellett az elme és a test épsége éppúgy szükséges, az elmúlt hónapokban viszont fokozatosan elhagyta az ereje…

A lemondását bejelentő XVI. Benedek pápa kérte, hogy hívják össze a konklávét a következő katolikus egyházfő megválasztására. Értesülések szerint a konklávé március közepén ül össze. Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője hangsúlyozta, hogy a pápa bejelentése meglepetésként érte, ami azt jelzi, hogy XVI. Benedek szándékáról nem tájékoztatta legközelebbi munkatársait sem.

Nem példa nélküli egy pápa lemondása, de az elmúlt időszakban a pápák általában halálukig hivatalukban maradtak. A 85 éves német Joseph Aloisius Ratzinger 2005-ben lett pápa, miután az elődje, II. János Pál meghalt. Ratzingert 78 évesen választották meg, ezzel ő lett minden idők egyik legidősebben megválasztott pápája.

A Vatikán szerint a pápa pozíciója megüresedik, amíg meg nem választják utódját, de a Reuters-nek egy vatikáni tisztviselő azt mondta, mindent megtesznek, hogy ez az időszak a lehető legrövidebb ideig tartson majd.

A pápa lemondásának okait egyelőre mindenki csak találgatja, de a papi pedofília miatt is támadott katolikus egyházat az elmúlt években több botrány miatt is bírálták. Tavaly már volt szó arról, hogy lemondhat a pápa: akkor állítólag úgy tervezte, hogy április 16-án, a születésnapján mond le. A Libero című olasz lap írt róla, de az okokat akkor is csak találgatta.

A Vatileaks-botrány keretében 2012 elején több titkos dokumentum került ki a Vatikánból, amiknek a többsége a bíborosok közötti belső harcokról és az államtitkárság pazarlásáról szólt. Az egyik irat szerint a kora és a tehetetlenség érzése megtörte a pápát, aki már csak vallásfilozófiai munkáin dolgozott, és eszerint úgy tervezte, a 85. születésnapján lemond.

Forrás: Index.hu

Nemzeti InternetFigyelő

4 című bejegyzés “Lemond a pápa” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Tavaly novemberben már egy konspirációs oldalon leírták, hogy le fog mondani. Akkor írtak hozzá nagyon durva indokokat is. Senki nem hitte el. Nagy a baj…..

  Trenk

  Kedvelés

 2. Meg sem kellett volna választani 75 évesen! Igaza van, hogy mielőtt végképp besötétedik az elméje, emberi(!) méltóságát megőrizve lemondott. A Vatikánnak egyébként tök mindegy, már szinte minden hitelét elvesztette. Remélem igaz lesz a jóslat, és a következő lesz az utolsó!
  Patmosz

  Kedvelés

 3. Egyre több találgatás jelenik meg a sajtóban a lehetséges utódokról. Én most csak egyet említenék meg mint a “legesélyesebbet”. Ő nem más, mint a ghánai Peter Turkson. Ha megválasztják, a Fekete Pápa a kereszténység végét jelenti majd. S talán a világ végét is. Mert amikor egy félmajom magára ölti a pápai hatalom jelvényeit és elfoglalja Szent Péter trónját, tudnunk kell, hogy a fehér ember kora lejárt. A fehér faj történelme, nagyszerű kultúrája végérvényesen összeomlott. A néger pápa láttán a Gyűlölet Népe új ünnepet ül a legyőzött kereszténység fölött, talán az eddigi legnagyobbat. Mert a jelképes kígyó halálos ölelése végleg bekerítette Európát.

  SCIPIO

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.