A hazug táplálkozási reklámokról! – avagy a nagy becsapások! (NIF kommentárral)

Az “egészséges” busa

NIF kommentár:

Kedves Olvasó Társaim!

Az alábbi kis kísérlet leírását és fényképét a Facebookon találtam! Mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert nagyon fontos dolgokat mutat be és fontos az eredménye is! Ne higgyünk el mindenféle élelmiszer reklámot, mert azokat a gazdasági érdekek vagy az ellenségeink érdekei diktálják! Használjuk a józan eszünket.

Emlékszem, még a ’70-es években elkezdték támadni a tojást, hogy mennyire káros az egészségre (koleszterint okoz). Akkor én azt mondtam az erről vitatkozó egyetemi évfolyamtársaimnak: “Gondolkozzatok már értelmes ember módjára! Ha egy megtermékenyített tojást megfelelő hőmérsékletű és folyamatos infralámpás vagy más, kb. 37-38 C°-os, melegítésnek teszünk ki, alig három hét (20-22 nap) után a kis csibe elkezdi leverni magáról a héjat és kikel. Pár óra múlva, már csipegeti is a darát. Azt a csibét esszük mi meg, ha már kellően megnőtt! Ha egy élet keletkezéséhez semmi más nem kell, csak a melegítés, és az a tápanyag, ami a tojásban van, akkor hogy mondhatjátok azt ártalmasnak!? Ez az egész reklámhadjárat a tojás lejáratására bizonyára valakiknek a gazdasági érdeke!”…

Ugyanezt játszották el a tejjel is, állítólag kimutatva, hogy a tej rákkeltő hatású. Arról is elmagyaráztam társaimnak, hogy hogyan csinálják ezeket a kísérleteket. Két állatcsoportot tesztelnek. Az egyik (a kísérleti csoport) jóformán csak tejet kap enni, a másik (a kontroll csoport) minden más természetes és vegyes ételeket. A kísérleti csoport az egyoldalú táplálkozás miatt előbb-utóbb súlyosan beteg (hiánybeteg) lesz, s a rák éppen a hiánybeteg alanyokban fog megjelenni. Örülök, hogy már akkor, fiatalon sem tudtak lépre csalni efféle hazug ál orvosi kutatásokkal, és reklámokkal! Emlékeznek még a “busa husa” reklámhadjáratra? Azóta kiderült, hogy valami idióta, hozzá nem értő minisztériumi ember utasítására a ’70-es években telepítették (sőt, már 1963-tól kezdve kísérleteztek ezzel) a Balatonba a busákat, hogy az algásodást megállítsák, de ezek elképesztő mértékben elkezdtek szaporodni, és felzabálták a hazai, honos fajták kicsinyei elől az élelmet (az algát). A Balatont fenyegette az elképesztő természeti katasztrófa, a víz minőségének őrületes romlása és egyebek. Ezért ki kellett irtani a busákat, s ahhoz, hogy ebből ne legyen hatalmas gazdasági kár, elkezdték azt az irdatlan reklámhadjáratot arról, hogy mennyire egészséges a “busa husa”. Ez is nagy hazugság volt. Részlet egy HVG cikkből:  “a szakma szemében a busa húsának minősége nem sokkal  különb az adóval méltán sújtott gyorséttermi hamburgernél. Csak míg a többség véleménye szerint a hamburgerből, értő kezek között, akár ínyencség is lehet, addig ebből a szerencsétlen halból talpán legyen az a Michelin-csillagos szakács, aki fine dining fogást képes varázsolni.” Azóta, hogy végre sikerült valamennyire csökkenteni a számukat (bár eléggé reménytelen a küzdelem) nem nagyon hallani a reklámozását. Állítólagos érelmeszesedést gátló hatása sem igazolt orvosilag korrekt módon, s reklámozásának egyetlen oka az olcsósága.

Czakó István

Ezek után lássuk az említett kísérletet, és nem is meglepő eredményét:

Kedves Ismerőseim! Nézzétek meg jól ezt a fotót, amit ma készítettem. Miután kaptam egy e-mailt, melyben tájékoztatnak, hogy a margarin milyen káros az egészségre, és a vajat reklámozták benne, és miután én ezt nem hittem el, gondoltam az e-mailben ajánlott próbát megcsinálom. Kitettem a tálcára egy kicsi sima margarint (a legnagyobb adag), egy másikat (bal sarok), ami a koleszterincsökkentő Provitamin margarin, és a jobb sarokban a sima vaj. Azt írták abban az e-mailben, hogy a margarin mennyire káros az egészségre, és ha kitesszük, akkor semmilyen állat nem fogja megkörnyékezni.

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen:-((((( Hát nézzétek… a vajra ment minden hangya, a felső margarinra is ment 2-3, ami el is pusztult… és a vajat, ami természetes, azt kedvelik a hangyák és eszik. Vagyis, nekem bizonyosságot adott ez a próba arról, hogy mit etetnek velünk:-(((

Nemzeti InternetFigyelő

10 című bejegyzés “A hazug táplálkozási reklámokról! – avagy a nagy becsapások! (NIF kommentárral)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Káros a tojás?
  Nálunk, már évtizedekóta reklámozzák az utóplyákmentén:
  NE LÉGY BUTA, EGYÉL TOJÁST!!!

  Ha valami pocsék élelmiszert akarnak eladni, agyonreklámozzák, s az emberek anyira buták, hogy meg is veszik.
  Corvinus.

  Természetesen nem káros a tojás, ma már ezt megcáfolták! (Híradmin)

  Kedvelés

 2. Viszont lenne egy meggondolandó véleményem.
  Az egészséges tojás az a többnyire szabad udvarokban tartott, sok zölddel és minden más természetes takarmánykeverékkel etetett tyúkok terméke.

  De mi lehet a helyzet a nagyüzemi tojásgyárak tojásainak egészségességével? Ahol a szerencsétlen tyúkok még napfényt (D, vitamin) sem láttak, nem hogy természetes takarmánykeveréket. Illetve sokféle kémiai anyagokkal, manapság már génmódosított (USA szója dara stb.) mérgezett takarmányozásnak kitéve az állatokat.

  Nos itt található a kérdés kulcsa. Ha tehetnék, Önök melyik tojást fogyasztanák el? T. István

  Kedves T. István! Az is nagyon fontos, amiről Ön ír! Bizony, a GMO-s eleséggel etetett, mesterségesen felfújt állatok és az agyon műtrágyázott, szintén felfújt növények roppant ártalmasak, mert eleve betegek és egészségtelen, s aki ilyeneket eszik, az magának is árt! (H)

  Kedvelés

 3. Kedves Fórumtársak!
  Aki teheti CSAK az ellenőrizhető eredetű háztáji termékeket fogyassza – a műanyagokat pedig egyék meg azok akik velünk akarják megetetni!!

  “Mikor az utolsó fát is kivágtuk, az utolsó halat is kifogtuk, és az utolsó folyót is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a pénz nem ehető….

  Horváth Bertalan

  Kedvelés

 4. Tudtommal a margarin is természetes anyag , vagy nem ? Növényi olajból készül , a folyadékot szilárd halmazállapotúvá teszik . Szerintem a hangyák simán belefulladtak a megolvadt margarinba , mivel alacsonyabb az olvadáspontja , mint a vajnak , és azért is kerülik el , mert a felszíne már folyik , azt pedig nem tudják megfogni a rágóikkal . De lehet , hogy tévedek ………
  Sztanó

  Kedvelés

 5. …aki teheti csak házi tojást, és házi gazdaságokban nevelt állatot, termesztett zöldséget, gyümölcsöt egyen. Tudom nehéz ezt megoldani, de csak ez az étkezés őrzi meg az immunrendszerünket az újkori betegségektől, s megóvjuk magunkat a mesterséges élelmiszer mérgektől..

  H.Gyuri

  Kedvelés

 6. Még egy kisérletet: Próbáljuk ki, hogy a boltban vásárolt tejet megissza-e a macska. Kipróbálhatunk húskészítményeket is. Ha nem kelll a macskának, akkor emberi fogyasztásra alkalmatlan. S ne dőljünk be annak, ha esetleg a Négy Mancs hadjáratot indít a macskák ellen, hogy szélsőséges, antiszemét állatok.

  Csaba

  Kedvelés

 7. Ab ovo nem vásárolok olyan élelmiszert amit nagyon “sztárolnak”
  TESCO-ba nem megyek be!

  de Loviaguin Alexander

  Kedvelés

 8. Na látjátok!! Ezért van nekem kertem, ahol megterem számunkra minden ami a konyhába kell. Az az majdnem minden. Fiam eleinte nagyon ellene volt. Most viszont rájött, ezeknek az élelmiszereknek teljesen más az ízük, zamatuk. Arról nem is beszélve, hogy simán elég következő nyárig.

  Aki teheti, annak mindenkinek ajánlom, éljen a lehetőséggel. Én falun nőttem fel, s ma is visszasírom, hogy csak kimentem a kertbe, és hoztam egy uborkát, paprikát, paradicsomot, vagy szedtem pár barackot, szilvát, egy-két fürt szőlőt, ami volt vagy ami kellett. Utánozhatatlanul finomabbak voltak a boltban kaphatóknál! (Híradmin)

  Kedvelés

  1. Ehhez nem kell kísérlet sem.
   Gyermekkorom óta alig ettem őszibarackot, pedig próbáltam.
   Most a családom minden tagja “két pofára” eszi a kertből. Ez a gyümölcs csak éretten jó és nem lehet tárolni.
   Legalább tudom mit adok nekik. Sajnos az új gyümölcsfajták is sok kívánnivalót hagynak maguk után. Sokkal érzékenyebbek. A tojással, csirkével szintén nagy sikerem van az unokáimnál. Sajnos többre nincs lehetőségem.
   Viszont hiába láttam a szüleimtől, mindent újra kellett tanulnom.
   Rompos Károly

   Kedvelés

Hozzászólások lezárva.