Egyedülálló dokumentumok kerültek nyilvánosságra – vitéz nagybányai Horthy Miklós házassági levele

Tegnapelőtt volt 111 esztendeje, hogy v.nagybányai Horthy Miklós Magyarország kormányzója,(Kenderes, 1868. június 18. – Estoril, Portugália,1957. február 9.)  Aradon feleségül vette Purgly Magdolnát. 

Horthy Miklósné jószáshelyi Purgly Magdolna (Kürtös, 1881. június 10. – Estoril,Portugália, 1959. január 8.),aki 1920 és 1944 között kormányzóné, az ország első asszonya volt…

Nászútjukat Semmeringen, Ausztriában töltötték.

A frigyből négy gyermek született:

Horthy Magdolna (1902–1918),

Horthy Paulette (1903–1940), előbb vitéz Fáy László, majd gróf Károlyi Gyula felesége.

Horthy István (1904–1942) kormányzóhelyettes, repülőtiszt, gépével lezuhant.

ifjabb Horthy Miklós (1907–1993), aki Károlyi Consuela grófnőt (1905–1976] vette feleségül.

Házasságuk 56 évig tartott-jóban és rosszban.

vitéz nagybányai Horthy Miklós az illegalitásból-Portugália,Estoril 1952- való gondolatai:”Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben.”

Emlékezzünk ma a kormányzóra és a feleségére!

vitéz Bárdossy Péter történész és vitéz Zetényi Csukás Ferenc történész a Magyar Tudat kizárólagos közzétételi jogát fenntartja.

(A birtokunkban lévő engedély alapján adtuk közre! – NIF)

Forrás: magyartudat.hu

Nemzeti InternetFigyelő

3 című bejegyzés “Egyedülálló dokumentumok kerültek nyilvánosságra – vitéz nagybányai Horthy Miklós házassági levele” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. 1944.-ben olyan röplapokat szórtak Budapesten,hogy “KI a palotából Rebekával,ami arra utalt,hogy Horthy felesége esetleg zsidó lenne…..
  Dolfi

  Kedvelés

 2. Minél több információ elő jön róla egyre inkább rosszabb lesz a kép róla! Nem véletlen, hogy meg se vádolták a Nürnbergben, most már csak azt várom, hogy mikor derül ki róla is zsidó beütés mert különben nem védte volna ennyire őket és nem azok lettek volna a barátai!

  kató rudi

  Kedvelés

 3. Nagyon szeretem a történelmet,Most látam a filmet, Nagybányai Horti Miklos rol és családjárol.Van egy könyvem amiben if Horti Miklos két lánya fényképe van.Csak az érdekelne,hogy öket soha sehol nem emlitik.Miért? Nagyon szeretném tudni!!!Üdvözlettel Gizus.

  Kedvelés

Hozzászólások lezárva.